Elhúzódik az idegjáték, vezet Biden

2020.11.04. 07:16

Így zajlik az előválasztás

Bebizonyosodott, amit számos elemző jelzett előre: az amerikaiak úgy fekszenek le éjjel aludni, hogy nem tudják, ki a következő elnök. A verseny ugyanis szoros Donald Trump elnök és demokrata kihívója, Joe Biden között, és utóbbi vezetése ellenére Trump jobban áll, mint amire a felmérések alapján számítani lehetett.

Mintegy száz év alatt a floridaiakkal csak háromszor, az ohióiakkal pedig kétszer fordult elő, hogy ne arra szavaztak volna, aki utóbb megnyerte a Fehér Házat. 

Donald Trump most mindkét államot megnyerte az előrejelzések szerint. De mennyit ér ez a végelszámolásnál? Ki lesz az amerikai elnök? 

A hosszú választási éjszaka után ezt nem lehet megmondani. Az Index percről percre tudósítását az aktuális fejleményekről a továbbiakban is olvashatják majd, mégpedig itt

Magyar idő szerint szerda kora reggel a CNN hírcsatorna előrejelzése alapján Biden 215:171, a Fox Newsé szerint pedig 237:213 arányban vezet az elnök előtt elektori szavazatokban. A Fehér Ház elnyeréséhez 270 ilyen voks kell. A következő elnököt január 20-án iktatják majd be Washingtonban. 

Három az amerikai igazság 

A versengés azért is szoros – jóval szorosabb, mint amilyenre a felmérések alapján számítani lehetett , mert a Fehér Ház kulcsát a csatatér (más néven: billegő) államok jelentik. Ezekből az említett Floridát és Ohiót Trump megnyerte, és csak a náluk kisebb Arizonát veszítette el. Jelen állás szerint az elnökség Pennsylvanián, Wisconsinon és Michiganen múlhat – ezekből az államokból nincsen még fix előrejelzés. 

Trump – aki Iowában és Texasban is nyert – saját értékelése szerint nagyon jól áll, de Twitter-üzenetében arra figyelmeztett: a demokraták csalni akarnak, amit nem enged meg. 

Tudtuk, hogy sokáig fog tartani. De jók vagyunk azzal, ahol most állunk

– ezzel pedig Biden lelkesítette híveit egy rövid beszédben Delaware-ben, hozzátéve, szerinte meg tudja nyerni a választást.

Nem csak az elnökről 

Kongresszusi választásokat is tartanak; a Capitoliumon jelenleg a republikánusoké a szenátus, a demokratáké a képviselőház. Fordulat ebben jelen állás szerint nincs. Mark Kellyvel a demokraták űrhajóst küldhetnek a felsőházba (Arizonából), Sarah McBride személyében pedig a delaware-iek az első transznemű szenátort választották meg.