A szövetséges haderő kész az utcai harcokra

2003.03.27. 01:10
A szövetséges haderő felkészült arra is, hogy ha szükséges, Bagdad utcáin harcoljon az uralkodó Baasz párt milíciájával - mondta szerdán a brit védelmi miniszter, aki óvatosan fogalmazott a Bászrában hírek szerint zajló felkelésről. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Huszein Bagdadban utcai harcokra akarja kényszeríteni a szövetséges erőket, és ez akár a katonák egyharmadának elvesztésével is járhat.
A dél-iraki nagyváros előtt álló brit erők szökni készülő iraki milicistákkal vették fel a harcot szerdán. Geoff Hoon a londoni rádiónak azt mondta: a szövetségesek mindig számítottak arra, hogy a rezsim és védelmezői utcai hadviselésre is készek túlélésükért, és megtörténtek a megfelelő katonai előkészületek erre.

Kerülnék az utcai harcokat

Hoon szerint ez nyilvánvalóan nem lenne kedvező fejlemény, mivel a Huszein-rendszer ellen felvonult koalíció azt szeretné, ha a rezsim más módon törne meg. Nem gondolja, hogy a háború menete feltétlenül a bagdadi utcai harcok felé mutat, de "ez is a lehetőségek között van".

A katonák egyharmada eleshet
Néhány elemző szerint Huszein Sztálin második világháborús taktikáját alkalmazná, mely például abban mutatkozik meg, hogy Bagdad városában utcai harcokra kényszeríti a szövetséges erőket, ugyanúgy mint azt a szovjet védők tették Sztálingrádban, ahol végülis megfordult a második világháború ellenfeleinek erőviszonya. A szövetséges erők számára kemény próbatételt jelent majd Bagdad elfoglalása, ugyanis szakértők szerint az utcai harcok során a katonák egyharmadát elveszíthetik.

A Bászrában zajló eseményekről a védelmi miniszter azt mondta: a szövetségesek "értesültek bizonyos zavargásokról", és arról is, hogy a városban lévő iraki milíciák aknavetőkkel és automata fegyverekkel rálőttek az utcára vonuló lakosságra. Nem világos azonban, hogy mindez folytatódik-e még - mondta Hoon. Szerda délelőtt a BBC azt jelentette, hogy Bászra belterületén nyugalom volt. A dél-iraki nagyváros alatt állomásozó brit erők hírek szerint azt fontolgatják, hogy bemennek Bászrába a felkelés támogatására.

A lakosságot féltik

Al Lockwood, a térségbe vezényelt brit erők parancsnokságának szóvivője szerdán azt mondta: éjszaka a szövetségesek precíziós bombával megsemmisítették a Baasz párt helyi központját, és a brit tüzérség több iraki aknavető állást is kilőtt. Lockwood szerint nagyon óvatosan meg kell vizsgálni minden lehetséges változatot, mielőtt a brit erők valóban bevonulnak Bászrába.

Egy név nélkül nyilatkozó brit tiszt azt mondta: az éjszakai bevonulás korábbi tervét elvetették, attól tartva, hogy harcok esetén a lakosság is veszteségeket szenved.

Bászrából mindeközben megpróbálnak elszivárogni a helyi kormányhű milicisták. A 7. brit páncélos dandár - a híres Sivatagi Patkányok -, valamint a királyi skót dragonyosok felvették a harcot a szökni próbáló iraki fegyveresekkel.



  • Hírek
  • Bankszámla