Trump a vejét tenné meg főtanácsadónak

2017.01.09. 21:41

Így zajlik az előválasztás

Lánya, Ivanka Trump férjét, Jared Kushnert választaná főtanácsadójának Donald Trump megválasztott amerikai elnök - írja az NBC News egy Trump kormányalakítási csapatában dolgozó forrásra hivatkozva. Azt viszont, hogy Kushner apósa kormányában dolgozzon, több jogi és etikai kérdés is nehezítheti a hírtelevízió szerint. 

Jared Kushner feleségéhez hasonlóan gazdag ingatlanos családból származik, apja, Charles Kushner is ingatlanfejlesztésekkel vált milliárdossá. A most 35 éves Jared is ezen a területen dolgozott, sőt, miután apja 2008-ban adócsalás miatt börtönbe került, ő vette át a Kushner Corporation vezetését. Emellett ő a New York Observer című bulvárlap tulajdonosa is. Kushner és Ivanka Trump 2009-ben házasodtak össze, három gyermekük van.

Apósának már a kampány alatt fontos tanácsadója volt és megválasztása óta is ott volt a kormányalakításról szóló legfontosabb egyeztetéseken. Állítólag arra is nagy hatása volt például, hogy Trump lecserélje a kormányalakító csapat éléről Chris Christie-t, New Jersey kormányzóját, aki történetesen államügyészként börtönbe juttatta Kushner apját. Azt, hogy Christie-t emiatt váltották volna le, a megválasztott elnök szóvivői határozottan visszautasították.

Arról is már egy ideje cikkezik arról az amerikai sajtó, hogy hivatalos szerepet is be akar tölteni a Fehér Házban. Ezt viszont nehezítik, hogy az Egyesült Államokban komoly szabályok vannak a nepotizmus ellen, amelyek megnehezítik, hogy az elnök családtagjai pozíciókat szerezzenek az elnöki kabinetben. Ráadásul Donald Trump pont Kushner feleségét, Ivankát bízta meg azzal, hogy vezesse cégbirodalmának egy részét, pont azért, hogy az új elnök elkerülje az összeférhetetlenség vádját. 

Kushner ügyvédje hétfőn egy közleményben azt írta, ügyfele elkötelezett a szövetségi etikai törvények betartásában és a megteendő lépésekről rendszeresen konzultálunk a Kormányzati Etikai Hivatallal. Emellett ügyvédje szerint Kushner lemondana a cégeiben betöltött pozícióiról és eladná részesedésének "jelentős részét".   • Hírek
  • Bankszámla