Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Valószínűleg kivégzik a 9/11-es merénylet értelmi szerzőjét

2010.01.31. 18:50 Módosítva: 2010-01-31 19:01:35
Halid Sejk Mohammedet, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét bíróság elé állítják New Yorkban, és valószínűleg kivégzik, közölte vasárnap a CNN egyik műsorában Robert Gibbs fehér házi szóvivő. Konzervatív szenátorok szerint azonban a terroristákat katonai bírósági eljárás során kellene elítélni, a legalkalmasabb helyszín az eljárás lefolytatásához pedig a guantánamói támaszpont lenne, nem New York.

A szóvivő azonban nem erősítette meg azokat a beszámolókat, amelyek szerint mégsem New Yorkban rendeznék meg a pert. Az eredeti tervek szerint a bírósági tárgyalást a terroristák által romba döntött Világkereskedelmi Központ egykori ikertornyainak a tőszomszédságában tartanák meg. Ezt az elképzelést azonban Michael Bloomberg New York-i polgármester és az amerikai nagyváros számos vezetője ellenzi.

Érvelésük szerint a feltehetően több évig elhúzódó eljárás évente több mint 200 millió dollárjába kerülne a városnak. A városrész lakói sem fogadnák szívesen a folyamatos készültséget, ezenkívül az egész város biztonságát meg kellene erősíteni az esetleges újabb terrortámadásokkal szemben.

Gibbs a televíziós műsorban közölte, hogy a kormányzat egyelőre tárgyal a New York-i városvezetéssel, és megérti aggodalmaikat. Eric Holder igazságügy-miniszter tavaly novemberben jelentette be, hogy polgári bíróság elé állítják a terroristát és négy társát, sorsukról nem katonai törvényszék fog dönteni. Akkor született döntés a New York-i helyszínről is.

Ezzel azonban korántsem ért egyet mindenki, konzervatív szenátorok szerint a terroristákat ellenséges harcosokként a szigorúbb és zártabb katonai bírósági eljárás során kellene elítélni. Érvelésük szerint egy amerikai szövetségi polgári eljárás módot adna a szélsőségeseknek, hogy azt kirakatperré változtatva a világ nyilvánossága előtt magasztalják tettüket és újabb harcosokat állítsanak a terrorizmus oldalára.

Mitch McConnell republikánus párti szenátor ugyancsak a CNN-nek nyilatkozva úgy vélte: katonai bíróságnak kellene eljárnia a terroristák ügyében és –szerinte – a legalkalmasabb helyszín a guantánamói támaszpont lenne. Jóslata szerint a demokrata párti politikusok közül is sokan a republikánusok mögé sorakoznának fel ebben a kérdésben.Bloomberg polgármester is azon a véleményen van, hogy a tárgyalást egy katonai bázison folytassák le, de semmiképpen sem Manhattanben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?