Trump nagyon lemaradt Biden mögött, le is cserélte a kampányfőnökét

2020.07.16. 22:33

Donald Trump amerikai elnök mérges Twitter-áradat közepette kirúgta kampányfőnökét, Brad Parscale-t, 110 nappal a választások előtt. Az Axios szerint minderre azután került sor, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az elnök öt, a választásokat eldönteni képes államban is lemaradt demokrata kihívója, Joe Biden mögött, és érzi, hogy tényleg elveszítheti a választást.

A lefrissebb felmérések mind azt mutatják, hogy Donald Trump egyre inkább lemarad Joe Biden mögött, a Quinnipiac University július 15-én megjelent országos felmérése szerint például 

a demokrata jelölt több mint 15 százalékponttal megverné Trumpot,

a regisztrált szavazók 52 százaléka Bidenre szavazna, az elnököt pedig csak 37 százalék támogatná. Trump eddig még egy felmérés szerint sem maradt le ennyire Barack Obama volt alelnökével szemben. Bizonyos kérdésekben még ennél is nagyobb a különbség, például míg a válaszadók 59 százaléka gondolja úgy, hogy Biden jól reagált a koronavírus-járványra, Trumpról csak 35 százalék gondolja így, a faji egyenlőtlenségek kezelésében pedig 62-30 százalék a különbség a két jelölt között. 

Az NBC és a Wall Street Journal megbízásából készült friss országos felmérés ennél kisebb, de szintén kétszámjegyű különbséget mér Biden javára, aki 11 százalékkal verné Donald Trumpot. A CNBC-nek készült kutatás szerint pedig a hat fontosabb ún. swing state közül - vagyis azon államok közül, amelyek nem egyértelműen republikánus vagy demokrata többségűek, így nagyrészt ezeken dőlhet el az elnökválasztás - Biden ötben (Arizónában, Floridában, Michigan-ben, Pennsylvania-ban és Wisconsinban) is magabiztosan vezet, míg a hatodikban, Észak-Karolinában gyakorlatilag fej-fej mellett haladnak. 

Trump a romló népszerűségi mutatói miatt már korábban is hajba kapott Brad Parscale-el, áprilisban fehér házi források szerint az elnök üvöltözött kampányfőnökével és perrel fenyegette őt. Trump Parscale-t okolta a romló népszerűsége miatt, nem volt hajlandó elfogadni a csapatának, hogy talán a koronavírus-járvány kormányzati kezelése és az elnök szerencsétlen megjegyzései miatt veszít a támogatottságából (például amiatt, hogy azt mondta, fertőtlenítőt kellene innia az embereknek a vírus ellen, ami ugye mérgező).

Parscale, aki már jó ideje Trump kampányának fő irányítója, különleges tanácsadóként a stáb része marad. Az Axios cikke szerint az elnök nem is engedheti meg magának, hogy teljesen kirúgja kampányának eddigi guruját, mert Parscale - aki Trump online stratégiájának kialakításával kezdte a munkáját még 2016-ban - egyszerűen túl sokat tud. A kampányfőnöki posztot Parscale eddigi helyettese tölti be mostantól.