Sára, Márió
2 °C
6 °C

A WTC emlékmű alá temetik a tízezer azonosíthatatlan testmaradványt

2005.02.23. 20:15
Beszüntették a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások áldozatainak a testmaradványok DNS-vizsgálatán alapuló azonosítását. Minden tíz gyászoló családból négynek semmi sem maradt a szeptember 11-ei terrortámadások áldozatául esett hozzátartozójából.

Az illetékes New York-i törvényszéki orvosszakértői laboratórium a DNS-módszer minden lehetőségét kimerítette már, és ezért kedden véget vetett a vizsgálatoknak. Az áldozatok hozzátartozóit levélben értesítik erről.

1164 embert nem sikerült azonosítani

Minden tíz gyászoló családból négynek semmi sem maradt a terrortámadások áldozatául esett hozzátartozójából a végtisztesség megadásához, mivel nem találták meg azonosítható földi maradványaikat.

A vizsgálatok már egy éve lelassultak, és csaknem teljesen leálltak. A WTC lerombolásakor 2749 ember pusztult el, de közülük csak 1585 maradványait sikerült azonosítani. Ez a szám nem tartalmazza a tíz gépeltérítőt, akik a két utasszállító gépet a felhőkarcolóknak vezették.

A laboratóriumban összesen 19 906 emberi testdarabot vizsgáltak meg, amelyek közül háromszáznál is kevesebb volt az ép holttest vagy torzó. Azonosítottak 10 190 testrészt, köztük olyan kisebb testfoszlányokat is, mint az ujjhegy. A mérleg szerint három és fél évvel a tragédia után 9726 emberi maradvány maradt azonosítatlan.

Új technológiára várnak

A törvényszéki laboratórium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az azonosítást tovább folytathatják, ha a DNS-technológia fejlődésével új eljárások jelennek meg, s ezért minden adatot és maradványt megőriznek. A maradványokat négy óriási hűtőkamionban tárolták egy ideig a Manhattan közepén működő laboratórium közelében, majd a testdarabokat szárítással tartósították, és légmentesen záródó tasakokban helyezték el.

A WTC helyén létesítendő, "Tükröződő hiány" című emlékmű terve szerint az azonosítatlan emberi maradványokat a föld mélyén kialakítandó mauzóleumban fogják elhelyezni. A szóvivő szerint ez nem akadályozza majd a mintavételt, ha a technológia lehetővé tenné az azonosítás folytatását.