16:00, December 06. ÉLŐ
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

A menetrend

2000.07.25. 16:52
A választások első lépése a február elsején megkezdődő előválasztási szezon (primaries). Míg más országokban általában a pártok döntik el, kit indítanak, itt a pártok támogatói szavazhatnak egy többfordulós rendszerben a kedvencükre. Minden egyes állam tart egy előválasztást, ahol az összes jelölt egymással versenyez, függetlenül attól, hogy melyik párt tagjai. A szezon június 6-ig tart.
A második lépés a pártok jelölőgyűlése. Itt az egyes államok képviselői szavaznak saját jelöltjükre, az alapján, hogy az adott államban ki nyerte az előválasztást (tehát ezen a ponton valójában már tudni, ki lesz a jelölt). A győztes ezután választ egy társat (running mate), aki a győzelem esetén alelnöke lehet. A Republikánus Párt jelölőgyűlése július 29-augusztus 4, a demokratáké augusztus 14-17, a Reformpárté pedig augusztus 10-13.

A harmadik forduló a három párt jelöltjeinek egymás elleni küzdelme. Ezen a ponton általában már teljes a jelölt programja, ezeket televíziós vitákban tárgyalják meg. A kampány november 7-ig, a választás napjáig tart.

Az utolsó forduló a választás maga. Minden állam lakói külön szavaznak, és végül az egyes államok képviselői választják meg az elnököt az alapján, hogy a saját lakosaik hogyan voksoltak. A nagyobb államok több képviselővel bírnak, így a végső döntés jól tükrözi a választói akaratot.

A 43. elnököt 2001. január 20-án esketik fel a Capitolium lépcsőin

A menetrend
július 31 - augusztus 4: Republikánus elnökjelölő gyűlés Philadelphiában
augusztus 10-13: Reformpárti elnökjelölő gyűlés
augusztus 14-17: Demokrata elnökjelölő gyűlés
szeptember első hétfője: Az elnökálasztási kampány hivatalos rajtja
október 3: Első elnökjelölti vita Bostonban
október 5: Az alelnökjelöltek vitája Danville-ben
október 11: Második elnökjelölti vita Winston-Salemben
október 17: Harmadik elnökjelölti vita St. Louisban
november 7: A voksolás napja
november 8: Első eredmények hajnalban
december 18: Az egyes államok elektorai leadják voksukat (jórészt ceremoniális lépés)
január 20: Az eskütétel


  • Hírek
  • Hírek