Auguszta
-3 °C
2 °C

Neonácikat tartóztattak le Olaszországban

2008.05.06. 13:55
Elfogta az olasz rendőrség azt a két neonácit is, akik a múlt heti, Veronában elkövetett gyilkosság után elmenekültek, akkor az ötfős bandának csak három tagját találták meg. Szélsőjobboldali csoportok egyre több támadást hajtanak végre Veronában, a közvélemény erőszakos intolerancia-hullámtól tart, a baloldal szerint a jobboldali populistákat terheli a felelősség.

Az olasz rendőrség kedden őrizetbe vette annak az ötfős szkinhedbandának utolsó két tagját is, amely május elsején Veronában úgy összevert egy 29 éves fiatalembert, hogy az hétfőn belehalt súlyos sérüléseibe.

Az eszméletlenre vert áldozat, Nicola Tommasoli támadóit a rendőrség neonáci futball-huligánokként azonosította, hármat közülük már vasárnap elfogott. A banda utolsó két tagja, egy 19 és egy 20 éves fiatalember a veronai támadás után külföldre menekült, háromnapos üldözés után végül a lombardiai Orio al Serio város repülőterén kapták el őket. Az öt gyanúsított egyike az ultrajobboldali Veronai Szkinhedek Frontjának tagja.

Veronában a szélsőjobboldaliak az utóbbi hónapokban többször is rátámadtak már külföldiekre és a hazai Hellas Verona labdarúgócsapat ellen játszó futballklubok szurkolóira. A két barátjával Verona központjában sétáló Tommasoli bűne az volt, hogy nem akart cigarettát adni a szkinhedeknek, akik erre nekiestek, ököllel ütötték, rugdosták. Az áldozat péntek óta intenzív osztályon feküdt, ahol az orvosok hiába küzdöttek az életéért, hétfőn este elhunyt. Szerveit szülei transzplantációs célra ajánlották fel.

A neonáci támadást a politikai spektrum minden részéről elítélték, bár a rendőrség mostanáig kizárt bármiféle politikai indítékot; a súlyos bűntény elszigetelt erőszakcselekménynek tűnik.

Az olasz balközép mégis a növekvő intolerancia jelének festette le egy olyan országban, ahol a bűnözéstől és különösen a bevándorló elkövetőktől való félelem is hozzájárult látványos vereségéhez és a jobboldal előretöréséhez a parlamenti és helyhatósági választásokon.

"A felelősség a jobboldali populistákat terheli" - jelentette ki Paolo Ferrero, a héten távozó ügyvezető kormány egyik baloldali minisztere. Megvádolta a jobboldalt, hogy bűnbakokat gyárt, akiket okolni lehet Olaszország szociális problémáiért, ami persze "szavazatokat hoz a biztonságérzet hiányának légkörében, de egyúttal elveti a gyűlölködés magvait is".

Walter Veltroni, a baloldal elbukott miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, hogy "újfasiszta stílusú agresszióval nézünk szembe, amelyet nem lehet és nem szabad alábecsülni".

Az északolasz városban történtek a közvéleményt is felkavarták. Az egyik televízió felmérése szerint a válaszadók 51 százaléka tart attól, hogy a veronai támadás új, erőszakos intolerancia-hullám kezdetének előhírnöke lehet.

A jobboldal eközben védekezésre kényszerül az olyan sugalmazásokkal szemben, hogy a szélsőségesek szavazataival sikerült nyernie az áprilisi választásokon és elhódítani a római polgármesteri hivatalt.

A veronai polgármester, a Silvio Berlusconi kormányfőjelöltségét támogató, bevándorlásellenes Északi Liga politikusa visszautasította, hogy pártja és Tommasoli támadói között bármiféle kapcsolat volna.

Az új római polgármester, Gianni Alemanno is úgy érezte, hogy el kell határolódnia a szélsőjobboldali elemektől. Felszólította támogatóit, hogy tartózkodjanak a túlzásoktól, miután egy kis újfasiszta csoport a Benito Mussolini fasiszta diktátor idejében szokásos karlendítéssel és "duce" kiáltással üdvözölte.

Alemanno, akinek Nemzeti Szövetség pártja a háború utáni újfasiszták utódpártja, ugyanakkor igyekszik a fősodorhoz tartozó konzervatív párttá válni, nem egyszer elpanaszolta, hogy a baloldal fasisztának és antiszemitának próbálta meg feltüntetni a választási hadjárat alatt. "El kell ítélnünk a szélsőséges ideológiák bármely megnyilvánulási formáját, bárhonnan jön is" - mondta Alemanno, amikor Rómában felkereste a náci megszállás zsidó áldozatainak és az olasz ellenállás hőseinek emlékművét, valamint a római zsinagógát.

A polgármesteri székért folytatott versenyben Alemannót támadás érte amiatt, hogy nyakán kelta keresztet visel, amely az olaszországi szélsőjobboldalnak a náci horogkereszthez hasonlító jelképe.