Tündibündi pillanatok Kucinich és Kucinichné életéből

2007. december 6., 14:58 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Ha önök szeretik a gyomorforgatóan gejl szerelmes történeteket, ne hagyják ki a Washington Post stílusrovatának feature-anyagát Dennis Kucinichről és nyelvpiercinges nejéről, Elizabeth Harperről. Kucinich, aki a legutóbbi demokrata jelöltvitán azzal égette magát, hogy ő már látott ufót, szabadon ereszti a lelkét rabul ejtő hippi szörnyet. A mézes-mázas történetben szerepet kapnak az indiai apácák, Gandhi portréja és, ki más, a fő békeguru Sri Sri Ravi Shankar is.

Tovább

Obama Bill Clintonra hajt

2007. december 3., 11:09 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Barack Obama az utóbbi időben többször is a Clinton kormányzat hibái miatt támadta legnagyobb demokrata riválisát, a korábbi first lady Hillary Clintont, ugyanakkor egészen más hangot ütött meg, amikor az exelnök férj került szóba. A Time magazinnak adott interjújában a nagy Spongyabob rajongó egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy gondolkodás nélkül állást ajánlana Bill Clintonnak a saját kormányzatában. „Kevés tehetségesebb ember van” - hízelgett a sajtón keresztül Obama.

Tovább

McCain fityiszt mutat az Iowa-mumusnak

2007. december 2., 11:38 Módosítva: 2009.02.07 11:04

John McCain különös kapcsolatban áll Iowa állam republikánus lakóival: a választók szemében McCain már-már demokratának tűnik. A The New York Times és a CBS News közös felmérése is erre a megállapításra jutott, az iowai republikánusoknak ugyanis - dobpergés - mindössze 4(!) százaléka szavazna a legidősebb elnökjelöltre. (The New York Times)

Elmorzsol egy könnyet
Tovább

Túszejtés Clinton New Hampshire-i kampányirodáján

2007. november 30., 20:39 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Két kampánymunkást ejtett túszul egy fegyveres férfi Hillary Clinton rochesteri kampányirodájában, New Hampshire-ben, jelentette a helyi WMUR9 tévéadó. A hírt Clinton kampánystábja is megerősítette. A tévéadó beszámolója szerint egy asszony a csecsemőjével a szomszédos üzletben azt mesélte, hogy a túszejtő őt szabadon engedte.

Update 22:15: A WMUR9 jelentése szerint a túszszedő szabadon engedett két túszt, most viszont nem tudják, hogy van-e még foglya. Az eredeti jelentések szerint csak két túsza volt. A CNN jelentése szerint a szabadon engedett túszok sértetlenek.

Update 22:58: A rendőrség szerint "képlékeny a helyzet". Nem válaszoltak rá, hogy lehetnek-e még túszok. A CNN értesülései szerint egy harmadik túsz, egy gyermek is kiszabadult, és még legalább egy nő van fogságban.

Update 10:56: Átaludtam a sztori végét, reggelre véget ért a túszdráma. A WMUR9 szerint közvetlenül azután, hogy a túszejtő harmadik (a CNN szerint negyedik) tűszát, egy fiatalembert (aki a CNN szerint nő volt még a fogságban) is szabadon engedte, majd maga is kijött az irodából. Itt letérdeltették, lefegyverezték és előállították. A vizsgálatok megállapították, hogy nem bomba, hanem jeladó rakéták voltak a testéhez erősítve. A túszejtőt amúgy Leeland Eisenbergnek hívják, és a közeli Somersworth-ben lakik.

Tovább

Hinnye! Barack Bloomberggel barátkozik!

2007. november 30., 12:39 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Egyelőre semmit sem tudunk az ügyről, Drudge is csak azt írja, hogy nagy a szemöldökráncolás New Yorkban, mert Barack Obama a reggel Michael Bloomberg polgármesterrel találkozik. Bloomberg republikánus színekben nyert New Yorkban, de pár hónapja átregisztráltatta magát függetlennek, korábban meg demokratának ismerték. A nyáron volt róla szó, hogy függetlenként el is indul a választásokon. Annyi biztos, hogy Bloomberg milliárdjai a többi jelölt millióival szemben eléggé egyoldalúvá tehetnék a kampányt.

