Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Újra előkerült az ügynökvád Walesa ellen

2008.05.15. 15:59
Az egykori szakszervezeti vezető éveken át együttműködött a lengyel kommunista titkosszolgálattal, állítja egy történészcsapat. Hamarosan megjelenő könyvükben állítólag bizonyítékok lesznek arról, hogy a hetvenes években Bolek fedőnéven írt jelentéseket a Szolidaritás legendája.

Lech Walesát ismét azzal vádolják, hogy a kommunista titkosszolgálat ügynöke volt Varsó, 2008. május 15., csütörtök (MTI) - Lech Walesa volt lengyel elnököt, a Szolidaritás független szakszervezet alapítóját és egykori elnökét ismét azzal vádolták meg, hogy éveken át a lengyel kommunista belbiztonság (SB) titkos ügynöke volt.

Janusz Kurtyka, a fasizmus és kommunizmus bűntetteit vizsgáló Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) elnöke az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva csütörtökön hírül adta, hogy az intézet heteken belül megjelentet egy kiadványt, amely bizonyítékokat fog tartalmazni arra vonatkozóan, hogy a Nobel-békedíjas Walesa a 70-es években "Bolek" fedőnéven az SB külső munkatársa volt. A kötetben közzéteszik a Walesa ügynöki tevékenységét bizonyító fontosabb, a nyilvánosság számára hozzáférhető eredeti okmányok másolatait - közölte az onet.pl lengyel internetes hírportál csütörtökön.

"Ezek a publikációk vihart fognak kavarni, és Lengyelországban bombaként fognak hatni" - mondta Kurtyka. A kötet összeállítói, Slawomir Cenckiewicz és Piotr Gontarczyk szerint Walesát a titkosszolgálat már 1970-ben beszervezte. Állítólag 1976-ban, amikor már munkásvezetőként a földalatti ellenzékben dolgozott, Walesa véget vetett az együttműködésnek, a kommunista hatóságok azonban bizonyos alkalmakkor ezután is igénybe vették szolgálatait. Ebből a célból a titkosszolgálat állítólag dokumentumokat is hamisított, melyek másolatait szintén közreadják a kötetben.

Walesa az interjúra reagálva botrányosnak minősítette a megjelenés előtt álló anyagot. Követelte, hogy a kötet szerkesztői jelezzék: meghamisított iratokról és ismeretlen eredetű feljelentésekről van szó. Azt is közölte, hogy bírósághoz fordul jogorvoslatért. Újból megerősítette, hogy soha nem volt semmi köze a kommunista szervekhez, és megjegyezte, hogy a kötetet előkészítő történészek nem konzultáltak vele.

Walesát már korábban is többször megvádolták azzal, hogy "Bolek" fedőnéven együttműködött a kommunista belbiztonsággal, de ő ezt valahányszor a leghatározottabban visszautasította, és bizonyítékokat követelt.