Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Amerika: belépés csak ujjlenyomattal

2004.01.05. 12:06
Csak ujjlenyomatuk leadásával léphetnek be az Egyesült Államokba a vízumköteles turisták. Több ország diszkriminatívnak tartja az amerikai biztonsági intézkedéseket, Brazília bosszúból amerikai turistákat vegzál.
Ujjlenyomatvétel és fényképezés vár ezentúl az Amerikába utazó turistákra az országba történő belépés előtt - írja a BBC. A megszigorított biztonsági előírások 28 ország polgárai kivételével mindenkire - így a magyar utazókra is vonatkoznak. Egyedül azon - többségében európai - országok polgárai mentesülnek ideiglenesen az ujjlenyomatvétel alól, akik vízummentesen utazhatnak be 90 napnál rövidebb turistautakra az Egyesült Államokba.

Brazil válaszcsapás

Az intézkedéseket a régi, diszkriminatív jellege miatt sokat bírált regisztrációs gyakorlat helyett vezetik be - írja a BBC. Több, a rendelkezések által érintett ország azonban újfent diszkriminációval vádolja az amerikaiakat. Brazília például ellenlépéseket is tett, január 1-től ujjlenyomatot vesznek minden az országba érkező amerikai állampolgártól.

A US-Visit névre keresztelt programban mind a 115 nemzetközi járatokat is fogadó amerikai reptér részt vesz. Belépéskor minden vízumköteles utazó ujjlenyomatát számítógépre szkennelik, majd összevetik az FBI bűnügyi nyilvántartásával. A beutazókat le is fényképezik, a felvételekből a rendvédelmi szervek adatbázist állítanak össze - írja a BBC.

A procedúrát kilépéskor megismétlik, így ellenőrizve, nem lépte-e túl az utazó a megengedett tartózkodási időt.

Fennakadást nem okoznának

Bár az utazásszervezők szerint a biztonsági intézkedések jelentős fennakadásokat okozhatnak a reptereken, a rendszer kidolgozói szerint gyorsulni fog a beléptetés. "Másodpercekig tart az egész, mindent megteszünk a késések elkerüléséért" -