Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hillary elbukta utolsó esélyét is

2008.05.21. 06:35
Ha Oregonban sikerült volna megszorítania Obamát, kedvezőbbek lennének a kilátásai. Így viszont nincs másról beszélni, mint arról, hogy Obama bebiztosította fölényét a kötött mandátumú delegáltak körében.

Eredeti terveinkkel szemben egész éjszaka fennmaradtunk, hogy végignézzük az utolsó olyan előválasztási fordulót, ahol Clinton még fordíthatott volna sorsán. Tettük ezt azért, mert az utolsó napokban két felmérés is Obama csökkenő előnyét mutatta. A közvélemény-kutatók megvezettek minket, Obama végül magabiztos győzelmet aratott. Így hiába tarolt Clinton Kentuckyban, nincs mivel tromfolnia Obamát, aki mellesleg már azt is bebiztosította, hogy a kötött mandátumú delegáltak többsége őt támogassa. Ilyenből 3253 van, és Obamának már csak a kentuckyi eredmények alapján 1627 jutott.

Ezek után elemezni sincs különösebben mit. Elmondhatnánk újra, hogy Obamának jelentős problémái adódhatnak még a rozsdaövezet és a Dél fehér demokrata szavazóival - Kentuckyban az ohiói, pennsylvaniai és nyugat-virginiai arányokat mutatott a kékgalléros fehérek körében a szavazatok eloszlása. A fehér szavazók megdöbbentő hányada, csaknem egyötöde vállalta fel nyílt interjúhelyzetben azt, hogy igenis számít neki a jelölt bőrszíne. Az állam annyira Clinton felé húzott, hogy még Obama hagyományos támogatói csoportjaiban, a 30 évnél fiatalabbak és a phd-zettek körében is magabiztosan nyert Hillary.

Oregonban pont fordított volt a helyzet. Bár Obama feleannyira sem nyert, mint Clinton, meghódította a nőket és a 65 évnél idősebbek körében is minimalizálni tudta vereségét.

Tehát Clinton elmulasztotta az utolsó lehetőségét arra, hogy egy olyan államban győzze le Obamát, ahol nem neki kedveznek a demográfiai mutatók. Mondhatnánk, hogy kampányának ezzel vége is van. De azt már március 4-e, a texasi és ohiói előválasztás óta sejteni, sőt, tudni lehetett, hogy Obama fog több fix delegálttal érkezni az augusztusi denveri demokrata gyűlésre. És bár Obamát a CNN adatai szerint már 305 szuperdelegált is támogatja, összességében meg már csak 65 támogatót kell szereznie a jelöltség bebiztosításához, addig nem merjük kijelenteni, hogy Clinton elbukta, amíg a demokrata jelölőgyűlésen le nem zárul a az elnökjelöltről döntő szavazás.

Hiszen a szuperdelegáltak csak a szavukat adják, és egy politikus adott szavára nem kötnénk fogadásokat. Bár nem olcsó, de bárkit át lehet állítani - akár piszkos trükkökkel, akár szép ígéretekkel. 1972-ben hasonló volt a helyzet a demokrata jelölőgyűlés előtt. A későbbi győztes McGovern stábjának keményen kellett taktikáznia a kongresszuson a végső siker bebiztosításához, hiába volt elvileg többségük. A konvencióról beszámoló Hunter S. Thompson úgy foglalta össze a történteket, hogy kötetlen mandátumú delegáltnak lenni vagy a legnagyobb főnyeremény, vagy egy ígéretes politikai karrier vége. Sok bőrönd cserél gazdát, de nem mindegy, hogy Benjamin Franklin portréját ábrázoló rézkarcokkal díszített papírfecnik, vagy az előző este homályos pillanatait elevenen felidéző fotók lapulnak benne.

Aztán persze megtörténhet az is, hogy Clinton az előválasztások végeztével elismeri vereségét és felsorakozik Obama mögé. De Clinton nem arról ismert, hogy a vége előtt feladná. És, őszíntén, miért is tenné, amíg akár csak egy csipetnyi esélye is van a győzelemre. A tét végső soron a világ legjelentősebb választott hivatala, az Egyesült Államok elnöksége.

Az előválasztási szezonból már csak három esemény van hátra. Előtte még május 31-ig el kell dönteniük a demokratáknak, hogy mit kezdjenek Michigan és Florida a túl korai előválasztások miatt kizárt, többségében clintonista delegáltjaival. Utána augusztusig mehet a háttérben a könyörgés/udvarlás/fenyegetés/zsarolás/megvesztegetés, hogy egy igazán szórakoztató, az előválasztási küzdelemhez méltóan véres kongresszuson minden tisztázódjon. Addig is szórakozzanak jól a Fehér Ház blog zenei különkiadásának kampánydalgyűjteményén.

[Ha van mondanivalója, be szeretne szólni a szerzőnek, helyesírási/ténybeli hibát talál, vagy csak melegebb éghajlatra küldené bármelyik jelöltet, jöjjön kommentelni!]