Ákos, Bátor
1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Már rombolják a horvátországi magyar ingatlanokat

2006.05.17. 16:59
Szerdán megkezdték a 48, illegálisan épített viri ingatlan bontását a horvát hatóságok. 18 épület magyar tulajdonban van. A zágrábi magyar nagykövetség szerint a jogi helyzet egyértelmű, a bontást elrendelő horvát környezetvédelmi minisztérium elutasítja, hogy direkt a magyarokkal packáztak volna.

Megkezdték az azonnali bontási határozatok végrehajtását Vir szigetén a horvát hatóságok. A Környezetvédelmi, térrendészeti és építésügyi minisztérium (MZOPUG) 48 épület, köztük 18 magyar tulajdonú azonnali bontásáról határozott hétfőn, mivel az épületeket engedély nélkül, a vonatkozó építési előírásokat megsértve építették fel.


Bontásra ítélt kacsalábon forgó villák Viren
Az MZOPUG felvételei

Rendeznék a viszonyokat

"Fogalmazzunk úgy, hogy ötven épületet bontunk el" - nyilatkozta az Indexnek Kata Gojevic, a MZOPUG szóvivője. Cáfolta azonban azokat a sajtóhíreket, miszerint a szigeten 8500 illegális épület található, amelyek közül a minisztérium 500-at ítélt elbontásra. "A terület rendezési terve elkészült, ez alapján 8-9000, illegálisan épült ingatlant lehet majd utólagosan legalizálni".

Az azonnali bontásra ítélt épületek azonban menthetetlenek, mivel az összes vonatkozó törvényt megsértve a szigorúan védett, hetven méter széles partmenti sávban épültek. Gojevic nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az akció nem a magyarokat célozza. "A magyarok jó szomszédaink, szívesen látjuk őket itt. Sokkal több horvát tulajdonú ingatlant bontunk el, az elmúlt két évben 1800 illegális épületet romboltunk le" - mondta, hozzátéve, hogy ezek elenyésző hányada magyar tulajdonu.

"Horvátországban jogbizonytalanság van, ezért nem éri meg befektetni" - jelentette ki a horvát HINA hírügynökségnek Vass Krisztina, a Vir szigeti magyar ingatlantulajdonosok képviselője. Állítása szerint a magyarok 2002-ben, még a 2004-ben hozott, a partmenti sávban építkezéseket tiltó rendelet megszületése előtt kezdtek építkezni. Kata Gojevic, az MZOPUG szóvivője ezzel szemben állítja, hogy a most bontandó épületek nagy része még nem készült el, a legtöbbet még egy két hete is építették.

Egyértelmű helyzet

Vass állítása szerint a tulajdonosok magyar diplomaták és a gazdasági élet szereplői. A horvát hatóságok a magyar nagykövetség szerint jogszerűen, jogerős határozat alapján járnak el. Mohai László zágrábi magyar nagykövet szerint a jogi helyzet egyértelmű, a tulajdonosok már korábban megkapták a bontási határozatokat, fellebbezéseiket elutasították. "A magyar diplomáciai képviselet ezzel együtt megtesz mindent a magyar tulajdonosok érdekeinek képviseletére" - mondta el Mohai az MTI-nek.

A magyar nagykövetség tájékoztatása szerint már berendezett ingatlanokat is elbontanak. Érdeklődésünkre elmondták, hogy a magyar konzul helyszínre érkezéséig a horvát hatóságok szüneteltetik a már lakott épületek kipakolását. Korábban a magyar diplomaták megpróbálták elérni, hogy legalább a berendezett ingatlanok bontási határozatait vizsgálja újra az MZOPUG, de sikertelenül.

A magyar külügyminisztérium mindenesetre konzultációra berendelte a budapesti horvát nagykövetet. "Minden lehetséges csatornát fel fogunk használni arra, hogy jelezzük Horvátország felé: szeretnénk, ha a kérdés a két ország közötti jó viszony szellemében rendeződne" - nyilatkozta Gémesi Ferenc helyettes külügyi államtitkár az InfoRádiónak.

Ötszáz rendőr biztosít

Az MTI a horvát állami televízióra hivatkozó jelentése szerint az épületeket buldózerekkel törlik el a föld színéről, az akciót ötszáz rendőr biztosítja. A 18 magyar ingatlanon kívül 23 horvát, 6 bosnyák és 1 szlovén ingatlant bontanak el. A szlovén ingatlan a Vecernji List értesülései szerint szlovén állami, minisztériumi tulajdonban van.

"A magyar tulajdonú ingatlanok tulajdonosai vásárlással jutottak ingatlanukhoz, amit egy magyar állampolgár alapította horvát cég építettetett" - válaszolta az Index megkeresésére az MZOPUG. A minisztérium véleménye szerint amúgy a Horvátországban ingatlant vásárló vagy házat építő magyar állampolgárok nagy többsége betartja a horvát törvényeket. "Csak márciusban 1200 építési engedélyt adtunk ki, ötven épület lerombolása elenyésző" - példálózott Gojevic.

Tízmillió eurót költött a magyar elit?

A horvát Vecernji List napilap értesülései szerint a magyar tulajdonosok Vir szigetén terveznek tiltakozó akciót. Többségük vitatja a bontási határozatok jogosságát és a horvát állam elleni bírósági kereset benyújtását fontolgatja. Az MZOPUG az Indexnek írt válaszában nem kívánta kommentálni a kárigényeket, mint írta, ezekről a bíróságok hivatottak dönteni.


Bontásra ítélt kacsalábon forgó villák Viren
Az MZOPUG felvételei

A Vecernji List értesülései szerint egyébként a magyar politikai és üzleti elitet is érintik a Vir szigeti épületrombolások. Értesüléseik szerint magyar politikusok és üzletemberek az elmúlt években 10 millió eurót, azaz mintegy 2.5 milliárd forintot költöttek el a szigeten. A Vecernji List értesülései szerint az azonnali bontásra ítélt ingatlanokon túl még mintegy ötszáz ingatlannal szemben emelt kifogásokat az MZOPUG - ezt Gojevic, mint fentebb írtuk, cáfolta.

A Vecernji List Demszky Gábor kabinetfőnökét említi az érintett magyar politikusok között. Az Index megkeresésére a városháza illetékesei ezt cáfolták, elmondásuk szerint a kabinetfőnöknek csak egy budapesti ingatlan van a tulajdonában, ami ellen nincs bontási határozat. Értesüléseink szerint Demszky kabinetfőnöke pert indít a Vecernji List ellen jó hírneve védelmében.

A minisztérium egyelőre nem közölte az Indexszel az érintett házak magyar tulajdonosainak a nevét.