2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Éhségsztrájkolnak az afgán menekültek Ausztráliában

2002.01.25. 10:00
Az ausztrál kormány meghátrált az éhségsztrájkoló, öngyilkossággal fenyegetőző bevándorlók előtt, és újrakezdi kérelmük megvizsgálását. Az ausztrál hatóságok az afgán származású menekültek esetében novemberben ügyintézési stopot rendeltek el. Véleményük szerint ugyanis az amerikaiak megszüntették azt az elnyomó rendszert, amely menekülni kényszerítette az afgánokat, és így azok haza is térhetnének.

Philip Ruddock ausztrál bevándorlási miniszter csütörtökön bejelentette: a hatóságok újrakezdik az illegálisan Ausztráliába érkezett, mintegy kétezer afgán származású bevándorló menekültkérelmének megvizsgálását. Az ausztrál hatóságok azért gondolták meg magukat, mert több mint egy hete éhségsztrájkkal és öngyilkossági próbálkozásokkal hívják fel magukra a figyelmet a Woomera táborban elhelyezett menekültek.

Összevarrt ajkak

Szerdáról csütörtökre virradóan legkevesebb három menekült - két férfi és egy tizenhat éves fiú - próbálta felakasztani magát, ám az őrök időben észrevették akciójukat. A táborban mostanra közel kétszázan éhségsztrájkolnak, s közülük ötvenen még ajkaikat is összevarrták tiltakozásképpen. Meg nem erősített hírek szerint a tiltakozó afgánok két gyermeket is kényszerítettek erre a fájdalmas beavatkozásra. A kétségbeesett afgánok közül kedden többen megmérgezték magukat, és hét embert kórházba kellett szállítani.

A hatóságok a Woomera táborból elvittek öt, szülő vagy más rokon nélküli gyermeket, hogy megvédjék őket a fizikai erőszaktól. Az elhagyott gyermekeket adelaidei árvaházakba helyezték el.

Melbourne-ben csütörtökön közel 300 ember tiltakozott a kormány bevándorló-ellenes politikája ellen. A tiltakozó akción rendőrségi beavatkozásra is sor került, amikor mintegy ötven tüntető megpróbált betörni a bevándorlási hivatal épületébe.