Ervin
14 °C
22 °C

Wehrmachtos emblémával furikáztak a németek Afganisztában

2006.11.02. 13:57
Tovább gyűrűzik, sőt új elemmel bővült a német hadsereg múlt héten kirobbant afganisztáni botránya. Már nemcsak hullagyalázás van a németek számláján, állítólag a náci hadsereg jelvényével díszített katonai járművel furikáztak 2001-ben.

Az ország legnagyobb példányszámú napilapja, a Bild még a múlt héten olyan bizarr fotókat közölt, amelyeken a Bundeswehr néhány, Afganisztánban szolgáló katonája egy halott koponyájával pózolt. A fotók német politikai körökben nagy felháborodást váltottak ki, s NATO, illetve európai uniós körökben is elítélték a katonák magatartását.

Csütörtöki értesülések szerint több mint húsz katonát gyanúsítanak a halottgyalázásban való részvétellel. Közülük néhányan beismerték tettüket, őket - egyelőre ideiglenesen - elbocsátották a hadsereg kötelékéből. A védelmi minisztérium vizsgálata jelenleg is folyamatban van.

Közben újabb leleplezés került nyilvánosságra, amely - ha igaznak bizonyul - aligha öregbíti a Bundeswehr amúgy is megtépázott tekintélyét. A Stern című hamburgi hírmagazin legfrissebb számában arról tudósított, hogy 2001 végén, az akkor már afganisztáni szolgálatot teljesítő német különleges egység (KSK) legalább egy katonai járművén az egykori náci hadsereg, a Wehrmacht emblémája - vagy legalábbis ahhoz hasonló embléma - volt látható. Sőt a Stern megszólaltatta az egység egyik katonáját, aki társairól azt mondta: "egyesek közülünk meglehetősen sikkesnek találták, hogy egy ilyen Wehrmacht-emblémával furikázzanak."

Az embléma az 1941-től 1943-ig Észak-Afrikában harcoló német náci hadtest jelvénye volt, rajta a horogkereszttel. A védelmi tárca csütörtökön ebben az ügyben is haladéktalan vizsgálatot rendelt el.