UPDATE: A CBS-en már megjelent egy rövidebb anyag az eseményről, de ők is csak találgatnak. De írnak arról is, hogy Obama csütörtökön Harlemban volt, és Al Sharpton tiszteletes szavaiból arra lehet következtetni, hogy meg is szerezheti a kerület támogatását.

Bill Clinton áldás, vagy csapás?

2007. november 30., 10:58 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Hillary Clinton bevetette kétélű csodafegyverét a felmérések alapján különösen szoros versenyt ígérő Iowában: Bill Clinton úgy döntött, hogy felszólal felesége legutóbbi kampánykörútjának állomásain. Az exelnök színre lépése azért is különösen érdekes, mert 1992-ben, saját elnökválasztási kampánya alkalmával kihagyta az iowai állomást, mivel akkor az állam szenátora, Tom Harkin is indult demokrata elnökjelöltnek. (DesMoinesRegister)

A névtábla ellenére sem Hillary
Tovább

Clintonné kijátszotta a tapasztalatkártyát

2007. november 29., 17:25 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Hillary Clinton iowai kampánykörútjának összes állomásán legnagyobb demokrata riválisát, Barack Obamát ostorozta: többször is hangsúlyozta, hogy Amerika nem engedhet meg magának egy olyan elnököt, aki majd megválasztása után tanulna bele a feladatkörébe. (The New York Times)

null

Az egykori first lady emlékeztetett Obama korábbi kijelentésére, miszerint a fiatal elnökjelöltnek leginkább Ázsiában töltött gyerekkora jelenti külpolitikai tapasztalatait. „A választóknak el kell dönteniük, hogy vajon felkészít-e valakit a következő elnökre váró nagy és összetett kihívásokra, ha tíz évesen külföldön él. Szerintem ennél tapasztaltabb elnökre van szükségünk” - győzködte a jelenlévőket Hillary.

Tovább

A Huck kilőné Clintont a Marsra

2007. november 29., 08:11 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Az első értékelések legtöbbje az éles hangnemet, az egymás elleni támadásokat emeli ki a nyolc republikánus jelölt vitája után. A CNN és a - kérdéseket felhasználóitól gyűjtő - YouTube által szervezett vita magyar idő szerint csütörtökre virradóra zajlott a floridai St. Petersburgben.

Az alaphangot Giuliani és Romney csúnya szóváltása adta meg: Romney szerint Giuliani polgármesterként menedéket adott városában az illegális bevándorlóknak. Giuliani szerint Romney egyenesen a házát alakította a papírok nélküli bevándorlók paradicsomává. Az utalás, amit Romney nagyon rossz néven vett, arra vonatkozott, hogy egyszer kiderült: egy Romney által otthona kertjében alkalmazott cég illegális munkásokkal dolgoztatott. Később Fred Thompson rúgott vissza a témában Giuliani felé - de csak miután felhívta a figyelmet, hogy Romney bevándorló-kérdésben (is) gyökeresen más álláspontot képviselt korábban -, amikor a Kerik-ügyre utalva azt mondta: Csak nem hiszi már a polgármester úr, hogy mindenki felelős mindenkiért, akit valaha alkalmazott?

Összecsapott, Irak ügyében, a teljes mellszélességgel háború-párti McCain és az azonnali kivonulást szorgalmazó Ron Paul. Romney nekiugrott Huckabee-nek, amiért az utóbbi Arkansas kormányzójaként támogatta az illegális bevándorlók gyermekeinek oktatását ("Illő tisztelettel mondom, jobb ország vagyunk mi annál, hogy a gyermekeket büntessük olyasmiért, amit a szülők követtek el" - felelte a Huck). Romney belebonyolódott egy megnyerhetetlen vitába az egykor Vietnamban hadifogolyként megkínzott McCainnel arról, hogy milyen eszközök engedhetőek meg a fogva tartott, terrorista-gyanús személyekkel szemben.

