Viola
-5 °C
-2 °C

A Fehér Ház rendszeresen tájékoztatja Bush-t

2000.11.29. 13:11
Al Gore demokrata jelölt kedden újra felszólította a floridai választási bizottságot, hogy a vitatott szavazatokat számolják újra, és arra kérte Bush-t, ne akadályozza a kézi számlálást. George Bush republikánus jelölt azonban (eddigi álláspontjához híven) elutasította a kérést. A két fél pereskedése folytatódik, de a Fehér Ház biztonsági tanácsadója ezentúl már Bush-t is tájékoztatja az aktuális nemzetbiztonsági és hírszerzési ügyekről.
Gore stábja arra kérte a floridai Leon megyei bírót, hogy azonnal rendeljen el újraszámlálást. A bíró ezt elutasította, de szombatra új meghallgatást rendelt el, és bekérette a vitatott szavazócédulákat is. Arról a tízezer miami-dade-i és 3300 Palm Beach-i szavazatról van szó, amelyeket a gépek érvénytelennek nyilvánítottak, és amelyeket a demokraták a kézi számlálás során akarnak ellenőrizni.

David Boies, Gore ügyvédje nem elégedett a bíró döntésével, és bejelentette, fellebbez, hogy az újraszámlálást azonnal elrendeljék.

A szövetségi bíróságon a republikánusok perelnek

A szövetségi Legfelsőbb Bíróságon eközben a republikánusok keresetét tárgyalják, amelyben azt kérik, hogy a bíróság minden újraszámlálást azonnal állíttasson le. Bushék a floridai Legfelsőbb Bíróság azon döntését is megtámadták, amely alapján annak idején határidőn túl is folytatódhatott a kézi számlálás.

Gore-ék a szövetségi bíróságon arra hivatkoznak, hogy a legmagasabb bírói fórumnak nem kell egy állami szavazatszámlálási üggyel foglalkoznia.

A Fehér Ház már Bush-sal is tárgyal

Gore azzal is vádolja Bush-t, hogy a republikánus jelölt már önmagát tekinti elnöknek, és készül új posztja elfoglalására. A Bush-stáb már az új kabinet tagjairól tárgyal, Bush több embere már átköltözött Washingtonba.

A Fehér Ház illetékes irodája eddig nem engedte, hogy a republikánusok a váltáshoz szükséges pénzalapokhoz és irodai helyekhez hozzáférjenek. Dick Cheney alelnökjelölt be is jelentette, hogy az első lépéseket magántőkéből fedezik.

John Podesta, a Fehér Ház személyzeti főnöke azonban a CNN-en azóta bejelentette, hogy tárgyalásokat folytatott a Bush-stábbal, és megállapodtak, Sandy Berger nemzetbiztonsági tanácsadó és a CIA illetékesei megkezdik George Bush rendszeres, napi nemzetbiztonsági és hírszerzési tájékoztatását.

Bár ilyen tájékoztatást csak a megválasztott elnöknek szoktak adni, ez nem jelenti azt, hogy a Fehér Ház már Busht tekinti elnöknek, hiszen Al Gore alelnökként ugyanúgy megkapja ezeket az információkat.

Bush demokratákat is bevonna a kormányzásba

Andrew Card, a republikánus stáb főnöke bejelentette, hogy amennyiben a jogi csatározások lezárulta után George Bush kerül a Fehér Házba, a republikánus elnökjelölt demokrata politikusokat is bevonna kabinetjébe. Bár neveket nem említett, annyi kiderült, hogy Bush a szoros eredményre való tekintettel számít ellenfele egyes híveire - közölte a Die Presse.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!