Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nem lesz szabadságmúzeum a WTC helyén

2005.09.29. 23:24
George Pataki, New York állam kormányzója ugyan nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy valahol még felépítik a Szabadság Nemzetközi Központját, a Fox Tv szerint az egész tervet ejtették. Eredetileg a WTC helyén nyílt volna meg a múzeum, de az áldozatok hozzátartozóinak tiltakozása miatt lemondtak a tervről.

Az áldozatok hozzátartozóinak tiltakozására mégsem hozzák létre a Szabadság Nemzetközi Központját a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban lerombolt Világkereskedelmi Központ (WTC) területén.

George Pataki, New York állam kormányzója a nagy ellenállásra való tekintettel lefújta a múzeum tervét, amely nem csak a terrortámadás áldozatainak állított volna emléket, hanem a szabadság és türelmesség amerikai eszméit is hirdette volna. A múzeumnak egy nyolcemeletes épület adott volna otthont a Ground Zero területének egyik sarkában.

Kiállítást terveztek a rabszolga-felszabadítóknak

A Szabadság Nemzetközi Központjában kiállításokat terveztek Abraham Lincolnról, a rabszolga-felszabadító, a nemzet egységét megőrző elnökről és Martin Luther King fekete polgárjogi harcosról, a berlini fal leomlásáról, valamint olyan történelmi dokumentumokat mutattak volna be, mint az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat vagy a dél-afrikai alkotmány. Az áldozatok hozzátartozóinak többsége azért ellenezte a szabadság ügyét ünneplő múzeum tervét, mivel az szerintük a hátérbe szorította volna a terrortámadások 2749 New York-i áldozatának emlékét. A létesítményt magát általában nem kifogásolták, de úgy vélték, annak másutt lenne a helye.

A tiltakozókat támogatták a terrortámadásokat követő mentésben helytállásukkal a közvélemény megbecsülését elnyerő New York-i rendőrség és a tűzoltóság szakszervezetei. A múzeum ellen foglalt állást Hillary Rodham Clinton demokrata párti szenátornő, Bill Clinton exelnök felesége, valamint a népszerű, republikánus párti Rudi Giuliani is, aki New York polgármestere volt a terrortámadások idején.

Negyvenezer tiltakozó

A tiltakozó online-petícióhoz negyvenezer személy csatlakozott. George Pataki kormányzó a Fox televízió csütörtöki jelentése szerint úgy fogalmazott, hogy a szabadságnak egyesítenie kell az embereket, a Szabadság Nemzetközi Központja azonban megosztotta őket, ezért tovább kell lépni, az elsődleges feladat az, hogy méltó emlékművet hozzanak létre. A kormányzó, a terv egyik fő támogatója ugyan nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy a múzeumot másutt még felépíthetik, de a Fox tévé szerint az egész tervet ejteni fogják.