Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Gore nem adja fel

2000.11.28. 14:40
Gore tévényilatkozatban jelentette ki, hogy a szavazatok pontos megszámlálása továbbra is alapvető fontosságú, mert az amerikai demokráciát veszélyezteti, ha egyesek szavazatát kihagyják. Bush közben az elnökségre készül, Gore-t visszavonulásra szólította fel, de a pereskedést ő sem adja fel.
,,A szavazatszámlálási vitában az amerikai demokrácia forog kockán - közölte Al Gore demokrata elnökjelölt tévényilatkozatában. Gore, aki még nem ismerte el Bush floridai győzelmét, kijelentette: ,,ha valaki egyes szavazatokat figyelmen kívül hagy, az az egész demokráciát figyelmen kívül hagyja. Ha most több ezer floridai szavazatot kihagyunk, akkor ezentúl bárkinek a szavazatai kimaradhatnak." - idézi az alelnököt a BBC.

Lapreakciók külföldről
"Sokféle módon lehet veszíteni, de az, amelyet Gore választott, a legnevetségesebb" - állapította meg keddi számában a La Stampa című olasz újság. ,,Gore a legjobb úton van afelé, hogy tönkretegye az országáról alkotott képet éppúgy, mint politikai helyzetét és saját magát is." - véli az újság az alelnök által folytatott pereskedésről.

A Londonban megjelenő baloldali The Guardian szerint "Al Gore joggal utasíthatja vissza a republikánusok floridai ügyeskedéseit. Szinte bizonyossággal határos valószínűséggel nyert ugyanis Floridában. Tisztességes és pontos szavazatszámlálás ezt erősítette volna meg" - írta a lap.

A konzervatív Daily Telegraph úgy véli, "harcias szavai ellenére nehéz elképzelni, miként tud Al Gore legújabb floridai veresége után visszatérni. Három héttel a választások - és négyszeres számlálás - után még mindig Goerge W. Bush mögött van." A The Times hétfői számában a verseny feladására szólította fel az alelnököt.

A France-Soir című párizsi bulvárlap így vélekedik: "Az elnökválasztás floridai eredményeinek közzététele olyan irányba mutat, amely végzetes lehet Al Gore-ra nézve. Annál is inkább, mivel a szavazatok eme örökös újraszámlálgatása a választók idegeivel játszik, akik tudni szeretnék végre, ki fogja négy éven át kormányozni az országot". A francia lap mindazonáltal indokoltnak találta, hogy Al Gore a szoros eredményekre tekintettel folytatja a pereskedést.

Bush már felszólította vetélytársát, hogy adja fel a küzdelmet, de a demokrata jelölt állítja, hogy a tőle elvett szavazatokkal megfordulna a floridai eredmény. ,,Meg kell számolni a szavazatokat. Nem hagyhatjuk abba, mondván, túl bonyolult a számlálás" - érvel Gore. ,,Ha az emberek végül nem engem választanak, hát legyen." - tette hozzá.

A közvélemény unja a vitát

Az ABC és a Washington Post felmérése eközben azt mutatja, hogy a választók nagy része, köztük minden negyedik demokrata szavazó úgy gondolja, hogy Gore-nak most már vissza kéne vonulnia. Bush január 20-án le szeretné tenni az esküt, de a kormány illetékes irodája egyelőre nem engedi, hogy a republikánusok a váltáshoz szükséges pénzalapokhoz hozzáférjenek. Dick Cheney, alelnökjelölt elfogadhatatlannak nevezte a döntést, és kijelentette: ,,Saját forrásokból készülünk az elnökségre, mert a Clinton-adminisztráció nem tartja tiszteletben a nép akaratát."

Tovább pereskednek

Gore tévébeszédével egy időben két demokrata szenátor bejelentette, hogy a szenátorok nagy része a jogi viták folytatása mellett foglalt állást. Szintén ezzel egy időben Gore ügyvédei keresetet nyújtottak be egy floridai bíróságon, melyben három megye - Miami-Dade, Palm Beach, Nassau - eredményét támadták meg. Bár Bush felszólította Gore-t, hogy hagyja abba a jogi akadékoskodást, a republikánus stáb a szövetségi Legfelsőbb Bíróságon támadta meg a floridai Legfelsőbb Bíróság azon döntését, amely alapján a kézi számlálást elrendelték, és a határidőt kitolták. Karen Hughes, a republikánusok szóvivője bejelentette, hogy csak akkor hagynak fel a pereskedéssel, ha Gore is leállítja a bírósági ügyeket, és elismeri Bush győzelmét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?