Árpád
-2 °C
4 °C

A menetrend

2000.07.25. 16:52
A választások első lépése a február elsején megkezdődő előválasztási szezon (primaries). Míg más országokban általában a pártok döntik el, kit indítanak, itt a pártok támogatói szavazhatnak egy többfordulós rendszerben a kedvencükre. Minden egyes állam tart egy előválasztást, ahol az összes jelölt egymással versenyez, függetlenül attól, hogy melyik párt tagjai. A szezon június 6-ig tart.
A második lépés a pártok jelölőgyűlése. Itt az egyes államok képviselői szavaznak saját jelöltjükre, az alapján, hogy az adott államban ki nyerte az előválasztást (tehát ezen a ponton valójában már tudni, ki lesz a jelölt). A győztes ezután választ egy társat (running mate), aki a győzelem esetén alelnöke lehet. A Republikánus Párt jelölőgyűlése július 29-augusztus 4, a demokratáké augusztus 14-17, a Reformpárté pedig augusztus 10-13.

A harmadik forduló a három párt jelöltjeinek egymás elleni küzdelme. Ezen a ponton általában már teljes a jelölt programja, ezeket televíziós vitákban tárgyalják meg. A kampány november 7-ig, a választás napjáig tart.

Az utolsó forduló a választás maga. Minden állam lakói külön szavaznak, és végül az egyes államok képviselői választják meg az elnököt az alapján, hogy a saját lakosaik hogyan voksoltak. A nagyobb államok több képviselővel bírnak, így a végső döntés jól tükrözi a választói akaratot.

A 43. elnököt 2001. január 20-án esketik fel a Capitolium lépcsőin

A menetrend
július 31 - augusztus 4: Republikánus elnökjelölő gyűlés Philadelphiában
augusztus 10-13: Reformpárti elnökjelölő gyűlés
augusztus 14-17: Demokrata elnökjelölő gyűlés
szeptember első hétfője: Az elnökálasztási kampány hivatalos rajtja
október 3: Első elnökjelölti vita Bostonban
október 5: Az alelnökjelöltek vitája Danville-ben
október 11: Második elnökjelölti vita Winston-Salemben
október 17: Harmadik elnökjelölti vita St. Louisban
november 7: A voksolás napja
november 8: Első eredmények hajnalban
december 18: Az egyes államok elektorai leadják voksukat (jórészt ceremoniális lépés)
január 20: Az eskütétel

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?