2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Szerbia szétosztogatja az állami vagyont

2008.01.27. 15:13
Ingyenes privatizáció kezdődik hétfőn Szerbiában. Belgrád hat jelentős állami vállalat, egy kőolajipari cég, a JAT légitársaság és a belgrádi reptér, az elektromos művek, a legnagyobb gyógyszergyár, valamint a vezetékes telefonszolgáltató részvényeit kaphatják meg. Egy ember elvileg 1000 eurónyi értékpapírt kaphat.

Ingyenes privatizáció kezdődik hétfőn Szerbiában, az állampolgárok 1319 postahivatalban nyújthatják be igényüket hat hagy állami vállalat ingyen kiosztandó részvényeire. Az ingyenes értékpapírokra mindazok igényt tarthatnak, akik a múlt év végéig nagykorúvá váltak, ez év január 3-áig szerb állampolgárságot szereztek, és tavaly június 30-án állandó szerbiai lakhellyel rendelkeztek.

A kérvényeket, amelyek benyújtásához csak személyi igazolvány és bankszámla kell (akinek nincs bankszámlája, annak ingyenesen nyitnak egyet), július végéig gyűjtik, és az év végéig a jelentkezők megkapják a részvényeket. Az értékpapírok a jövő év elején kerülnek a tőzsdére.

Előzetes számítások szerint mintegy négymillió szerb állampolgár tarthat igényt ingyenes részvényre, és mivel a szétosztandó vagyon négymilliárd euró, egy ember elvben 1000 eurót jelentő értékpapír birtokába juthat. Az értékpapírok többsége a másodlagos piacon nem forgatható, készpénzre beváltható tulajdoni jegy lesz. A privatizálásra szánt nagyvállalatok volt és jelenlegi dolgozói - ők mintegy 150 ezren vannak -, viszont testületileg eldönthetik majd, hogy tulajdoni jegy formájában veszik-e át a járandóságot, vagy tőzsdei megméretésre szánt részvény kell-e nekik.

Az erről szóló vállalatonkénti szavazást június 30-ig kell megtartani. Akik a tulajdoni jegy mellett döntenek, azok biztos pénzhez jutnak, de előfordulhat, hogy kevesebbhez, mint azok, akik vállalják a tőzsdei áralakulás kockázatát.

A hat állami cég, amelynek részvényeit, illetve tulajdoni jegyeit szétosztják: a NIS kőolajipari vállalat - amelynek 51 százalékát a pénteken aláírt megállapodás szerint az orosz Gazprom Neft szerezheti meg -, a szerb elektromos művek, a Telekom vezetékes telefontársaság, a belgrádi Nikola Tesla repülőtér, a JAT légitársaság és a szerbiai gyógyszerpiac mintegy 30 százalékát ellenőrző Galenika gyógyszergyár.