Tovább

Clintont legyőznék a republikánusok

2007. november 28., 15:38 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Szép kis botrányba keverte magát Hillary Clinton legfőbb személyes közvélemény-kutatója, Mark Penn. A pollster az MSNBC reggeli műsorában azzal vádolta John Zogbyt, hogy teljesen irreleváns, rossz módszertanú kutatási eredményeket közölt. Penn persze egy olyan felmérést gyalázott, ami szerint Hillary, khm, gyengén áll.

Tovább

Az igazi Amerikának nem kell nő vagy Barack

2007. november 28., 09:01 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Miközben a jó rajt reményében egyelőre minden jelölt az első előválasztásoknak helyet adó Iowára és New Hampshire-re koncentrál, a Telegraph már alaposan előreszaladt, amikor az Egyesült Államok keleti és nyugati partja között elterülő középső területről közölt cikket. A témaválasztás egyáltalán nem véletlen: a legtöbb amerikai politikus számára csak átrepülésre érdemes, a New York és Los Angeles közötti, úgynevezett igazi Amerika álláspontja a 2008 novemberi választáshoz közeledve a győzelmet, vagy éppen a vereséget jelentheti az elnökségre pályázó jelölteknek.

Redneck Power!
Tovább

Szex, drogok, politika

2007. november 27., 15:58 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Az előző két drogos poszton fellelkesülve éppen Barack Obama haribofüggőségére kerestem bizonyítékokat, amikor rábukkantam erre az összeállításra a Le Blog 917-en. Azt se könnyű feldolgozni, hogy egy nagymellű lány Barack Obama portréjához dörgölőzik, vagy hogy egy kis vörös Hillary forrónadrágjáról áradozik, de hogy Giuliani egyből három jócsajt gerjeszt be annyira, hogy nyilvánosan hülyét csináljon magából, már-már hallatlan.

Bejön neki a Barack
Tovább

Obama nemcsak letüdőzte, Spongyabobot is szereti

2007. november 27., 15:13 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Barack Obama kampánystábja nyilván tisztában van azzal, hogy a január 3-i iowai kaukusz iskolai szabadnapra esik, a jelöltjük meg amúgy is népszerűbb a fiatalok körében a többi demokratánál. Mi más magyarázhatná, hogy egy héten belül vallott spanglizási szokásairól - Clintonnal szemben ő letüdőzte - és arról, hogy a Spongyabob a kedvenc sorozata.

Tovább

Obama letüdőzte

2007. november 27., 14:41 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Barack Obama is bedobta magát a legelső előválasztásnak helyet adó Iowában: facsart egyet legnagyobb demokrata ellenfelén, Hillary Clintonon, amikor egy rendezvényen arra kérte a hallgatóságát, hogy kérdezzenek tőle bármit, ami csak az eszükbe jut. "Ezek a kérdések nem lettek előre megírva, vagy előre kiválasztva. Gyerünk, mindent bele" - célzott természetesen Clintonné bérkérdezős botrányára a fiatal elnökjelölt (The New York Times).

Tovább

Korai még Clintonnét temetni

2007. november 26., 12:54 Módosítva: 2009.02.07 11:04

A rituális öngyilkosság legelterjedtebb módja a politikai újságírók körében a jóslás, és most, hogy már csak két hónap van hátra az első igazán komoly megmérettetésig, a floridai előválasztásig, úgy érzem, eljött az idő. A csodálatos Pollster blog részletes mérései ugyanis lehetőséget adnak némi trendelemzésre. (Ezúton is köszönjük a linket, Anr!)

Kezdjük a republikánusokkal, mert náluk azért izgalmasabb a verseny. Azt, hogy Karl Rove zseni, már megírtuk. Hogy mekkora, az meg jól látszik az iowai, a New Hampshire-i; a dél-karolinai és a floridai közvélemény-kutatások eredményeiből. Rove, ugye, azzal nyerte meg Bushnak a 2004-es választást, hogy a centrista politizálás helyett mélyen alányúlt a magát morális többségnek nevező fundamentalistakeresztény-szélsőjobbnak, ezzel 9,5 millió új szavazót szerzett főnökének. Idén sem ajánl mást azoknak, akik le akarják győzni Hillaryt.

