Kiszáll az elnökjelölti kampányból Amy Klobuchar

2020.03.02. 20:02

Joe Biden dallasi kampányeseményén jelenti be, hogy visszalép a demokrata elnökjelöltségért folyó harctól Amy Klobuchar, írja egybehangzó értesülések alapján az amerikai sajtó. Ezzel Klobuchar Pete Buttigieg-hez hasonlóan közvetlenül a 14 államban zajló előválasztás, vagyis szuperkedd előtt szállt ki a versenyből.

Klobuchar nem véletlenül Biden (dallasi idő szerint) hétfő esti kampányeseményén fogja hivatalosan is bejelenteni, hogy visszalép a kampánytól – a jövőben őt támogatja majd az elnökjelöltségi harcban. Később kiderült, Buttigieg hasonlóképp tesz, ő is ott lesz Dallasban.

Bár Klobuchar Biden mellett állt ki, a kiszállásával kedden akár Bernie Sandersnek is kedvezhet, aki így Klobuchar államában, Minnesotában több delegáltat szerezhet. Klobuchar korábban meglepetésre a harmadik lett New Hampshire-ben, legutóbb, szombaton Dél-Karolinában viszont csak a hatodik lett a szavazatok 3%-ával, vasárnap pedig Minnesotában olyan hevesen tüntettek ellene, hogy lemondta a kampányrendezvényét.

Március 3-án, a szuperkedden 14 államban, Alabamában, Arkansasban, Kaliforniában, Coloradóban, Maine-ben,Massachusettsben, Minnesotában, Észak-Karolinában, Oklahomában, Tennesseeben, Texasban, Utah-ban, Vermontban és Virginában szavaznak, és összesen 1357 delegált megszerzése a tét.

A demokrata elnökjelöltségért még Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren, Michael Bloomberg és Tulsi Gabbard vannak hivatalosan versenyben.

Így zajlik a demokrata előválasztás