Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

EU-mézesmadzag Szerbiának

2008.01.28. 12:26
Az Európai Unió külügyi értekezletén dönthetnek a szerb vízummentességről szóló tárgyalások megkezdéséről, ami segítséget jelenthet a nyugatbarát Tadicsnak a szerbiai elnökválasztás február 3-i második fordulója előtt.

Az EU-tagállamok még a szerbiai elnökválasztás február 3-i második fordulója előtt támoghatják az unión belül a szerb vízummentességre vonatkozó tárgyalások megkezdését, jelentette az uniós külügyi értekezletről a BBC helyszíni tudósítója. A találkozó előtt Olli Rehn, az EU bővítési biztosa elmondta, hogy mindenképpen pozitív jelzést küldenek Szerbiának: belátható időn belül - de csak az elnökválasztást követően - elő-tagsági megállapodást köthetnek Belgráddal.

Az EU engedménye segítséget jelenthet a szerbiai elnökválasztás első fordulójában második helyen végzett nyugatbarát Borisz Tadicsnak, aki négy százalékkal maradt le a radikális Tomiszlav Nikolics mögött. Négy éve hasonló felállásból várta a második fordulót a két jelölt, akkor Tadicsnak sikerült fordítania.

A Wolfgang Ischinger Koszovó-ügyi megbízott által már 2007 október közepén javasolt vízummentesség a Koszovó függetlenségéről szóló tárgyalásokat is elősegítheti.

Hollandiának vannak feltételei

Hollandia ugyanakkor még az értekezlet előtt jelezte, hogy nem írja alá az Európai Unió és Szerbia társulási egyezményét, amíg Belgrád kézre nem keríti, és ki nem adja Hágának a fő háborús bűnösöket. A hollandok elsősorban Radovan Karadzic volt boszniai szerb politikai vezető és a srebrenicai mészárlás első számú felelősének tartott katonai főparancsnok, Ratko Mladic kiadatását követelik.

Rehn a bejelentésre reagálva elmondta, hogy az EU továbbra is maximális együttműködést vár el Szerbiától a háborús bűnösök ügyében, de meglátása szerint Belgrád nagyon fontos előrelépéseket tett az elmúlt fél évben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek