Miért lenne Jézus jobboldali?

2006.07.11. 14:33
A hagyományos republikánus keresztény gondolkodással helyezkedik szembe egy új balos amerikai vallási mozgalom.

Több száz követője van annak a keresztény irányzatnak, mely alapvetően baloldaliként határozza meg önmagát. "Jézus arra szólított fel minket, hogy szeressük felebarátunkat, ellenségünket, viseljük gondját a szegényeknek, kitaszítottaknak, s ez az a morális alapállás, mely felé véleményünk szerint Amerikának tartania kellene", véli a National Council of Churches nevű ökumenikus szervezet főtitkára, Bob Edgar.

A jobboldali keresztényeket támadva azt is hozzáteszi: "Jézus egy szóval sem beszélt homoszexualitásról, polgári házasságról vagy abortuszról." A vallási szervezet saját állítása szerint 50 millió, többségében protestáns amerikait képvisel, írja a CBS News. A baloldali keresztények elsősorban a szegénység elleni küzdelemre, a környezetvédelemre és az iraki háború befejezésére helyezik a hangsúlyt.

Néhány évtizeddel ezelőtt komoly politikai hatalma volt a liberális keresztényeknek az Egyesült Államokban, jegyzi meg a CBS. A hatvanas évektől kezdve emberjogi kérdésekben és a vietnámi háború kapcsán hallatták hangjukat. Ám ezt követően gyengülni látszódott ez az irányzat, s a keresztény jobboldal ideje jött el Amerikában. Az NCC abban reménykedik, hogy az "inga mozgásban van", s ismét a baloldali kereszténység ideje következhet el.  • Tippek
  • Hírek