Átadták az amerikaiaknak a WTC elleni támadás kitervelőjét

2003.03.02. 19:39
A pakisztáni hatóságok vasárnap átadták az amerikaiaknak Hálid Sejk Mohamedet, az al-Kaida terrorszervezet egyik vezetőjét, a szeptember 11-i New York-i terrortámadás értelmi szerzőjét.
Az amerikai illetékesek már el is hagyták Pakisztán területét, de egyelőre nem tudni pontosan hová vitték a terroristavezetőt - közölte egy pakisztáni kormányforrás vasárnap reggel. Washington szerint Hálid Sejk Mohamed Oszama bin Laden legfontosabb embere, elfogását Bush elnök fantasztikus eredménynek nevezte. Ari Fleischer, a fehér Ház szóvivője hozzátette: "A még bujkáló terroristák most már láthatják, mindenképp elkapjuk őket, ez csak idő kérdése."

25 millió dollár az elfogásért

A CIA és a pakisztáni hatóságok a 37 éves kuvaitit két társával együtt fogták el Ravalpindiben, közölte a CNN. Hálid Sejk Mohamedet (aki szerepelt az FBI legkeresettebb bűnözőinek listáján) korábbi terrortámadásokért a kilencvenes évek közepe óta keresik, elfogásáért 25 millió dollárt ajánlott fel a kormány.

A két másik elfogott személyről csak annyit tudni, hogy "fontos személyiségek", de személyazonosságuk nem ismert. A letartóztatásokra még pénteken került sor, a rajtaütést a pakisztáni rendőrség az amerikai hatóságokkal együttműködve szervezte.

Fontos adu

A terrorizmusra mért csapásként és nagy sikerként ünneplik Washingtonban az Al-Kaida terrorhálózat egyik vezetőjének elfogását. Ari Fleischer fehér házi szóvivő szerint nehéz túlbecsülni Hálid Sejk Mohamed kézre kerítésének jelentőségét.

Az amerikai kormány számára jobbkor nem is jöhetett volna a siker, hiszen immár könnyen elutasíthatja az ellenzéknek azt a vádját, hogy az iraki háború visszaveti a terrorizmus elleni küzdelmet. Egyes források szerint Sejk Mohamed fontos adu Pakisztán kezében, amely most már akár azt is megengedheti magának, hogy nem szavazza meg a Biztonsági Tanácsban a második iraki határozatot. Az igen szavazattal Iszlámábád csak tovább fűtené a veszélyes Amerika-ellenes érzelmeket.

Sejk Mohamed bűnlajstroma
A kuvaiti születésű, pakisztáni állampolgárságú férfi ellen 1996 januárjában New York-ban vádat emeltek. 1995-ben a Fülöp-szigeteken összeesküvést szőtt amerikai utasszállító gép felrobbantására, valamint olyan merényletet tervezett, amelyben repülőgépet vezettek volna a CIA főhadiszállásának. Szerepet játszott a tunéziai Dzserba zsinagógájánál német turisták ellen elkövetett, 21 halálos áldozatot szedő robbantásos merényletben. Sejk Mohamednek köze lehetett a The Wall Street Journal tudósítója, Daniel Pearl elrablásához és meggyilkolásához is. Az o rovására írják 11 francia haditengerész-technikus és számos pakisztáni halálát - ők tavaly a pakisztáni Karacsiban terrortámadásban vesztették életüket.


  • Tippek
  • Bankszámla