Boglárka
19 °C
35 °C

Nőtt az Amerika-ellenesség

2004.03.16. 21:26
Jelentős Amerika-ellenesség tapasztalható a nagyobb európai országokban, és jelentős az ellenséges érzület a muzulmán világban Washington irányában - derült ki egy közvélemény-kutatás eredményéből, amelyet egy évvel az iraki háború kitörése után tett közzé kedden a Pew független amerikai intézet.
A február végén és március elején nyolc országban elvégzett felmérés azt mutatja, hogy nőtt az elégedetlenség az Egyesült Államokkal és politikájával szemben.

Franciaországban és Németországban, ahol a kormány is ellenezte a fegyveres beavatkozást Irakban, a megkérdezetteknek csupán 37 illetve 38 százaléka adott kedvező értékelést az amerikai politikáról. Ez az arány tavaly májusban a franciák körében 43, a német válaszadók esetében 45 százalékot tett ki, 2002-ben pedig 63 és 61 százalék volt.

Erőteljesen romlott az Egyesült Államok megítélése az angolok körében is. A mostani felmérés szerint 58 százalék volt a kedvező értékelést adók aránya, míg tavaly 70, két évvel ezelőtt 75 százalék volt ez az adat.

Oroszországban valamelyest javult a válaszadók Amerika-képe: a tavalyi 36 százalékkal szemben most márciusban 47 százalék adott pozitív értékelést Washington politikájáról. A két évvel ezelőtti mutató ugyanakkor 61 százalékos volt.

A Pew közvélemény-kutatói négy muzulmán országban is vizsgálódtak. Törökországban 68-ról 45-re, Pakisztánban 71-ről 50,re, Marokkóban 53-ról 46-ra, Jordániában 83-ról 67 százalékra esett vissza az Egyesült Államok politikájának támogatottsága.