Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Gore nem adja fel

2000.11.28. 14:40
Gore tévényilatkozatban jelentette ki, hogy a szavazatok pontos megszámlálása továbbra is alapvető fontosságú, mert az amerikai demokráciát veszélyezteti, ha egyesek szavazatát kihagyják. Bush közben az elnökségre készül, Gore-t visszavonulásra szólította fel, de a pereskedést ő sem adja fel.
,,A szavazatszámlálási vitában az amerikai demokrácia forog kockán - közölte Al Gore demokrata elnökjelölt tévényilatkozatában. Gore, aki még nem ismerte el Bush floridai győzelmét, kijelentette: ,,ha valaki egyes szavazatokat figyelmen kívül hagy, az az egész demokráciát figyelmen kívül hagyja. Ha most több ezer floridai szavazatot kihagyunk, akkor ezentúl bárkinek a szavazatai kimaradhatnak." - idézi az alelnököt a BBC.

Lapreakciók külföldről
"Sokféle módon lehet veszíteni, de az, amelyet Gore választott, a legnevetségesebb" - állapította meg keddi számában a La Stampa című olasz újság. ,,Gore a legjobb úton van afelé, hogy tönkretegye az országáról alkotott képet éppúgy, mint politikai helyzetét és saját magát is." - véli az újság az alelnök által folytatott pereskedésről.

A Londonban megjelenő baloldali The Guardian szerint "Al Gore joggal utasíthatja vissza a republikánusok floridai ügyeskedéseit. Szinte bizonyossággal határos valószínűséggel nyert ugyanis Floridában. Tisztességes és pontos szavazatszámlálás ezt erősítette volna meg" - írta a lap.

A konzervatív Daily Telegraph úgy véli, "harcias szavai ellenére nehéz elképzelni, miként tud Al Gore legújabb floridai veresége után visszatérni. Három héttel a választások - és négyszeres számlálás - után még mindig Goerge W. Bush mögött van." A The Times hétfői számában a verseny feladására szólította fel az alelnököt.

A France-Soir című párizsi bulvárlap így vélekedik: "Az elnökválasztás floridai eredményeinek közzététele olyan irányba mutat, amely végzetes lehet Al Gore-ra nézve. Annál is inkább, mivel a szavazatok eme örökös újraszámlálgatása a választók idegeivel játszik, akik tudni szeretnék végre, ki fogja négy éven át kormányozni az országot". A francia lap mindazonáltal indokoltnak találta, hogy Al Gore a szoros eredményekre tekintettel folytatja a pereskedést.

Bush már felszólította vetélytársát, hogy adja fel a küzdelmet, de a demokrata jelölt állítja, hogy a tőle elvett szavazatokkal megfordulna a floridai eredmény. ,,Meg kell számolni a szavazatokat. Nem hagyhatjuk abba, mondván, túl bonyolult a számlálás" - érvel Gore. ,,Ha az emberek végül nem engem választanak, hát legyen." - tette hozzá.

A közvélemény unja a vitát

Az ABC és a Washington Post felmérése eközben azt mutatja, hogy a választók nagy része, köztük minden negyedik demokrata szavazó úgy gondolja, hogy Gore-nak most már vissza kéne vonulnia. Bush január 20-án le szeretné tenni az esküt, de a kormány illetékes irodája egyelőre nem engedi, hogy a republikánusok a váltáshoz szükséges pénzalapokhoz hozzáférjenek. Dick Cheney, alelnökjelölt elfogadhatatlannak nevezte a döntést, és kijelentette: ,,Saját forrásokból készülünk az elnökségre, mert a Clinton-adminisztráció nem tartja tiszteletben a nép akaratát."

Tovább pereskednek

Gore tévébeszédével egy időben két demokrata szenátor bejelentette, hogy a szenátorok nagy része a jogi viták folytatása mellett foglalt állást. Szintén ezzel egy időben Gore ügyvédei keresetet nyújtottak be egy floridai bíróságon, melyben három megye - Miami-Dade, Palm Beach, Nassau - eredményét támadták meg. Bár Bush felszólította Gore-t, hogy hagyja abba a jogi akadékoskodást, a republikánus stáb a szövetségi Legfelsőbb Bíróságon támadta meg a floridai Legfelsőbb Bíróság azon döntését, amely alapján a kézi számlálást elrendelték, és a határidőt kitolták. Karen Hughes, a republikánusok szóvivője bejelentette, hogy csak akkor hagynak fel a pereskedéssel, ha Gore is leállítja a bírósági ügyeket, és elismeri Bush győzelmét.