Árpád
-2 °C
4 °C

Elnökválasztás előtti vita a halálbüntetésről

2000.06.25. 11:14
Az elnökválasztási versenyt is befolyásolhatja az a vita, ami az USA-ban robbant ki a halálbüntetések kapcsán az elmúlt hetekben. Egy egyetemi felmérés szerint ugyanis a bíróságok óriási hibaszázalékkal hozzák ítéleteiket.
A Columbia University januári dolgozata szerint az elsőfokon jóváhagyott halálbüntetéseket olyannyira rosszul hozzák meg, hogy több mint kétharmadukat semmissé kell nyilvánítani a fellebezéskor. A riport szerint a vád és a védelem egyaránt hibás az esetek nagy részében, mert nem oszják meg egymással bizonyítékaikat és nem készülnek fel rendesen az esetekre.

A kutatók 4587 esetet vizsgáltak meg 1973 és 1995 között. Köztük előfordult olyan, ahol egy vádlottat úgy ítéltek halálra, hogy védőügyvédje a tárgyalást végigaludta. A kutatók szerint az összes szövetségi állam, ahol van halálbüntetés, elkövet hibákat, és - láthatólag - nem is keveset. A riportra válaszul Illinios állam nemrég felfüggesztette a kivégzések végrehajtását, mivel ,,kételyek merültek fel a kivégzésre várók bűnössége felől."

A kérdés ott válik különösen aktuálissá, hogy a republikánus elnökjelölt, George W. Bush texasi kormányzó a halálbüntetés lelkes támogatója. Texas 1976-ban vezette be újra a büntetés ezen módját, és azóta 218 embert végzett ki. Ez több, mint bármelyik másik államban, és a ,,nemzeti össz" harmada. Ebből 131 ember az elmúlt öt évben, Bush kormányzósága alatt halt meg, aki hírhedt arról, hogy még ezidáig egyszer sem adott kegyelmet.

A feketék holokausztja?
Texas államban annak ellenére kivégezték a gyilkosságért elítélt Gary Grahamet, hogy a fegyenc korábban ártatlannak vallotta magát. Az ítéletet halálos injekcióval hajtottták végre magyar idő szerint péntek hajnalban. Gary Graham 1981-ben lőtte le tanúk állítása szerint Bobby Lambertet egy vegyesbolt előtt. Graham szerint kivégzése a feketék holokausztját jelenti. Texas állam kormányzója, az amerikai elnöki tisztségre is pályázó George W. Bush így indokolta a kivégzést jóváhagyó döntését: "figyelembe vettem minden körülményt, és így érvényt szerezhettünk az igazságszolgáltatásnak". Jesse Jackson tiszteles viszont úgy nyilatkozott a kivégzés után, hogy az egy "államilag szervezett gyilkosság" volt.
Bush, tudatában annak, hogy a közvélemény mellette áll (nagyjából 70% stabilan támogatja a halálbüntetést), magabiztosan jelenti ki újra és újra, hogy amit Texas tesz, helyes. ,,Híve vagyok a halálbüntetésnek, mert, ha tisztességesen viszik végbe, életeket menthet. Minden esetben kielégítően megválaszoltuk, a vádlott ártatlan-e vagy bűnös. Mindannyian teljes hozzáféréssel rendelkeztek egy tisztességes bírósághoz."

A tanulmány pontosan ezt vonja kétségbe - vajon mind a 131 kivégzett esetében kielégítően megválaszolták-e, ártatlan vagy bűnös a vádlott. Texas ma, az óriási médianyomás és kampány ellenére, kivégez egy fekete férfit, akit egyetlen egy tanú vallomása alapján ítéltek halálra. A tanú azt állítja, hogy teljes bizonyossággal azonosítani tudta a vádlottat - harminc méterről, éjszaka, egy autó szélvédőjén keresztül.

Al Gore demokrata jelölt, ha csendesebben is, de szintén támogatja a halálbüntetést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?