CIA: Oroszország Trump győzelmén dolgozott

2016.12.10. 07:52

A The Washington Post szerint titkos jelentést készített a CIA, amelyben azt állítják, hogy Oroszország Donald Trump győzelme érdekében avatkozott be az amerikai elnökválasztásba. A hírszerzés erről zárt ajtók mögött tájékoztatta a szenátus néhány illetékes tagját.

A CIA több olyan személyt is azonosított, akik kapcsolatban állnak az orosz kormánnyal, és több ezer, a Demokrata Párt feltört szervereiről származó e-mailt adtak át a Wikileaksnek - ismerteti a lap állításait az MTI.

A CIA álláspontja az, hogy Oroszország célja az volt, hogy segítsen Donald Trumpnak megnyerni a választást

- mondta egy név nélkül nyilatkozó amerikai forrás a lapnak.

A nevük mellőzését kérő források azt mondták a lapnak, hogy a 17 különféle amerikai hírszerző szervezet nem jutott formális egyetértésre, mert kisebb kérdésekben nem értenek egyet, így a CIA megállapításai nem tekinthetők hivatalos hírszerzési értékelésnek. Nem találtak például konkrét bizonyítékot arra, hogy egyenesen a Kremlből adtak utasítást az azonosított embereknek, hogy adják át a hackertámadásból származó információkat a Wikileaksnek.

Az érintett ügynököket ugyanis legalább egy szint elválasztja az orosz szövetségi kormánytól, nem közvetlenül a Kreml alkalmazásában állnak. A lap kitér arra is, hogy Moszkva korábban is élt már azzal, hogy a kormányzathoz közvetlenül nem köthető emberek végzik a titkosszolgálati munkát, így a politikusok hihetően tagadhatják a történteket. Julian Assange, a Wikileaks vezetője korábban kijelentette, az információk forrása nem az orosz kormány volt.

Ahogy mi is megírtuk, Barack Obama pénteken teljes körű vizsgálatot rendelt el az elnökválasztással kapcsolatos hackertámadások ügyében.