Tovább

Szilvásy és Ron Werber egyben

2007. november 25., 12:03 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Egyszerűen képtelenség olyan figurát találni a magyar politikában, akinek emlegetésével könnyen elmagyarázható volna, ki is az a Karl Rove, és hogyan viszonyul a Bush családhoz. A legközelebb akkor járunk az igazsághoz, ha Szilvásy György, Ron Werber és Dessewffy Tibor alakjait és állásait összegyúrjuk, és az így nyert figurát Gyurcsány Ferenc mellé helyezzük. És a kép még mindig sántít, mert a pontos modellezés kedvéért még hozzá kéne rakni valakit, aki Apró Piroska mellett szolgált 25 évet. Akkor már kijönne, hogy ki is lehetne a magyar Karl Rove.

A barátság, aranyfonál
Tovább

Senki nem akar Chris Dodd-dal vacsorálni

2007. november 24., 14:27 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Az Economist hetilap és a YouGov heti rendes közvélemény-kutatásának legújabb (november 19-20-án felvett) adatai szerint a regisztrált rebublikánusok közül továbbra is Rudy Giulianira szavaznának a legtöbben (28%) egy most tartandó előválasztáson. Thompson a második (22%; a minapi Zogby-kutatás 15-re tette, ráadásul a YouGov szerint feljövőben van, hát majd meglátjuk), a harmadik helyen 10-11 százalékkal gyakorlatilag holtversenyben áll McCain, Romney és Huckabee. A demokratáknál a megszokott a látkép: Hillary Clinton (47%) után messze lemaradva, de még komolyan vehető számokkal lohol a kölyökklub, vagyis Obama (18%) és Edwards (16%). A többiek gyakorlatilag csomagolhatnak és mehetnek haza.

A kutatás adatai közül azonban messze nem ezek a legérdekesebbek. Hanem hogy az állandó kérdések mellett ezen a héten azt vizsgálták, hogy milyennek látják a választók az egyes jelölteket. Annak kiderítésére, hogy egy-egy versenyző személyisége mennyire tűnik vonzónak és/vagy érdekesnek a polgárok számára, a következő kérdést tették fel: "Attól függetlenül, hogy mennyire ért vagy nem ért egyet velük, melyik jelölttel költene el legszívesebben egy főétkezést?"

Tovább

Clinton zuhanórepülésben, zavar a republikánus erőtérben

2007. november 23., 16:04 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Drámai változásokat mutat John Zogby, a hagyományosan legmegbízhatóbb amerikai közvélemény-kutató november közepi országos felmérése. Hillary Clinton a legfrissebb adatok szerint nem csak Iowában vesztette el a vezetést, országosan is mélyrepülésbe kezdett. Persze még így is toronymagasan vezet, de a nyolc százalékpontos népszerűségcsökkenés már több egy figyelmeztetésnél.

Tovább

Idén szilveszterkor elmarad a részegen hempergés

2007. november 23., 14:08 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Már biztos, hogy lőttek az amerikai elnökjelöltek nyugodt karácsonyának és nagyon úgy tűnik, hogy idén a-két-napig-ki-vagyok-ütve-utána szilveszteri ivászatokat is mindenkinek ki kell majd hagynia: hivatalosan is előrehozták ugyanis a new hampshire-i előválasztás időpontját 2008. január 8-ra (Guardian).

Ez egyben azt is jelenti, hogy őrült hajtás várható a következő hat hétben, hiszen a jelölteknek csak néhány napjuk lesz majd a január 3-ára kiírt iowai előválasztás (tudjuk, ez nem olyan előválasztás) és a következő megmérettetés között. A jövő év legelején azért sem lazsálhat senki, mivel a korábbi választások esetén már többször bebizonyosodott, hogy egy jó rajt végül akár sorsdöntő is lehet az elnökjelölti verseny későbbi szakaszában.

