Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Miért lenne Jézus jobboldali?

2006.07.11. 14:33
A hagyományos republikánus keresztény gondolkodással helyezkedik szembe egy új balos amerikai vallási mozgalom.

Több száz követője van annak a keresztény irányzatnak, mely alapvetően baloldaliként határozza meg önmagát. "Jézus arra szólított fel minket, hogy szeressük felebarátunkat, ellenségünket, viseljük gondját a szegényeknek, kitaszítottaknak, s ez az a morális alapállás, mely felé véleményünk szerint Amerikának tartania kellene", véli a National Council of Churches nevű ökumenikus szervezet főtitkára, Bob Edgar.

A jobboldali keresztényeket támadva azt is hozzáteszi: "Jézus egy szóval sem beszélt homoszexualitásról, polgári házasságról vagy abortuszról." A vallási szervezet saját állítása szerint 50 millió, többségében protestáns amerikait képvisel, írja a CBS News. A baloldali keresztények elsősorban a szegénység elleni küzdelemre, a környezetvédelemre és az iraki háború befejezésére helyezik a hangsúlyt.

Néhány évtizeddel ezelőtt komoly politikai hatalma volt a liberális keresztényeknek az Egyesült Államokban, jegyzi meg a CBS. A hatvanas évektől kezdve emberjogi kérdésekben és a vietnámi háború kapcsán hallatták hangjukat. Ám ezt követően gyengülni látszódott ez az irányzat, s a keresztény jobboldal ideje jött el Amerikában. Az NCC abban reménykedik, hogy az "inga mozgásban van", s ismét a baloldali kereszténység ideje következhet el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?