Reagált a Fehér Ház Joe Biden esetleges elnökjelölti visszalépésére

2024.07.04. 07:29
Megkérdőjeleződött Joe Biden amerikai elnök jelöltsége és alkalmassága, miután siralmas teljesítményt nyújtott a múlt héten megrendezett televíziós vitán. Sorra jelennek meg a felmérések, miszerint Donald Trump, republikánus jelölt jelentősen növelni tudta a fölényét. A közvéleményben, de még a demokrata politikusok között is felvetődött, hogy a jelenlegi elnöknek nem kellene újra indulnia a posztért. A Fehér Ház szerdán hivatalosan is reagált azokra a sajtóinformációkra, amelyek Joe Biden visszalépésének reális lehetőségéről szólnak.

Mint arról korábban beszámoltunk, június 27-én, helyi idő szerint este tartották Donald Trump és Joe Biden első  2024-es televíziós vitáját a CNN hírtelevízió stúdiójában. A csatorna megrendelésére készült közvélemény-kutatás szerint a nézők 67 százaléka Donald Trumpot látta a vita győztesének. A regnáló elnök pedig még saját kampánycsapata szerint is nagyon rossz formában volt.

Az MTI beszámolója szerint szerdán újabb, az elnökjelölti vita után készült közvélemény-kutatások jelentek meg, amelyek Donald Trump fölényét mutatják.

A New York Times által megrendelt felmérés szerint Donald Trumpot jelenleg az amerikaiak 49 százaléka, míg Joe Bident 43 százalék támogatja.

Ez az arány megegyezik a CNN hírtelevízió közvélemény-kutatásának eredményével, ami kedden vált elérhetővé. A The Wall Street Journal napilap megrendelésére elkészült felmérés 48 százalékos Donald Trump-fölényt mutat Joe Biden 42 százalékával szemben.

Cáfolta a Fehér Ház Joe Biden visszalépését

Karine Jean-Pierre, az elnöki hivatal szóvivője napi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, „teljes mértékben hamis” a New York Times napilap értesülése, miszerint Joe Biden elnök fontolgatja, hogy folytassa-e az újraválasztásáért folyó küzdelmet. A napilap az elnök „kulcsfontosságú szövetségesére” hivatkozott, akivel állítólag azt közölte, hogy gondolkozik a visszalépésen.

Joe Biden elnök szerdán találkozott több demokrata törvényhozóval, valamint 22 demokrata párti kormányzóval. Egyikük, Illinois állam kormányzója, J. B. Pritzker a CNN hírtelevíziónak a megbeszélés előtt azt mondta, hogy „az elnöknek többet kell kommunikálnia”, ha azt akarja, hogy sikerüljön ellensúlyoznia a június 27-i, Donald Trumppal vívott televíziós vitában nyújtott szereplése negatív hatásait.

Tim Walz, Minnesota demokrata kormányzója a zárt ajtós találkozó után úgy nyilatkozott, hogy Joe Bident „alkalmasnak találták az elnöki hivatalra” – írja a CNN. A kormányzó szerint megpróbálják eloszlatni a kétségeket arról, hogy Joe Biden alkalmas lesz-e az ország vezetésére. Elismerte, hogy az elnökjelölti vita valóban rosszul sikerült, azonban a demokraták számára ez nem befolyásoló tényező.  

Megerősítették, hogy a demokraták továbbra is elkötelezettek Joe Biden mellett, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy Harris alelnökkel együtt novemberben legyőzzék Donald Trumpot.

A Fehér Ház kedden és szerdán több új programot jelentett be, amelyeken az elnök a következő napokban részt vesz, köztük egy televíziós, valamint több rádiós interjút és nyilvános szereplést.  

Joe Biden botrányosan szerepelt az elnökjelölti vitán

Amint arról az Index is beszámolt, a múlt heti amerikai elnökjelölti vita egyáltalán nem úgy alakult, ahogy azt Joe Biden és csapata elképzelte. A demokraták programpontjai helyett inkább a jelenlegi elnök mentális rátermettsége és egészségügyi alkalmassága vált kérdésessé. Joe Biden elnök a vitát rögtön egy baklövéssel kezdte, amikor azt állította, hogy 15 ezer munkahelyet teremtett, miközben a helyes szám 15 millió.

Biden halk, akadozó hangon és tátott szájjal, bámészkodó tekintettel lépett a színpadra. Néha nehezen tudta befejezni a gondolatait, és olyan kérdésekben, mint az abortusz, ahol a demokraták előnyben vannak, teret engedett ellenfelének. A vitát részletesen bemutattuk tudósításunkban.

Az Egyesült Államok elnöke az időeltolódással magyarázta botrányos szereplést, ugyanis a vita előtti két hétben többször is Európában járt. Joe Biden elismerte, hogy ez rossz döntés volt. 

Nem hallgattam a stábomra […] és aztán majdnem elaludtam a színpadon

– fogalmazott az elnök. 

Hozzátette, hogy ez nem mentség, csupán magyarázat a történtekre. Az elnök ezután elnézést is kért a rossz szereplésért, és közölte: „kritikus” fontosságú, hogy megnyerje az idei elnökválasztást.