Tovább

Most van bajban Hillary

2007. november 23., 12:46 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Jacques Chirac testesíti meg mindazt, amit az amerikaiak utálnak a franciákban. A gőgöt, a gloire-t. Azzal, hogy szeptember 11-e kapcsán nem túl finoman az amerikaiak felelősségét emlegette, valóságos franciagyűlölő kampányt indított útjára az Egyesült Államokban (freedom fries! Freedom toast!), ahol novemberben utódja, Sarkozy próbálta elsimítani a két ország konfliktusát. Kiváncsian várjuk, hogy ezek után mit reagál Hillary Clinton kampánystábja arra, hogy Chirac neje a volt first ladyt biztosította támogatásáról a Figarónak adott interjújában.

Tovább

Eltávolították a pucér férfit Clintonné pénzgyűjtő vacsorájáról

2007. november 21., 10:30 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Emlékeznek még azokra az időkre, amikor az számított sztár szovjetszakértőnek, aki nagyítóval észrevette, kit tüntettek el a Pravda címlapjáról? Valami hasonló történik most az Egyesült Államokban. A Washington Post "A megbízható forrás" című remek publicisztikai mellékletében közölt beszámoló szerint Hillary Clinton egyik november eleji kampányvacsorájának helyszínén, Tony és Heather Podesta washingtoni otthonában levettek egy 250 000 dolláros fényképet a falról.

Az ominózus kép, Sam Taylor-Wood Soliloquy VII című műve
Tovább

A nagy maszturbátor Kucinich mellé állt

2007. november 20., 19:01 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Dennis Kucinich bezsebelte a pornókirály, Larry Flynt támogatását, jelentette kedvenc washingtoni pletykablogunk, a Wonkette. A méltán népszerű Hustler pinamagazin kiadója ezek szerint Dennis Kucinich elnökségéért szorít. Valami mégis azt mondatja velünk - és a Wonkette-tel is -, hogy a szívélyes támogatásnak Kucinich világszép nejéhez, a nyelvpiercinges Elizabeth Harperhez is köze lehet. (Harper szintű jó nőt a többi jelölt közül csak a republikánus Fred Thompson tud felmutatni, így legalább a szexisták számára is van igazi választás.)

Dennis Kucinich és szép neje
Tovább

Hinnye! Barack veri Hillaryt!

2007. november 20., 14:46 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Készülőben van a januári meglepetés. A Washington Post és az ABC News közös közvélemény-kutatása szerint, bár még mindig döntetlenszagú a helyzet Iowában, a felmérések kezdete óta először Barack Obama vezet az első előválasztó (na jó, pártválasztmányi-szavazó) államban.

Összeteszi a kezét
Tovább

A lelkész úr kampánystábjában valaki csúnyán begombázott

2007. november 20., 11:39 Módosítva: 2009.02.07 11:04

A republikánus mezőny felívelő csillaga, Mike Huckabee baptista lelkész és volt arkansas-i kormányzó (aki, mint arra róla szóló portrénkban részletesen kitértünk, az éllovasokhoz képest nulla pénzből kampányol) bemutatta első televíziós reklámját, amivel a januárban esedékes első kaukusz szavazóit kívánja meggyőzni. Ne kerülgessük a forró kását: ha az eseményen részt venni jogosult, regisztrált republikánus iowai polgárok lennénk, holnap reggel megrendelnénk az interneten az "I Like Mike" feliratú hátizászlót és döntött kérdésnek tekintenénk, hogy kié a szavazat.

A tévéreklám ugyanis vicces. Ráadásul szándékosan. És nagyon.

