Republikánus elnökjelölő fesztivál Philadelphiában

2000.07.31. 18:42
A hétfőn kezdődő négynapos pártkongresszuson a republikánusok elnöknek jelölik George W. Bush texasi kormányzót, és elfogadják a párt választási programját. Várakozások szerint a konvenció elsődleges célja azonban mindennek egy hatásos és ügyes prezentálása, és így a párt vonzóvá tétele lesz.

Egy lelkes szimpatizáns
Tökéletes fesztiválnak és hatalmas médiafelhajtásnak indul a hétfőn Philadelphiában megkezdődő négynapos republikánus elnökjelölő gyűlés. A ,,királyavatóra" negyvenötezer ember hivatalos, egyharmaduk újságíró - jelezve, elsősorban politikai show-ról, médiaeseményről van szó. Bush maga csak szerdán érkezik meg a gyűlésre.

A konvenció célja George W. Bush elnökké ,,szentelése" mellett egy választási program elfogadása is. Azonban miként a texasi kormányzó jelölése eldöntött ügy - előválasztási ellenfelei tavasszal feladták a versenyt -, így a választási program is jórészt kialakult már, legfeljebb kisebb módosításokat eszközölnek majd rajta. A program, ami részben tükrözi a Bush által felvázolt politikát, igyekszik a republikánusokat egy mérsékeltebb, ,,érzőbb" pártként feltüntetni.

Mégis, a kormányzó szereplése nagyon is fontos lehet ezen az, amúgy minden részletében megtervezett, százmillió dollárt felemésztő ceremónián. Részben itt dőlhet el, hogy mennyire tudja a pártra kényszeríteni akaratát Bush, hogyan ,,csomagolják" a választási programot, mennyire sikerül barátságossá, nyitottá, vonzóvá varázsolni a novemberi voksolás előtt a sokak által szélsőségesnek, túlzottan ideologikusnak tartott republikánus pártot.

Bush - természetesen - bizakodik
Hogy Bush semmit nem bíz a véletlenre, az is jelzi, hogy a felszólalók közt nem kapnak helyet azok a politikusok, akik harcias jobboldali álláspontjukról ismertek, például a Bill Clinton elleni kongresszusi felelősségre vonási kísérletet vezetői. A gyűlést megelőző kampánybeszédei is egyértelművé teszik, a kormányzó igyekszik mindent megtenni, hogy a konferencia egységesen mérsékeltnek és céltudatosnak mutassa a pártot.

Bush az elmúlt hónapokat azzal töltötte, hogy próbálta az előválasztások során jobboldalra kisodródott kampányát visszakormányozni a politikai középre. Olyan témákat vett elő, illetve célzott meg kampánybeszédeiben, amelyek hagyományosan a demokratákhoz ,,tartoznak": az egészségügy és a nyugdíjrendszer reformja vagy az oktatás problémái.

Dick Cheney
És bár az olyan, hagyományosan konzervatív álláspontok, mint a fegyverkorlátozások és az abortusz ellenzése, benne maradtak a most prezentálandó választási programban, egészében elmondható, hogy a kormányzónak sikerült ügyesen visszaeveznie mérsékeltebb politikai vizekre. Kérdés, hogyan fogja befolyásolni ezt az üzenetet annak a Dick Cheney-nek alelnökjelöltül választása, aki a párt egyértelműen konzervatív szárnyából érkezik.

Philadelphia utcáit eközben megtöltötték a tüntetők, akik a pártgyűlés alatt felvonulásra készülnek. Munkásszervezetek, melegmozgalmak, halálbüntetést ellenzők, fegyverkorlátozást követelők és természetvédő csoportok hallatják majd hangjukat a felvonuláson, ami helyi források szerint megközelítheti majd a '68-as chicagói háborúellenes tüntetés méreteit is.

Menetrend
július 31 - augusztus 4. Republikánus elnökjelölő gyűlés Philadelphiában
augusztus 10-13. Reformpárti elnökjelölő gyűlés
augusztus 14-17. Demokrata elnökjelölő gyűlés
szeptember első hétfője az elnökválasztási kampány hivatalos rajtja
október 3. első elnökjelölti vita Bostonban
október 5. az alelnökjelöltek vitája Danville-ben
október 11. második elnökjelölti vita Winston-Salemben
október 17. harmadik elnökjelölti vita St. Louisban
november 7. a voksolás napja
november 8. első eredmények hajnalban
december 18. az egyes államok elektorai leadják voksukat (jórészt ceremoniális lépés)
január 20. a negyvenharmadik elnököt felesketik a Capitolium lépcsőin

Eközben Al Gore, a demokraták jelöltje, akinek még van két hete pártja gyűléséig, bejelentette, hogy a jövő héten megnevezi alelnökjelöltjét. Hírek szerint a favorit John Kerry, Massachusetts szenátora. Elemzők szerint mellette szól, hogy fiatal, szemben Bush alelnökjelöltjével, aki már három infarktuson is túlesett. Cheney ráadásul szolgált az idősebb Bush kormányában is, és ez a tény teret enged olyan kritikáknak, hogy Bush képtelen elszakadni apja politikai köreitől, tanácsadóitól.  • Tippek
  • Hírek