Trumpnak csak heti egyszer van ideje a hírszerzés beszámolójára

2016.12.09. 17:20

Az USA hírszerzése nap mint nap szigorúan titkos beszámolót tart a mindenkori elnöknek. A választás és az új elnök beiktatása közti átadási időszakban pedig bevett szokás, hogy a megválasztott elnök is részt vesz ezeken a jelentéseken. Donald Trump persze máris máshogy csinálja.

A Reuters forrásai szerint a megválasztott elnök csupán átlag heti egyszer veszi igénybe a tájékoztatást, míg alelnöke, Mike Pence heti hat napon. Egyelőre nem tudni, hogy Trump miért nem kíséri nagyobb figyelemmel a hírszerzés eredményeit, vagy hogy ennek van-e befolyása az elnöki felkészülésére, mindenesetre a demokraták aggódnak.

A hírügynökség forrása megerősítette, hogy a rutinjelentéseken kívül Trump legalább egy, de talán több témáról is kért specifikus tájékoztatást. A beszámolók pontos témáját nem árulta el, de annyit tudunk, hogy sem Oroszország, sem Irán nincs köztük.

A korábbi megválasztott elnökök jellemzően törekedtek rá, hogy minden nap meghallgassák a hírszerzés elnöki jelentését - bár George W. Bush 2000-es megválasztásakor már volt rá példa, hogy a késői eredmények miatt csak decembertől kapta meg a soros elnök a jogosultságot. Richard Nixon pedig a személyes jelentések helyett papíralapú beszámolókat kért, amiket aztán "nagy stócokban" kellett visszaküldeni a CIA-nek.

A hírszerzési bizottság demokrata tagja, Adam Schiff aggodalmát fejezte ki, hogy a megválasztott elnök nem szán elég időt az egyébként nem kötelező, de szokás szerint nem mellőzött beszámolókra.