Tovább

A jelölt, aki nagyon le tud fogyni

2007. november 20., 09:51 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Mike Huckabee olyan kevés pénzt gyűjtött kampánya céljaira (eddig 2.3 millió USD-t, ami persze rengeteg pénz, de Mitt Romney közel 63, Hillary Clinton 91 milliójához képest szotyi), hogy néhány nappal ezelőttig potenciális támogatóinak többsége sem vette komolyan jelöltségét. Egy friss iowai közvélemény-kutatás ugyanakkor azt mutatta, hogy a szakmáját tekintve baptista lelkész, karrierjét nézve volt arkansas-i kormányzó Huckabee lélegzetelállító, 21 százalékos republikánus támogatottságot tudhat maga mögött az államban. Úgy, hogy gyakorlatilag egy fillért nem költött ott reklámokra, már csak azért sem, mert nem volt miből.

Tovább

Az új Reagan: Nagyobb, puhább, esélytelenebb

2007. november 19., 13:38 Módosítva: 2009.02.07 11:04

"A nők szeretnek puhán aludni, és szeretnek erős kezekbe kapaszkodni" - jellemezte Fred Thompsont hölgybarátja, Lorrie Morgan country-énekes. Thompson, aki szereti magát FDT-nek nevezni, megfelel a követelményeknek: 195 centis magasságához mackós dimenziók társulnak. Ha megválasztanák, ő lenne az Egyesült Államok legmagasabb elnöke.

Azok a híres, erős kezek
Tovább

Bilincsben vitték el, mert beszólt Clintonnak

2007. november 19., 11:22 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Úgy néz ki, Hillary napja van. Az országosan legnépszerűbb demokrata jelölt Los Angelesben került újra a középpontba, amikor a Grist környezetvédelmi magazin és a Public Radio International közös vitaestjén az egyik nézőt bilincsben vezették el.

Tovább

Kezdődik a sárdobálás!

2007. november 19., 09:06 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Most, hogy már kevesebb mint egy év van az elnökválasztásig, végre elkezdődött az, amiért érdemes nézni ezt a hercehurcát. A boxmeccsekből is a kiütések mellett az igazi aljasságokra emlékszünk - mint amikor Tyson leharapta Holyfield fülét -, a kampány sem más. És ki csinálná ezt jobban Hillary Clintonnál?

Ki nevet a végén?

A londoni Times jelentése szerint pár nappal az amúgy Clinton diadalával zárult Las Vegas-i vita után néhány meg nem nevezett tanácsadója már arról nyilatkozott a sajtónak, hogy Barack Obama füle mögött avas vaj van, nem is kevés.

Tovább

Korai még Hillary öröme

2007. november 19., 07:55 Módosítva: 2009.02.07 11:04

A jelenlegi felmérések alapján Hillary Clinton magabiztosan vezeti a demokrata elnökjelöltségi versenyt. Az egykori first lady mégsem örülhet maradéktalanul, mert a korábbi elnökválasztások előtt egy évvel mért előnyök később nem sok jót jelentettek az akkori éllovasnak. A CNN elemzéséből ugyanis kiderül, hogy a közvélemény-kutatások ebben az időszakban legtöbbször már simán az előválasztások nélkül is hivatalos elnökjelöltté nyilvánítottak volna egy-egy indulót, csak az volt a probléma, hogy szinte kivétel nélkül tévedtek

Korai öröm
Tovább

Über alles Giuliani

2007. november 17., 09:22 Módosítva: 2009.02.07 11:04

„Über alles Giuliani” énekelte önfeledt dühvel a Budai Parkszínpadon 1998-ban a Hasidic New Wave nevű zenekar. Akkoriban Rudy Giuliani New York polgármestereként dolgozott és divat volt baloldali körökben lenácizni.

Tovább

Vita Las Vegas: Clinton visszavág

2007. november 16., 13:12 Módosítva: 2009.02.07 11:04

Az első elemzések szerint Hillary Clinton sikeresen szerepelt a csütörtökön Las Vegasban hét résztvevővel megtartott demokrata jelöltvitán. Az elmúlt napokban sok szó esett arról, hogy az éllovas nem tárja fel politikai múltja minden elemét, kerüli a kemény kérdéseket, sőt, manipulálja a kampányeseményeket. Két fő vetélytársa, Obama és Edwards már-már összehangoltnak tűnő módon bombázták ilyen jellegű kritikákkal.

Tovább