Trump fia fejest ugrott a nemzetközi politika legdurvább örvényébe

2016.11.25. 10:09 Módosítva: 2016.11.25. 10:10

Újabb bizonyítékot túrt elő a Wall Street Journal arról, hogy Donald Trump családi vállalkozásként fogja fel a politikát - még akkor is, ha olyan kényes kérdésekről is van szó, mint a közel-keleti konfliktus. A republikánus elithez közel álló üzleti lap ugyanis kiderítette, hogy a megválasztott elnök még október 11-én legidősebb fiát, Donald Trump Juniort küldte el a párizsi Ritz-Carlton luxuszállóba egy olyan kerekasztal-beszélgetésre, melyet egy orosz-szíriai érdekeket erőteljesen megjelenítő francia intézet szervezett.

Politikai és Külügyi Központ alapítójának szíriai születésű felesége, Randa Kassis egy oroszok által támogatott szíriai "ellenzéki" csoport vezetője, mely Aszad részvételével képzelné el szíriai polgárháború politikai úton történő megoldását.

Randa Kassis a választás után ki is posztolta, a Donald Trump Jr-ral való találkozó is megerősítette a hitét abban, hogy az Egyesült Államok és Oroszország megállapodik majd a szíriai válság ügyében. A találkozó tényét Kellyanne Conway, Trump egyik főtanácsadója megerősítette, de hozzátette, hogy Donald Trump Jr. egy több mint 30 fő részvételével zajló kerekasztal-beszélgetésen vett részt, tehát nem történt közvetlen találkozó.

Donald Trump még a választási kampányban gyakran hozta a szívszélhűdést a konzervatív külpolitikusokra az olyan kijelentéseivel, melyek arra utaltak, hogy ő egyáltalán nem tartja fontosnak a béke szempontjából Aszad hatalomból való távozását. A második elnökjelölti vitában pedig azt mondta:

Egyáltalán nem kedvelem Aszadot, de Aszad legalább leszámol az Iszlám Állammal.

A pozitív üzenetet a szíriai elnök is viszonozta: Aszad egy portugál televíziónak adott interjújában azt fejtegette, hogy Donald Trumpot "természetes szövetségesének" tekinti a terrorizmus elleni küzdelemben.

Trump közben már azt is lebegtetni kezdte, hogy felhagy a mérsékelt ellenzéki csoportok támogatásával - ami egyébként valóban nem volt sikeres, a Pentagon kiképzési programját már több mint egy éve felfüggesztette az Obama-kormányzat.

Ahogy arról sokszor írtam/írtunk, a szíriai helyzetet nem lehet fekete-fehér-alapon megítélni, a konfliktus szereplőinek többsége abszolút vállalhatatlan. Csakhogy az Aszad-rezsim sem tűnik ki a szélsőséges iszlamisták mezőnyéből, sőt, az Iszlám Államnál sokkal nagyobb volumenben mérgezikínozza és éhezteti saját lakosságát - Oroszország aktív részvételével. Az összesített adatok szerint a szíriai civil áldozatok 90-95 százaléka a rezsim és szövetségeseinek lelkén szárad. Az elemzők többsége egyetért abban, hogy a Közel-Keleten újból meghatározó erővé váló Oroszországot nem lehet megkerüli a rendezésbe, de abban is egyetért, hogy Putyin nagyon jól elvan a maga háborújával, és egyáltalán nem töri magát a békés rendezésért.

Az amerikai külpolitikai szakértők körében ezért általános az a félelem, hogy a nulla nemzetközi ismerettel rendelkező Trumpot a dörzsölt oroszok simán meg fogják tudni vezetni a Közel-Keleten. Donald Jr. párizsi tárgyalása pedig azért aggasztó, mert az Ivanka Trump és Abe Sindzó japán miniszterelnök közti találkozó után a Trump-dinasztia egy újabb tagjáról derült ki, hogy belefolyik a politikai ügyek alakításába. Jellemző az amerikai félelmekre, hogy a sztorit lehozó Wall Street Journal a párizsi megbeszélésből egyenesen azt a következtetést vonta le, hogy a nulla külpolitikai tapasztalattal rendelkező Donald Trump Jr. akár a januárban felálló új amerikai kormányzat szíriai különmegbízottja is lehet.  • Tippek
  • Lakáshitel