Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Valószínűleg kivégzik a 9/11-es merénylet értelmi szerzőjét

2010.01.31. 18:50 Módosítva: 2010.01.31. 19:01
Halid Sejk Mohammedet, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét bíróság elé állítják New Yorkban, és valószínűleg kivégzik, közölte vasárnap a CNN egyik műsorában Robert Gibbs fehér házi szóvivő. Konzervatív szenátorok szerint azonban a terroristákat katonai bírósági eljárás során kellene elítélni, a legalkalmasabb helyszín az eljárás lefolytatásához pedig a guantánamói támaszpont lenne, nem New York.

A szóvivő azonban nem erősítette meg azokat a beszámolókat, amelyek szerint mégsem New Yorkban rendeznék meg a pert. Az eredeti tervek szerint a bírósági tárgyalást a terroristák által romba döntött Világkereskedelmi Központ egykori ikertornyainak a tőszomszédságában tartanák meg. Ezt az elképzelést azonban Michael Bloomberg New York-i polgármester és az amerikai nagyváros számos vezetője ellenzi.

Érvelésük szerint a feltehetően több évig elhúzódó eljárás évente több mint 200 millió dollárjába kerülne a városnak. A városrész lakói sem fogadnák szívesen a folyamatos készültséget, ezenkívül az egész város biztonságát meg kellene erősíteni az esetleges újabb terrortámadásokkal szemben.

Gibbs a televíziós műsorban közölte, hogy a kormányzat egyelőre tárgyal a New York-i városvezetéssel, és megérti aggodalmaikat. Eric Holder igazságügy-miniszter tavaly novemberben jelentette be, hogy polgári bíróság elé állítják a terroristát és négy társát, sorsukról nem katonai törvényszék fog dönteni. Akkor született döntés a New York-i helyszínről is.

Ezzel azonban korántsem ért egyet mindenki, konzervatív szenátorok szerint a terroristákat ellenséges harcosokként a szigorúbb és zártabb katonai bírósági eljárás során kellene elítélni. Érvelésük szerint egy amerikai szövetségi polgári eljárás módot adna a szélsőségeseknek, hogy azt kirakatperré változtatva a világ nyilvánossága előtt magasztalják tettüket és újabb harcosokat állítsanak a terrorizmus oldalára.

Mitch McConnell republikánus párti szenátor ugyancsak a CNN-nek nyilatkozva úgy vélte: katonai bíróságnak kellene eljárnia a terroristák ügyében és –szerinte – a legalkalmasabb helyszín a guantánamói támaszpont lenne. Jóslata szerint a demokrata párti politikusok közül is sokan a republikánusok mögé sorakoznának fel ebben a kérdésben.Bloomberg polgármester is azon a véleményen van, hogy a tárgyalást egy katonai bázison folytassák le, de semmiképpen sem Manhattanben.