Elnökválasztás előtti vita a halálbüntetésről

2000.06.25. 11:14
Az elnökválasztási versenyt is befolyásolhatja az a vita, ami az USA-ban robbant ki a halálbüntetések kapcsán az elmúlt hetekben. Egy egyetemi felmérés szerint ugyanis a bíróságok óriási hibaszázalékkal hozzák ítéleteiket.
A Columbia University januári dolgozata szerint az elsőfokon jóváhagyott halálbüntetéseket olyannyira rosszul hozzák meg, hogy több mint kétharmadukat semmissé kell nyilvánítani a fellebezéskor. A riport szerint a vád és a védelem egyaránt hibás az esetek nagy részében, mert nem oszják meg egymással bizonyítékaikat és nem készülnek fel rendesen az esetekre.

A kutatók 4587 esetet vizsgáltak meg 1973 és 1995 között. Köztük előfordult olyan, ahol egy vádlottat úgy ítéltek halálra, hogy védőügyvédje a tárgyalást végigaludta. A kutatók szerint az összes szövetségi állam, ahol van halálbüntetés, elkövet hibákat, és - láthatólag - nem is keveset. A riportra válaszul Illinios állam nemrég felfüggesztette a kivégzések végrehajtását, mivel ,,kételyek merültek fel a kivégzésre várók bűnössége felől."

A kérdés ott válik különösen aktuálissá, hogy a republikánus elnökjelölt, George W. Bush texasi kormányzó a halálbüntetés lelkes támogatója. Texas 1976-ban vezette be újra a büntetés ezen módját, és azóta 218 embert végzett ki. Ez több, mint bármelyik másik államban, és a ,,nemzeti össz" harmada. Ebből 131 ember az elmúlt öt évben, Bush kormányzósága alatt halt meg, aki hírhedt arról, hogy még ezidáig egyszer sem adott kegyelmet.

A feketék holokausztja?
Texas államban annak ellenére kivégezték a gyilkosságért elítélt Gary Grahamet, hogy a fegyenc korábban ártatlannak vallotta magát. Az ítéletet halálos injekcióval hajtottták végre magyar idő szerint péntek hajnalban. Gary Graham 1981-ben lőtte le tanúk állítása szerint Bobby Lambertet egy vegyesbolt előtt. Graham szerint kivégzése a feketék holokausztját jelenti. Texas állam kormányzója, az amerikai elnöki tisztségre is pályázó George W. Bush így indokolta a kivégzést jóváhagyó döntését: "figyelembe vettem minden körülményt, és így érvényt szerezhettünk az igazságszolgáltatásnak". Jesse Jackson tiszteles viszont úgy nyilatkozott a kivégzés után, hogy az egy "államilag szervezett gyilkosság" volt.
Bush, tudatában annak, hogy a közvélemény mellette áll (nagyjából 70% stabilan támogatja a halálbüntetést), magabiztosan jelenti ki újra és újra, hogy amit Texas tesz, helyes. ,,Híve vagyok a halálbüntetésnek, mert, ha tisztességesen viszik végbe, életeket menthet. Minden esetben kielégítően megválaszoltuk, a vádlott ártatlan-e vagy bűnös. Mindannyian teljes hozzáféréssel rendelkeztek egy tisztességes bírósághoz."

A tanulmány pontosan ezt vonja kétségbe - vajon mind a 131 kivégzett esetében kielégítően megválaszolták-e, ártatlan vagy bűnös a vádlott. Texas ma, az óriási médianyomás és kampány ellenére, kivégez egy fekete férfit, akit egyetlen egy tanú vallomása alapján ítéltek halálra. A tanú azt állítja, hogy teljes bizonyossággal azonosítani tudta a vádlottat - harminc méterről, éjszaka, egy autó szélvédőjén keresztül.

Al Gore demokrata jelölt, ha csendesebben is, de szintén támogatja a halálbüntetést.  • Tippek
  • Hírek