Szabina
-2 °C
15 °C

Öt évre kiutasították Szlovákiából a vármegyések vezetőjét

2006.09.16. 22:23
Kiutasították Szlovákiából a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökét, mert jogtalanul tartózkodott a szlovák belügyminisztérium előtt.

Öt évre kiutasították Szlovákiából Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökét, akit szombaton délután a pozsonyi belügyminisztérium épülete előtti megjelenése miatt állított elő a szlovák rendőrség. Toroczkai még szombaton éjfél előtt elhagyta Szlovákiát.

Jogtalanul tartózkodott

Toroczkai eredetileg bejelentette a Pozsony-Óváros kerületi önkormányzatánál, hogy szeptember 16-án magyarországi résztvevőkkel tüntetetésen akar hangot adni a szlovákiai magyarokat érő sérelmek elleni véleményeknek. A tüntetést a kerület polgármestere betiltotta, majd Toroczkai jelezte: turistaként, egyedül érkezik majd Pozsonyba, ahol a jelzett időpontban kész nyilatkozni a sajtónak.


fotó: MTI

Pénteken délután, pontban 15.00 órakor a HVIM elnöke megjelent a belügyminisztérium előtti ideiglenes autóparkolóban, ahol az önkormányzat képviselője hivatalosan közölte vele, hogy mint egy betiltott tüntetés szervezője, a közterület ezen pontján az adott órában jogtalanul tartózkodik. Toroczkai arra hivatkozott, hogy magánemberként van jelen, tíz autóbuszra való ember utazását mondta le, és mozgásszabadságának korlátozásaként értelmezi a várható rendőri beavatkozást.

Néhány perccel később, amikor kiderült, hogy transzparenst akar bontani, a rendőrök elvezették. Rendőrségi kihallgatása az esti órákban befejeződött, majd közölték vele, hogy a szabálysértési törvény értelmében tiltott demonstráció tényállása miatt ezer korona bírságra ítélik, további rendelkezésre pedig az idegenrendészetre viszik.

Toroczkai a külföldön minden magyar állampolgárnak kijáró konzuli segítség mellett, röviddel este 22.00 óra előtt már a szlovák idegenrendészeten volt, ahol előzetesen jelezték neki: várhatóan kiutasítják Szlovákiából - tájékoztatta az MTI pozsonyi tudósítóját Riskó Nagy László, a pozsonyi magyar nagykövetség konzulja.

A HVIM elnökét a szlovák idegenrendészet még éjfél előtt a rajkai határátkelőre szállította. A Szlovákiát kényszerűen elhagyó Toroczkai László jelezte: élni kíván a törvényes lehetőséggel, és a kiutasításról rendelkező idegenrendészeti döntés ellen tizenöt napon belül fellebbezni fog.