No drama, Obama

2017-01-18T204525Z 1054965211 RC1780EB72B0 RTRMADP 3 USA-OBAMA
2017.01.18. 22:13

Megtartotta utolsó fehér házi sajtótájékoztatóját Barack Obama. A leköszönő elnök valószínűleg most szólalt fel utoljára a nyilvánosság előtt, péntektől már Donald Trumpnak hívják az Amerikai Egyesült Államok elnökét.

A több médiumban élőben közvetített utolsó esemény formájában a szokásos volt: újságírói kérdések és elnöki válaszok, ezúttal azonban különleges jelentőséget adott neki a tény, hogy Obama ezzel búcsúzik a nyilvánosságtól, mielőtt pénteken elkezdődik egy új korszak. Az elnök mindig profin bánt a sajtóval, és a jó kapcsolatra most is ügyelt: a vele szemben ellenséges mainstream sajtót támadó Trumpot ellenpontozva Obama azt hangsúlyozta, hogy az újságírók mennyire fontos oszlopai a demokráciának.

Nem azt várják el önöktől, hogy hízelkedők, hanem, hogy szkeptikusok legyenek.

Obama megvédte egyik legutolsó döntését, azt, hogy elengedte a WikiLeaks-es szivárogtató Chelsea Manning hátralévő büntetését. Mint mondta, szerinte Manning eddig leült büntetése elegendő ahhoz, hogy elrettentse az esetleges jövőbeli szivárogtatókat a hasonló akcióktól, az eredeti (2045-ig szóló) büntetés azonban nagyon aránytalan volt ahhoz képest, hogy más szivárogtatók mennyit kaptak.

Mit üzen Trumpnak?

A kérdések jelentős része persze Trumpra vonatkozott. Obama azt hangsúlyozta, hogy bízik benne, ha Trump hivatalba lép, az ügyek komplexitását látva az új elnöknek megváltozik a véleménye az ObamaCare-ről és néhány további olyan kérdésről, amelyekben egyelőre élesen szembehelyezkedik az eddigi iránnyal. Obama egyébként azt állította, hogy a Trumppal elmúlt hetekben folyatott telefonbeszélgetései „konstruktívak és hosszúak” voltak.

Bízzon a körülötte lévőkben, ez egy olyan nagyságú munka, amit nem lehet egyedül végezni.

– ezt üzeni mindenekelőtt utódjának.

Mit mond Trump győzelméről a lányainak?

– szólt a nyolcéves megbízatása utolsó kérdése Obamához.

„A lányok csalódottak voltak, de próbáljuk reményre tanítani őket, hogy a világnak csak akkor van vége, ha tényleg itt a világvége. Egyikük sem akar politikus lenne, de legyenek hazafiak és aktív polgárok, szeressék ezt az országot. Meg kell érteni, hogy a demokrácia egy bonyolult dolog, és nem mindig pont úgy működik, ahogy szeretnéd.”

Végül ezekkel a szavakkal zárta nyilvános elnökségét:

„Tudom, hogy történnek tragikus dolgok, hogy a gonosz jelen van a világban, de ha keményen dolgozunk, a világ jobb hely lesz. Erről szólt ez az elnökség.”

Ez nem csak annyi, hogy „No drama, Obama”. Tényleg így gondolom, bár az igaz, hogy a zárt ajtók mögött többet átkozódom, mint nyilvánosan. És időnként őrjöngök és frusztrált vagyok, mint mindenki. De belül, azt hiszem rendben vagyok.

– búcsúzott az elnökségtől Barack Obama.