Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rice: volt bizonyíték Huszein ellen

2003.09.29. 10:47
Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap tagadta azokat az állításokat, hogy 1998-as titkosszolgálati jelentésekre alapozták volna az iraki háború megindítását. Rice szerint még közvetlenül a hadjárat megindítása előtt is kaptak olyan információkat, hogy Huszein elnök tömegpusztító fegyvereket kíván vásárolni.
A Kongresszus Hírszerzési Bizottsága tagjainak állításaira válaszolva Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó azt állította: igenis voltak új információk az iraki tömegpusztító fegyverekről a háború megindítása előtt. Ezzel cáfolni kívánta a a republikánus Porter Goss bizottsági elnök és a demokrata Jane Harman egy része által felhozott vádakat, miszerint a 2003-as iraki háborút hiányos értesülések, és megváltoztatott dátumú jelentésekre alapozták. A bizottság több tagja is azt állította, hogy Bush elemzői az ENSZ fegyverzetellenőreinek 1998-as jelentéseire támaszkodta, ám ezeket a titkosszolgálatok nem ellenőrizték le.

Új információk

Bill Harlow, a CIA szóvivője szerint abszurd az a feltételezés, hogy nem ellenőrizték volna az információkat. "1998 óta számos új információhoz jutottunk, amelyek alapján a háború megindítása mellett döntöttünk" - jegyezte meg Rice. A nemzetbiztonsági tanácsadó szerint "semmi sem mutatott arra, hogy Szaddám Husszein feladja a tömegpusztító fegyverek beszerzésére irányuló törekvéseit". Rice hozzátette a Fox News-nak adott interjújában: "Úgy gondolom, ezeket az értesüléseket nyugodtan nevezhetjük új információnak, amelyek alátámasztották az addigi feltételezéseiket".

Pontatlan infók, gyenge kémek

A Reuters által megszerzett, George Tenet CIA-vezérnek írott csütörtöki levelében Goss és Harman azt írta: "Azzal a feltételezéssel kapcsolatban, hogy Irak az elmúlt tíz évben vegyi és biológia fejlesztett, továbbra sem látott napvilágot új információ". A képviselők szerint "elégtelen mennyiségű pontos információ volt" a bukott diktátor tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos terveiről és szándékairól. Emellett a fegyverek fellelhetőségéről és mennyiségéről sem voltak pontos értesülések. Az Irak-al-Kaida kapcsolatról pedig még ennyi értesülés sem volt. Bár a levél nem tükrözi a bizottság összes tagjának véleményét, ennek ellenére rámutat a kémek gyenge szereplésére, ezért azt javasolja, hogy a kormány megbízhatóbb forrásokkal dolgozzon.

Powell nem bánt meg semmit

Az Egyesült Államok főként a vegyi és a biológia fegyverek fenyegetése miatt indult háborúba Irak ellen, ám ezekből azóta sem találtak egy darabot sem. Colin Powell külügyminiszter az ABC-nek adott interjújában elmondta, "hogy minden oka megvolt hogy elhiggye - és még most is úgy hiszi - , hogy voltak tömegpusztító fegyverek Irakban, és az ezek kifejlesztésére irányuló programok is léteztek". Hozzátette: "nem hiszem, hogy bármiért is sajnálkoznunk kellene". A 2002 októberi átfogó titkosszolgálati jelentés azt állította, hogy Irak tömegpusztító fegyverek előállításával foglakozik, vannak vegyi és biológia fegyverei, valamint felújította nukleáris programját.