Moszkvában ünneplik az embert, aki MAJDNEM Trump tanácsadója volt

2016.12.08. 11:35 Módosítva: 2016.12.08. 13:23

Több orosz orgánum is vezető helyen hozta le csütörtök reggel a hírt, hogy Moszkvába érkezett Carter Page amerikai üzletember, akit Donald Trump egyik külpolitikai tanácsadójának számít. Az orosz Kreml-közeli sajtó azért tartja jelentős eseménynek Page látogatását, mivel többször is kifejtette, hogy Amerikának jobban együtt kéne működnie Vlagyimir Putyinnal. Ahogy egyszer megfogalmazta:

Washington és a Nyugat maga gördít akadályokat a kapcsolatok esetleges javulása elé azzal, hogy a demokratizáció, az egyenlőség, a korrupció és a rendszerváltozás témáira koncentrál, gyakran álszent módon.

Carter látogatását ezért akár a leendő elnök első tapogatózó gesztusaként is fel lehet fogni. Azonban valójában Trump - korábbi, Putyinnak címzett elismerő szavai ellenére - megválasztása óta fokozott óvatossággal kezeli a Putyin-kérdést. A Politico Carter-portréjából pedig érdekes dolgok derülnek ki:

  • Trump Page-et egyszer nevezte meg a tanácsadói csapatának tagjaként, de soha nem tartozott a megválasztott elnöknek stábjához, ahogy az egyik vezető tanácsadó hangsúlyozta:

Carter egy kamu, nem egy Raszputyin. Soha nem találkozott Trumppal, soha nem tartott neki eligazítást. Nulla befolyása van rá.

  • Az Oroszországgal kapcsolatot tartó amerikai üzletemberek és diplomaták nagy része nem is hallott róla - de az igazsághoz hozzátartozik, hogy Page tényleg a Gazprom lobbistája.
  • Mindezek ellenére az orosz sajtó előszeretettel állítja be Page-et befolyásos közgazdásznak, az amerikai média pedig Trump és Putyin közti közvetítőnek.

Bár a politikában gyakran érnek el sikereket az önjelölt diplomaták - emlékezhetünk Kiss Szilárd karrierjére - Page december 13-ig tartó látogatása során azonban egyetlen Kreml-illetékessel sem fog találkozni, kizárólag meg nem nevezett "gazdasági- és szellemi vezetőkkel".