Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

WTC-merénylő használta a lefejezett túsz emailjét

2004.05.15. 11:49
Többször is együtt buszozott és egy alkalommal még számítógépét is kölcsönadta egy al-kaidás terroristának Nick Berg. Az irakban lefejezett amerikai fiatalember nem tudta, hogy terroristával barátkozik. A férfit az al-Kaida egyik vezére személyesen fejezte le.
Al-Kaida terroristával került kapcsolatba 2000-ben az Irakban lefejezett Nick Berg. A kommunikációs szakember négy éve még az oklahomai egyetem hallgatója volt. Ebben az időben érkezett friss bevándorlóként az államba Zacarias Moussaoui, aki az FBI feltételezései szerint a huszadik géprabló lett volna szeptember 11-én.

Egy buszon utaztak

Mossaoui és Berg ugyanazzal a busszal jártak minden nap, Berg az egyetemre, a terrorista-vádlott a repülőiskolába. Moussaoui egy alkalommal kölcsönkérte a laptopját, hogy leveleket küldhessen - írja a New York Post. "Az egyetemistáknál ez gyakori. Csak róla kiderült, hogy terrorista volt, és üzenetküldésre használta a fiam gépét, több más diáké mellett" - nyilatkozta a lapnak Michael Berg, a lefejezett túsz édesapja.

Az eset miatt az FBI 2002-ben ki is hallgatta Nick Berget. A vizsgálat során megállapították, hogy a fiú ártatlan volt az ügyben.

Al-Kaida-vezér végzett vele

Michael Berg a Postnak nyilatkozva bizonyítékot mutatott arra is, hogy fiát valóban őrizetbe vette az amerikai hadsereg Irakban. A katonai vezetés tagadta az esetet, Michael Berg azonban bemutatott egy amerikai konzuli képviselőtől származott emailt, mely megerősíti, hogy a fiát az amerikai hadsereg Moszulban őrizetbe vette.

A CIA is komoly nyomozást indított az ügyben. A titkosszolgálat szakértői a videofelvétel hangsávjának elemzése után megállapították, hogy feltételezéseikkel egyezően valóban az al-Kaida egyik vezére, Abu Muszab Zarkavi vágta le Berg fejét.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft