Ödön
2 °C
11 °C

USA: vízummentesség 2-3 éven belül

2007.10.01. 19:41
Budapest érdeke, hogy diverzifikálja energiabeszerzési forrásait - ezt a washingtoni diplomácia egyik irányítója, Karen P. Hughes államtitkár mondta hétfői budapesti előadásán. Hughes szerint ma már nem kell befolyási övezetekben gondolkodni, ezért Magyarországnak nem kell választania az USA és Oroszország között. Magyarország kedvező esetben 2-3 éven belül kerülhet a vízummentes országok közé, ezt a budapesti amerikai nagykövet mondta újságíróknak az előadás után.

Az amerikai külügyminisztérium államtitkára, Karen P. Hughes hétfőn a Közép-Európai Egyetemen (CEU) nyitotta meg azt az előadássorozatot, amelyet az USA budapesti nagykövetsége szervezett. Hughes az "under secretary of state" funkciót tölti be, ami a Wikipedia szerint a 3-4. rangot jelenti a washingtoni külügyminisztériumon belül.

A CEU nevében Bokros Lajos - aki a Horn-kormány pénzügyminisztere is volt - látta vendégül az amerikai diplomatákat, Hughes-t és April H. Foley budapesti nagykövetet. A sorozat első előadásában Hughes arról beszélt, hogy az "erős transzatlanti szövetség" a változó és kihívásokkal teli nemzetközi politikában "sokkal fontosabb mint valaha".

Értékek és érdekek szövetsége

"Az értékek szövetsége a miénk" - utalt a magyar-amerikai viszonyra az államtitkár. "Hiszünk az emberi szabadságban, az államhatalom korlátozásában, a szólás-, a vallás és a gyülekezési szabadságban" - folytatta.

Ugyanakkor a szövetség közös érdekek szövetsége is szerinte, hiszen együtt dolgozik Budapest és Washington a biztonság megteremtésén, a terrorizmus elleni harcban és a gazdasági lehetőségek bővítésében.

Értékelik Magyarországot

Az amerikai cégek több mint 9 milliárd dollárt fektettek be 1989 óta Magyarországon, mondta Hughes, így a negyedik legnagyobb invesztornak számít az USA nálunk. A kétoldalú kereskedelem 13 százalékkal bővült az elmúlt öt évben, és tavaly elérte a 3,8 milliárd dollárt.

Amerika elismeri és nagyra értékeli a szabadság terjesztésében játszott magyar szerepet, hangsúlyozta a washingtoni diplomáciai vezető. Afganisztánban a tartományi újjáépítésen dolgozik egy magyar kontingens, Magyarország az iraki műveleteket is támogatja katonákkal és eszközökkel.

Stabilizáló szerep

Az államtitkár szólt még Magyarország stabilizáló szerepéről a Balkánon, illetve arról, hogy Kubában és Belaruszban is segít a demokrácia kiterjesztésében.

Az USA elkötelezett abban, hogy erős és konstruktív kétoldalú kapcsolatokat tartson fenn Magyarországgal, így Bush elnök tavalyi ígéretének megfelelően visszaadja Táncsics börtönét, illetve kiterjeszti az úgynevezett Visa Waiver Programot.

Vízummentesség 2-3 éven belül

Ez utóbbi a vízummentes beutazást teszi majd lehetővé az USA-ba. Hughes szerint ezt szolgálta az amerikai kongresszusban pár hónapja elfogadott új vízumtörvény is. Az új jogszabály szerint azon országok állampolgárai léphetnek be az USA területére vízummentesen, amelynek vízumkérelmezőit 10 százaléknál kisebb arányban utasítják vissza az amerikai hatóságok.

April H. Foley budapesti amerikai nagykövet elmondta az újságíróknak - a Hughes beszéde után rögtönzött sajtótájékoztatón -, hogy Magyarország akár már 2-3 éven belül bekerülhet a vízummentes államok sorába, a korábbi 12 százalék fölötti visszautasítási arány ugyanis 2007 eddig eltelt hónapjaiban 10,7 százalék volt. Így hazánk megközelítette a 10 százalékos határértéket.

Nem kell választani Moszkva és Washington között

Hughes szólt arról is, hogy manapság Magyarországnak már nem kell aközött választania, hogy az USA-val vagy Oroszországgal kell-e jó kapcsolatokat kiépítenie. Szerinte ma már elavult gondolat a "befolyási övezetek" teóriája, hiszen sokkal inkább kölcsönösen összefonódott érdekekről beszélhetünk a világban.

Az államtitkár szerint például az energiapolitikában is Magyarországnak inkább az az érdeke, hogy diverzifikálja a beszerzési forrásokat, mintsem az egyikre vagy a másikra támaszkodjon, önmagát korlátozva.

Nemzetbiztonsági szempont

A különböző energiaforrások keresése nem a befolyási övezetek miatt fontos, és nem ezért ösztökéli az USA erre európai partnereit is, hanem azért, mert versenyre, alkura ösztönöz.

A Nabucco-projektről szervezett budapesti konferencia Hughes szerint jól mutatja, hogy Magyarország megértette, hogy a versenyteremtés fontos a fogyasztók és a nemzetbiztonság számára is.

Sarkozyt is oktatták

Az államtitkár szerint különösen fontosak az oktatási és tanulmányi csereprogramok. Ilyen amerikai programokban korábban 130 jelenlegi nemzetközi vezető politikus vett részt, köztük az új brit miniszterelnök (Gordon Brown), az új francia elnök (Nicolas Sarkozy) és az újonnan megválasztott török elnök (Abdullah Gül).

Jelenleg 900 magyar diák tanul Amerikában és hatszáz amerikai diák Magyarországon, mondta a politikus, aki szeretné növelni e létszámokat.

Párbeszédre van szükség Szlovákiával

Az előadás után Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere, aki később washingtoni nagykövet is volt, azt kérdezte az amerikai államtitkártól, hogy mi a véleménye a Szlovákia és Magyarország közti vitákról.

Hughes - aki éppen Pozsonyba utazott felszólalása után - hangsúlyozta, hogy párbeszédre van szükség, és egyetért azzal a magyar illetékessel, akivel erről a témáról is tárgyalt. A meg nem nevezett magyar politikus (vagy diplomata) ugyanis úgy fogalmazott: egy jó pohár bor mellett kell megbeszélni ezeket az ügyeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?