A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Kamala Harris és Donald Trump egyetlen százalékra van egymástól

2024.09.08. 19:21
A The New York Times és a Siena College közös közvélemény-kutatását 48 százalékos támogatottsággal Donald Trump nyerte meg, azonban a demokrata Kamala Harris csak egy százalékkal maradt le a republikánus jelölt mögött. A lap szerint a jelöltek támogatottsága többé-kevésbé rögzült, így már csak a keddi vita hozhat változást.

Donald Trump volt elnök és Kamala Harris alelnök szoros versenyben lépnek a kampány célegyenesébe, így a keddi vitájuknak rendkívül komoly tétje lehet – írja a The New York Times.

A The New York Times és a Siena College által a biztos szavazók körében végzett országos felmérés szerint Trump (48 százalék) egyetlen százalékkal vezet Harris (47 százalék) előtt, ami a felmérés három százalékpontos hibahatárán belül van, és nagyjából változatlan a Times/Siena július végi felméréséhez képest.

A lap szerint lehet, hogy Donald Trumpnak nehéz hónapja volt Joe Biden visszalépése után, Kamala Harris pedig képes volt felrázni a demokratákat, azonban a felmérés azt sugallja, hogy ez a támogatottságán egyáltalán nem látszik.

Az országos eredmények összhangban vannak az elnökválasztást eldöntő hét csatatérállamban végzett felmérésekkel, ahol Harris és Trump holtversenyben van. 

A The New York Times szerint úgy tűnik, hogy mindkét jelölt nagy esélyekkel fut neki az amerikai elnökválasztásnak, amelyet trump és harris is behúzhat végül.

Alig több mint nyolc hét van hátra a modern amerikai történelem legrövidebb elnökválasztási kampányából, a jelölteknek pedig már alig van lehetősége arra, hogy meggyőzze a választókat, azonban Trump megítélése úgy tűnik, hogy már nagyrészt rögzül. A lap szerint Harris sokak számára még ismeretlen, így ő még szerezhet magának támogatókat. A felmérés szerint a biztos szavazók 28 százaléka mondta azt, hogy úgy érzi, többet kell tudnia Harrisről, míg csak 9 százalékuk gondolja úgy, hogy többet kell tudnia Trumpról.

A The New York Times arra is felhívta a figyelmet, hogy a demokraták számára van egy figyelmeztető jel: a biztos szavazók 47 százaléka túl liberálisnak tartja Harrist, míg Trumpot csak a 32 százalékuk tartja túl konzervatívnak.