Emőke
-4 °C
9 °C

Megint mellényúltak a Pentagonban

2003.11.19. 14:17
Bajban vannak az amerikaiak a katonai kódnevekkel. A Végtelen Igazság után most a Vaskalapács hadművelet elnevezése kelt méltatlankodó visszhangokat. A második világháborúban az orosz villamos hálózat bombázásának tervét nevezték a németek Vaskalapácsnak.
Az iraki ellenállás letörését célozó Vaskalapács (Iron Hammer) hadműveletet a múlt héten indították az amerikaiak a számos amerikai katona haláláért felelős Huszein-hű támadók ellen.

A Vaskalapács kódnévre azonban felkapták a fejüket a katonai szakértők, tudósít a Reuters, Eisenhammer volt ugyanis a neve a nácik egyik, végre nem hajtot hadműveletének a második világháborúban. Az Eisenhammernek a szovjet energiahálózatot kellett volna megsemmisítenie.

Eisenhammer

A névadásért felelős pentagoni tisztviselő azt nyilatkozta, hogy a nevet az Első Páncéloshadosztály beceneve, a "vén vasingesek" ihlette, és őt senki sem figyelmeztette a náci áthallásra.

Brit történészek a Reutersnek megerősítették, hogy a második világháborúban Eisenhammer volt a neve annak a Luftwaffe-tervnek, amely 1943-ban a moszkvai és gorkiji területek erőműveinek lebombázását tűzte ki céljául. A németek nagy hatótávolságú bombázói a hadművelet többszöri elhalasztása után végül nem szálltak fel, később a szövetségesek egyik támadásában a repülőgépek többsége meg is semmisült.

Nem az első baki

A terrorizmus elleni küzdelem meghirdetése óta az Egyesült Államok illetékes tisztségviselői egyszer már rákényszerültek egy kódnévcserére. Az Afganisztáni tálib rezsim elleni támadás nevét kellett Végtelen Igazságról (Infinite Justice) Végtelen Szabadságra (Enduring Freedom) változtatni. Akkor az amúgy is Amerika-ellenes hangulatú iszlám világra tekintettel keresztelték át a hadműveletet: a Korán tanítása szerint csak Isten szolgáltathat végtelen igazságot.