Aliz
6 °C
14 °C

Öt évre kiutasították Szlovákiából a vármegyések vezetőjét

2006.09.16. 22:23
Kiutasították Szlovákiából a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökét, mert jogtalanul tartózkodott a szlovák belügyminisztérium előtt.

Öt évre kiutasították Szlovákiából Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökét, akit szombaton délután a pozsonyi belügyminisztérium épülete előtti megjelenése miatt állított elő a szlovák rendőrség. Toroczkai még szombaton éjfél előtt elhagyta Szlovákiát.

Jogtalanul tartózkodott

Toroczkai eredetileg bejelentette a Pozsony-Óváros kerületi önkormányzatánál, hogy szeptember 16-án magyarországi résztvevőkkel tüntetetésen akar hangot adni a szlovákiai magyarokat érő sérelmek elleni véleményeknek. A tüntetést a kerület polgármestere betiltotta, majd Toroczkai jelezte: turistaként, egyedül érkezik majd Pozsonyba, ahol a jelzett időpontban kész nyilatkozni a sajtónak.


fotó: MTI

Pénteken délután, pontban 15.00 órakor a HVIM elnöke megjelent a belügyminisztérium előtti ideiglenes autóparkolóban, ahol az önkormányzat képviselője hivatalosan közölte vele, hogy mint egy betiltott tüntetés szervezője, a közterület ezen pontján az adott órában jogtalanul tartózkodik. Toroczkai arra hivatkozott, hogy magánemberként van jelen, tíz autóbuszra való ember utazását mondta le, és mozgásszabadságának korlátozásaként értelmezi a várható rendőri beavatkozást.

Néhány perccel később, amikor kiderült, hogy transzparenst akar bontani, a rendőrök elvezették. Rendőrségi kihallgatása az esti órákban befejeződött, majd közölték vele, hogy a szabálysértési törvény értelmében tiltott demonstráció tényállása miatt ezer korona bírságra ítélik, további rendelkezésre pedig az idegenrendészetre viszik.

Toroczkai a külföldön minden magyar állampolgárnak kijáró konzuli segítség mellett, röviddel este 22.00 óra előtt már a szlovák idegenrendészeten volt, ahol előzetesen jelezték neki: várhatóan kiutasítják Szlovákiából - tájékoztatta az MTI pozsonyi tudósítóját Riskó Nagy László, a pozsonyi magyar nagykövetség konzulja.

A HVIM elnökét a szlovák idegenrendészet még éjfél előtt a rajkai határátkelőre szállította. A Szlovákiát kényszerűen elhagyó Toroczkai László jelezte: élni kíván a törvényes lehetőséggel, és a kiutasításról rendelkező idegenrendészeti döntés ellen tizenöt napon belül fellebbezni fog.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?