Magdolna
18 °C
27 °C

Rice: volt bizonyíték Huszein ellen

2003.09.29. 10:47
Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap tagadta azokat az állításokat, hogy 1998-as titkosszolgálati jelentésekre alapozták volna az iraki háború megindítását. Rice szerint még közvetlenül a hadjárat megindítása előtt is kaptak olyan információkat, hogy Huszein elnök tömegpusztító fegyvereket kíván vásárolni.
A Kongresszus Hírszerzési Bizottsága tagjainak állításaira válaszolva Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó azt állította: igenis voltak új információk az iraki tömegpusztító fegyverekről a háború megindítása előtt. Ezzel cáfolni kívánta a a republikánus Porter Goss bizottsági elnök és a demokrata Jane Harman egy része által felhozott vádakat, miszerint a 2003-as iraki háborút hiányos értesülések, és megváltoztatott dátumú jelentésekre alapozták. A bizottság több tagja is azt állította, hogy Bush elemzői az ENSZ fegyverzetellenőreinek 1998-as jelentéseire támaszkodta, ám ezeket a titkosszolgálatok nem ellenőrizték le.

Új információk

Bill Harlow, a CIA szóvivője szerint abszurd az a feltételezés, hogy nem ellenőrizték volna az információkat. "1998 óta számos új információhoz jutottunk, amelyek alapján a háború megindítása mellett döntöttünk" - jegyezte meg Rice. A nemzetbiztonsági tanácsadó szerint "semmi sem mutatott arra, hogy Szaddám Husszein feladja a tömegpusztító fegyverek beszerzésére irányuló törekvéseit". Rice hozzátette a Fox News-nak adott interjújában: "Úgy gondolom, ezeket az értesüléseket nyugodtan nevezhetjük új információnak, amelyek alátámasztották az addigi feltételezéseiket".

Pontatlan infók, gyenge kémek

A Reuters által megszerzett, George Tenet CIA-vezérnek írott csütörtöki levelében Goss és Harman azt írta: "Azzal a feltételezéssel kapcsolatban, hogy Irak az elmúlt tíz évben vegyi és biológia fejlesztett, továbbra sem látott napvilágot új információ". A képviselők szerint "elégtelen mennyiségű pontos információ volt" a bukott diktátor tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos terveiről és szándékairól. Emellett a fegyverek fellelhetőségéről és mennyiségéről sem voltak pontos értesülések. Az Irak-al-Kaida kapcsolatról pedig még ennyi értesülés sem volt. Bár a levél nem tükrözi a bizottság összes tagjának véleményét, ennek ellenére rámutat a kémek gyenge szereplésére, ezért azt javasolja, hogy a kormány megbízhatóbb forrásokkal dolgozzon.

Powell nem bánt meg semmit

Az Egyesült Államok főként a vegyi és a biológia fegyverek fenyegetése miatt indult háborúba Irak ellen, ám ezekből azóta sem találtak egy darabot sem. Colin Powell külügyminiszter az ABC-nek adott interjújában elmondta, "hogy minden oka megvolt hogy elhiggye - és még most is úgy hiszi - , hogy voltak tömegpusztító fegyverek Irakban, és az ezek kifejlesztésére irányuló programok is léteztek". Hozzátette: "nem hiszem, hogy bármiért is sajnálkoznunk kellene". A 2002 októberi átfogó titkosszolgálati jelentés azt állította, hogy Irak tömegpusztító fegyverek előállításával foglakozik, vannak vegyi és biológia fegyverei, valamint felújította nukleáris programját.