Bernadett
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Folytatják a házromboló építészeti razziát a horvátok

2006.05.17. 09:06
Tizennyolc magyar tulajdonú ingatlant rombolhat le a horvát építési minisztérium Vir szigetén. A legfestőibb horvát szigeten összesen 48 engedély nélkül épített házat találtak. A horvátok komolyan veszik építési törvényüket, fel is robbanthatják a bontandó házakat. Horvátországban - bár a magyar közvetítők szerint ez kizárt - gond nélkül adnak el engedély nélküli ingatlanokat. A közvetítőnek csak tájékoztatnia kell a jogi helyzetről a vevőt.

"Elment egyszer egy bosnyák Svédországba. Jól dolgozott, sok pénzt keresett, nemsokára építkezni kezdett. Engedély nélkül, ahogy otthon megszokta. Aztán ment a hivatalba utólagos engedélyeztetésre, de ott mindenki döbbenten bámult. Nem is volt jogszabályuk arra, mit kell csinálni egy engedély nélkül épített házzal" - meséli a horvátországi ingatlanok értékesítésével foglalkozó Ferenc Cservenak.

Robbantanak

A horvát hatóságok felkészültebbek a svédeknél. Marina Matulovic-Dropulic, a bonyolult nevű környezetvédelmi, térrendészeti és építési minisztérium (MZOPUG) vezetője hétfőn jelentette be 48, Vir szigeti, engedély nélkül épült ház elbontását. Tizennyolc épület ezek közül magyar tulajdonban van.

Az épületek nem felelnek meg az építési szabályoknak, ráadásul elcsúfítják Horvátország egyik legszebb szigetét, indokolta a miniszter a döntését. Az elbontási határozat nem sok jót jelent a tulajdonosoknak. Emlékezetes, amikor 2000-ben Zágrábban a frissen hatalomra került szociáldemokraták látványos épületrobbantásokkal kezdték betartatni az építési törvényt.

Az akciók azóta is zajlanak. "Tulajdonképpen folyamatosan rombolunk épületeket" - nyilatkozta a Jutarnji Listnek a miniszter. Az Index megkeresésére az MZPUG még nem reagált.

A szigeteken folytatják

Matulovic-Dropulic a Jutarnji Listnek adott interjújából viszont kiderült, hogy a minisztérium nem is tervezi leállítani programját. Áprilisban Isztrián razziáztak, nyolc ház elbontásáról hoztak határozatot, amit maguk a lakók hajtottak végre. Nyáron a szigetvilág tagjai kerülnek sorra, Rabon, Hvaron, Korculán, Pasmanon, Losinjban, Dugi otokon terveznek razziákat. A bontásokat viszont valószínűleg csak ősszel végzik, legalábbis a miniszterasszony nyilatkozata szerint "igyekeznek nem megzavarni a turistákat".

A horvát ingatlanokkal foglalkozó magyarországi ingatlanügynökök visszafogottan nyilatkoztak a kérdésről. Osztheimer Györgyi, aki pont viri ingatlanokat értékesít, csak egy rádióhallgató barátjától értesült a bontásokról. "Az ingatlanközvetítők ellenőrzik az épületek jogi státusát, nem állna érdekükben illegális épületek értékesítése" - nyilatkozta. Drégelyi Zita, a Drégelyi & Tsa Dalmát Ingatlanközvetítő Iroda vezetője ügyvédként maga ellenőrzi az ingatlanokat, amiket amúgy az egyik legnagyobb horvát ingatlanközvetítő közvetít ki neki.

"Le lesznek állítva"

A horvátországi Ferenc Cservenak kevésbé szemérmes. "Vannak azért olyan közvetítők, akik engedély nélküli ingatlanokat árulnak. De kötelességük erről figyelmeztetni is a vevőt" - meséli. Ha a vevő megveszi az engedély nélküli ingatlant, az már az ő felelőssége. Cservenak maga is adott már el engedély nélküli, de az előírásoknak megfelelő ingatlant. Az építési törvénynek megfelelő épületekre elmondása szerint probláma nélkül lehet fennmaradási engedélyt szerezni. Ezért, illetve az engedélyezés átlagosan egy évig is elhúzódó időtartama miatt bevett szokás az engedély nélküli építkezés.

Cservenak nem aggódik - ahogy Osztheimer és Drégelyi sem - a piac visszaesése miatt. "Akik eddig engedély nélkül építkeztek, azok le lesznek állítva" - mondta az Indexnek. Igaz, később azt is hozzátette, hogy aki eddig mert engedély nélkül építeni, az ezután is fog.

Főleg, mert a piac dübörög. Cservenak pillanatnyilag egy 32 lakásos és egy 40 lakásos projekten dolgozik. A telekárak is az égbe szöktek, az építési telek négyzetmétere átlag 250-300 euró (65-80 000 forint), de Cservanek most 450 euró/m2 áron vett egy kisebb öblöt. Itt éttermet tervez építeni. Természetesen engedéllyel. "Ennyi pénzzel nem hülyéskedünk".