Emma
9 °C
26 °C

Pearl Harbor II: terrortámadás az Egyesült Államok ellen

2001.09.11. 04:29
Példátlan terrortámadás-sorozat érte az Egyesült Államokat. Eltérített repülőgépek rombolták le a World Trade Centert, bombatámadások rázták meg a Pentagont, a külügyminisztériumot és a Capitoliumot. Pittsburgh mellett lezuhant egy repülőgép. Az áldozatok száma ezrekre rúghat, már most csaknem 1400 halottról tudni. Az akcióért egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget. Közben robbanások rázták meg az afganisztáni fővárost, de a Pentagon és tálib képviselők egyaránt cáfolták, hogy amerikai válaszcsapásról lenne szó.
Helyi idő szerint kedden reggel terrortámadás rázta meg az Egyesült Államokat. Röviddel kilenc óra előtt egy Boeing 767-es típusú, az America Airlines flottillájából eltérített személyszállító repülőgép csapódott a New York-i World Trade Center egyik tornyába, amit 18 perccel később egy második személyszállító becsapódása követett. A Manhattan középpontjában álló, 110 emeletes irodaház röviddel később összeomlott. Néhány órával később megadta magát és összedőlt egy mellette álló épület is.

Ezzel párhuzamosan, a WTC elleni támadás után egy órával, repülőgép zuhant az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon washingtoni épületére, valamint autóba rejtett bomba robbant a külügyminisztérium és a Capitolium közelében. A Pentagon kigyulladt, és egy része összeomlott. Röviddel később jelentették, hogy Pittsburgh mellett lezuhant még egy utasszállító.

Legfrissebb híreink, események percről percre

Az áldozatok száma mind Washingtonban, mind New Yorkban hatalmas, de eddig ismeretlen: a reggeli forgalomban a WTC is, és az utca is tele volt, az épületben naponta 50 ezer ember fordult meg. Eddig csaknem 1400 ember halálát erősítették meg, de feltehetőleg ezrek, ha nem tízezrek vannak a romok alatt. A négy eltérített repülőgépen összesen 266 ember utazott. A mentésre tízezer embert irányítottak a helyszínre, ahol elfogyott az adható vér. Kiürítették a fontosabb kormányépületeket, beleértve a Fehér Házat, Dél-Manhattant lezárták, és kivezényelték a hadsereget. Az USA légterét cirkáló vadászgépek biztosítják.

A hiányzó gépek, melyekkel elkövették a támadásokat: az American Airlines 11-es, Boston-Los Angeles járata, fedélzetén 99 emberrel. A 77-es, Washington-Los Angeles járat, fedélzetén 58 emberrel. A United Airlines 93-as, New Jersey-San Francisco járata, és a 175-ös Boston-Los Angeles járat, 73 emberrel. A CNN meg nem erősített értesülései szerint a 77-es járat volt az egyik, amelyik a WTC-be csapódott, a másik a 175-ös járat, a Pentagonba pedig a másik American Airlines-gép zuhant.

Káosz

Az összes többi levegőben tartózkodó gépet átirányították, a repülőtereket lezárták és kiürítették. Az egész világon legmagasabb készültségbe helyezték az amerikai katonai egységeket. Csak a mentőket engedik be Washington D.C-be, az utakat lezárták. A londoni repteret lezárták, némi torlódást van az európai légtérben is. Világszerte kiürítették az izraeli nagykövetségeket, evakuálták a brüsszeli NATO-főhadiszállást.

A Malév amerikai járata Torontóban szállt le, Budapest utcáin készenléti rendőrök vannak, Ferihegyre csak a jeggyel rendelkező utasok léphetnek be. A tragédia után csak többszöri próbálkozással lehetett az Egyesül Államokba telefonálni. A magyar légitársaság amerikai és egyxes közel-keleti járatait törölték. >>> Készültség Magyarországon is, ülésezik a Nemzetbiztonsági Kabinet

George W. Bush amerikai elnök a World Trade Centert ért támadást nemzeti tragédiának nevezte. Kijelentette: Amerika nem tűri a terrorizmust. Későbbi nyilatkozatában kijelentette, hogy az Egyesült Államok elfogja és megbünteti a tetteseket. Az elnök bejelentette: az egész világon legmagasabb készültségbe helyezték az amerikai katonai egységeket. Bush és a Kongresszus néhány vezetője nemsokára meglátogatja a lezárt területeket.

Az események hatására leállt a kereskedés a tőzsdén és lezárták az összes amerikai repülőteret. A dollár értéke süllyedni kezdett, az olaj ára harminc dollár fölé szökött. A nyugat-európai tőzsdéket szintén leállították, Londonban viszont pánikvásárlás tört ki.

Ki a felelős?

Oszama bin Laden
Az akciót eredetileg a Szíria által támogatott radikális palesztin szervezet, a Demokratikus Front Palesztina Felszabadítására (DFLP) vállalta magára, de a csoport elnöke utóbb tagadta, hogy közük volna a támadáshoz. A DFLP Jasszer Arafat Palesztin Hatóságától független erő. Szakértők és hivatalos források szerint is az akció mögött Oszama bin Laden, az Afganisztánban rejtőzködő szaúdi terrorista áll. Bin Laden kedd éjjel egy pakisztáni újságnak tagadta, hogy részt vett volna a támadásban, de "támogatta őket".

Az afganisztáni tálibok sajtótájékoztatójukon kijelentették: sajnálják és elítélik a támadást. Hírszerzési illetékesek bin Laden mellett egyes palesztin csoportokat, Irakot, illetve Iránt is képesnek tartják az akció kivitelezésére.

>>> Elemzésünk: Ki a felelős, Oszama bin Ladent sejtik az akció mögött

A palesztinok ünnepelnek, Arafat sajnálja

Az Izrael által megszállt területeken több ezer palesztin vonult az utcákra. Az emberek - a férfiak mellett nők és gyerekek is - ünneplik az Amerikát ért terrortámadás-sorozatot. "Boldogok vagyunk, ugyanis mindig az Egyesült Államok áll Izrael mögött" - mondta egy férfi a The Times helyi tudósítójának. Lánya hozzátette: reméli, hogy a következő célpont Tel-Aviv lesz. Az utcára vonulók édességet szórnak a tömegbe, teljes az örömmámor. Ünneplést jelentettek több más arab országból is, de a vezetők elítélték a terrortámadást. Jasszer Arafat palesztin elnök szintén mélységes sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.

A világ vezetői egyhangúan elítélték a támadást, és sajnálatukat fejezték ki. II. János Pál pápa "a valaha elkövetett legembertelenebb tettnek" neve a támadást.