Óvások, káosz, Biden a Fehér Ház kapujában

2020-11-04T212430Z 12016125 RC2LWJ9CQQFK RTRMADP 3 USA-ELECTION-
2020.11.05. 05:56 Módosítva: 2020.11.05. 06:06

Így zajlik az előválasztás

Csütörtök reggel sem egyértelmű, ki lesz a következő amerikai elnök, de Michigan és Wisconsin (valószínűsített) megnyerésével Joe Bident már csak néhány elektori szavazat választja el a bűvös 270-től, és vele a Fehér Háztól. A szerdához hasonlóan a csütörtök is keménynek ígérkezik. Nagy kérdés, a vesztes hívei mennyire tűrik békésen a vereséget.

Megvan az amerikai elnökválasztás első győztese: az ügyvédek.

Miközben Joe Biden az összesítések szerint a győzelem kapujában áll (bár belépni még nem tud rajta), Donald Trump elnök kampánycsapata több kulcsállamban, így Michiganben, Wisconsinban, Pennsylvaniában és Georgiában is óvja magát a szavazatszámlálást, illetve majd az előzetes eredményt. Ez napokig eltarthat, sőt akár a legfelső bíróságig mehet fel az ügy. És kinek van több „barátja” a legfelső bíróságon? Trumpnak. Az egyik kulcskérdés: mi a helyzet a kedd óta beérkező levélszavazatokkal? 

A Trumppal szemben a legkevésbé sem ellenséges Fox News – magyar idő szerint csütörtök kora reggel – már Biden 264:214 arányú fölényét mutatja az elektori szavazatokban. E szerint az elnök demokrata kihívóját már csak hat voks választaná el a bűvös 270-től, a győzelemtől. 

Ezek persze nem hivatalos eredmények: az amerikai média projektál, valószínűsít. A Fox kicsit előresiet: Biden Michigan és Wisconsin mellett behúzta Arizonát is. Az inkább liberális CNN-nél Biden még csak 253-at gyűjtött: ők függőre veszik Arizonát. 

A Fox szerinti bátrabb számlálás azt jelenti: Trumpnak Nevadában, Pennsylvaniában, Észak-Karolinában és Georgiában is nyernie kell, ha nem akar kiköltözni januárban a Fehér Házból. Viszonylag jól áll mind a négy helyen, de a négyből négy találat bravúr lenne. 

A helyzet várhatóan csütörtökön is képlékeny marad, a részletekről az Index kedden megkezdett percről percre tudósításában írunk majd, ezt továbbra is itt követhetik

Mit tudunk már most? 

  • Több fontos helyen be kell várni a levélszavazatokat, ha azokat november 3-ig, a választás napjáig felbélyegezték. Kérdés ugyanakkor, meddig lesz ezeknek a helyeknek még jelentőségük? Mindenesetre a közvéleménykutatók (ismét) önvizsgálatba kezdhetnek. Trump eredménye jóval jobb az előrejelzettnél. 
  • Biden mintegy 72 millió szavazattal már most is felülmúlt minden korábbi elnökjelöltet. Magas volt a részvétel, és persze az Egyesült Államok népessége is folyamatosan nő, négyévente egyre több a potenciális szavazó. De 68 millióval Trump is legyőzte 2016-os önmagát. 
  • A szenátusban és a képviselőházban egyelőre nem változtak az erőviszonyok. A januárban felálló új kongresszus felsőházát is a republikánusok, az alsót a demokraták uralják várhatóan. Ennek később jelentősége lesz, sőt akár az elnökválasztás szempontjából is lehet. 

Mit nem tudunk továbbra sem? 

  • Természetesen a legfontosabbat: kit esketnek fel január 20-án az Egyesült Államok 46. elnökének?
  • Sőt azt sem tudjuk, pontosan mikor fogjuk ezt megtudni. Az eredmény szoros, és egyik fél sem úgy tűnik, mint aki bedobná a törölközőt. Szélsőséges esetben 269:269-es döntetlen is kialakulhat az elektori testületben, sőt a kötött mandátumuktól eltérő, úgynevezett hűtlen elektorok is bezavarhatnak a képbe. A testület december közepén ül össze. Döntetlen esetén a képviselőház dönt az elnökről. 
  • Hogyan fogadja majd a vesztes fél, főleg pedig híveinek radikális része az eredményt? Nem zárható ki, hogy fegyvert ragad az utca embere. Magyarics Tamás Amerika-szakértő például szerdán arról beszélt, soha nem volt ilyen megosztott az amerikai társadalom. Annyira kiélezett a két tábor viszonya, hogy ez akár erőszakhoz is vezethet az egyik vagy a másik jelölt győzelme esetén. 

 (Borítókép: Joe Biden beszél a választások eredményeiről Delaware-ben 2020. november 4-én. Fotó: Kevin Lamarque / Reuters)  • Hírek
  • Hírek