Trump a Szörnyeteggel robogott be a legnagyobb amerikai autóversenyre

2020.02.17. 15:25

Így zajlik az előválasztás

Donald Trump vasárnap tiszteletét tette a NASCAR amerikai autóverseny-sorozat leghíresebb és legnagyobb pénzdíjjal kecsegtető versenyén, a floridai Daytona 500-en. Ráadásul a Reuters beszámolója szerint Trump megjelenése maga is egy show volt: az elnöki különgéppel előbb ugyanis áthúzott a versenypálya felett, majd pedig miután nem messze a versenytől leszállt, átült az informálisan “Beast”-nek (Szörnyetegnek) nevezett elnöki limuzinba, és egyenesen a (majdnem teljesen) ovális versenypályára hajtott, hogy ott tartsa meg rövid köszöntőbeszédét.

Beszédében méltatta a “dübörgő motorok, a szárnyaló amerikai tudás, a sebesség és az erő legendás megnyilvánulását”, és jól szembedícsérte a nézőket is:

Elsősorban nem az számít nektek, hogy ki nyeri a futamot; ami legjobban számít, az az isten, a család és a haza.

Majd pedig az “Uraim, indítsák a motorokat!” felszólítást követően újból autóba szállt, hogy konvojával vezesse fel a versenyautókat.

Trump abszolút hazai pályán érezhette magát, hiszen a Morning Consult 2018-ban, az NFL himnuszraletérdelős botrányának csúcsán készített felmérése szerint a NASCAR nézőit lehet a legegyértelműbben republikánusként kategorizálni (a politikai spektrum másik végén az NBA-rajongók találhatók). A National Association for Stock Car Auto Racing versenysorozat nézőinek 91 százaléka fehér, meghatározó részük a déli államok szegényebb rétegeiből kerül ki, és a nézők között végzett felmérés szerint a republikánusok 20 százalékponttal népszerűbbek a demokratáknál.

A NASCAR és a republikánusok románca nem Trumppal kezdődött; Ronald Reagantől George W. Bushig egy sor republikánus elnök tiszteletét tette a szurkolók/választók előtt. De Florida 2020-ban politikai szempontból egyébként is felértékelődik, hiszen 2016-hoz hasonlóan idén is egyike lesz azon csatatér-államoknak, ahol a novemberi elnökválasztás kimenetele el fog dőlni. Négy évvel ezelőtt Trump 1,2 százalékkal előzte meg Hillary Clintont, de az elektori rendszernek köszönhetően így is bezsebelte mind a 29 elektort (Florida New York állammal holtversenyben a harmadik legtöbb elektort adja).

Trump a jelenlegi felmérések alapján Floridában az összes potenciális demokrata kihívójával szemben esélyesnek tűnik, bár a választás ilyen korai szakaszában az ilyen – nagyon szórványos és nagyon hipotetikus kérdésekkel operáló - felméréseket érdemes nagy fenntartással kezelni.  • Tippek
  • Lakáshitel