Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Wallraff a Stasi ügynöke volt?

2003.08.11. 12:43
Günter Wallraff író, újságíró a keletnémet felderítés nem hivatalos munkatársa volt, állította hétfőn a Die Welt. A berlini napilap fénymásolatban közölte Wallraff azonosító lapját is.
Günter Wallraff a riportműfaj egyik legismertebb képviselője a világon. Nagy feltűnést keltettek "álruhás" riportkönyvei, amelyekben a nyugatnémet társadalmi, gazdasági és politikai életben inkognitó szerzett élményeit írta meg, többek között a Tizenhárom pokolra kívánt riport című művében.

Wallraff tagadta

Wallraff kartotéklapját a Die Welt a keletnémet állambiztonsági hatóság (Stasi) megmaradt iratait őrző, kezelő és feldolgozó intézménytől szerezte meg, a lapon az író személyi adatai és regisztrációs száma olvasható. Wallraff a Stasi-anyagokban Wagner fedőnéven szerepelt. A Die Welt exkluzív anyagként tárta az olvasók elé értesüléseit, s megszólaltatta Wallraffot is: "Nem ismerem ezt a kartotéklapot. Szántszándékkal nem dolgoztam együtt a Stasi munkatársaival. A személyek, akikkel találkoztam, egy NDK-archívum munkatársai voltak" - közölte az író-újságíró.

'Nincs bizonyíték'

A Die Welt beszámolója szerint Wallraff a hatvanas-hetvenes évekig visszanyúlóan a külföldi dezinformációs tevékenységért, pszichológiai hadviselésért felelős Stasi-alegységgel működött együtt, akár tudott róla, akár nem. Wallraffot a kilencvenes években már gyanúsították azzal, hogy együttműködött a keletnémet felderítéssel, s a Wagner fedőnév is felbukkant a beszámolókban, de publicista mindig azzal védekezett: nem létezik bizonyíték arra, hogy munkatársként regisztrálták volna.