Ágnes
-1 °C
2 °C

Összefoglalónk: tízmillió dolláros vérdíj bin Ladenre

2001.09.14. 18:24
Akár szombaton megszülethet az amerikai törvényhozásban a katonai fellépést lehetővé tevő határozat, miután a kongresszus 40 milliárd dollárt szavazott meg a mentés és helyreállítás, illetve a terroristák elleni küzdelem költségeire. New Yorkban, a heves esőzések ellenére tovább folyik a mentés, bár egyre kevesebb az esély, hogy túlélőket találnak a romok alatt. Egy német milliomos tíz millió dollárt ajánlott fel annak, aki információval segíti az orosz titkosszolgálat értesülései szerint Afganisztánban bújkáló Oszama bin Laden felkutatását.
Megsérültek a Pentagonra zuhant gép fekete dobozai
A CNN hírtelevízió értesülése szerint megsérült a Pentagon épületének egy részét leromboló utasszállító repülőgép mindkét fekete doboza, amelyet pénteken találtak meg. A rögzített adatok elemzéséből remélhetőleg fény derül arra, mi történt az American Airlines 77. számú járatán, mielőtt a gép 64 emberrel a fedélzetén a Pentagon nyugati homlokzatába vágódott. Szakértők ugyanakkor bíznak abban, hogy meg lehet javítani az értékes információkat rejtő szerkezeteket.

New York: heves esőzés lassítja a mentést
New Yorkban a Világkereskedelmi Központ romjai között esetleges túlélőkért folytatott kutatást péntekre virradóra lelassította, de nem szakította félbe a városra zúduló heves eső. Rudolph Giuliani polgármester kijelentése szerint 4763 eltűnt után kutatnak a két összeomlott torony romjai alatt. Óráról órára csökken azonban annak az esélye, hogy túlélők lehetnek a több tonnányi törmelék alatt.

Negyven milliárd dolláros antiterrorcsomag
A kongresszus csütörtökön késő éjjel megduplázta a George W. Bush elnök által javasolt 20 milliárdos antiterrorista-költségvetést. Az ütemezés egyelőre a következő: 10 milliárd dollár azonnal rendelkezésre áll New Yorkban és Virginiában a romeltakarításra; 10 milliárdot 15 nap múlva, Bush engedélyével folyósítanak; a fennmaradó 20 milliárdot az elnök kérésére pedig a kongresszus szabadítja fel. A kongresszusban egyébként nincs vita arról, hogy meg kell keresni és meg kell büntetni a felelősöket. A törvényhozás jelenleg is dolgozik azon a határozaton is, amely lehetővé teszi a katonai lépéseket. A döntés akár már szombaton megszülethet.
Bővebben: Washington: 40 milliárdos antiterrorcsomag

Tartalékosokat mozgósít az Egyesült Államok?
Az Egyesült Államok területének védelmére kíván behívatni 50 ezer tartalékost a Védelmi Minisztérium. A CNN által megszellőztetett tervek szerint első körben pilótákat és légi kisegítő személyzetet hívnának be. A Pentagon képviselői ezt azzal magyarázták a hírtelevíziónak, hogy az amerikai légtér, a katonai bázisok és a terroristák egyéb lehetséges célpontjainak védelmében van szükség a nagyobb létszámra.

Az orosz titkosszolgálat információi Oszama bin Laden rejtekhelyéről
Az orosz vezérkari főnök közlése szerint Oszama bin Laden szaúdi származású terrorista vezér az afganisztáni Kandahár körzetében bujkál. Anatolij Kvasnyin hadseregtábornok pénteken Moszkvában újságírók előtt nyilatkozta ezt "operatív adatokra", vagyis hírszerzési jelentésekre hivatkozva - jelentette az ITAR-TASZSZ. Oszama bin Laden a keddi terrorista merényletek egyik fő gyanúsítottja.
Bővebben: Bin Laden egyiptomi kapcsolatai
A titkosszolgálatok bin Laden futárait keresik

Sorozatos letartóztatások Európában
Németország után Brüsszelben és Rotterdamban is őrizetbe vettek 4-4 férfit, akikről feltételezik, hogy közük lehet a keddi terror támadásokhoz. A belga gyanúsítottaknál a házkutatás során géppisztolyokat, pisztolyokat és bűncselekményekre utaló iratokat foglaltak le. A legutóbbi értesülések szerint a gyanúsítottak merényletekre készültek brüsszeli amerikai érdekeltségek ellen. Eközben kihallgatták a Németországban csütörtökön őrizetbe vett egyiptomi férfit, ám mivel nem találtak kapcsolatot közte és a keddi terrorakció között, péntek délelőtt szabadon engedték. Bővebben: Vakvágányon a németországi nyomozás? http://index.hu/politika/kulfold/nemet2/

Oroszország nem vesz részt az ellencsapásban
Kína, Oroszország, Kazahsztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán kormányfői pénteken Almatiban közös nyilatkozatban ítélték el az Amerikai Egyesült Államok ellen kedden elkövetett terrortámadásokat. Moszkva kész együttműködni Washingtonnal a terrorizmus elleni harcban, de nem fog vesz részt vállalni a keddi támadást megbosszuló válaszcsapásban. Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter leszögezte: semmi okot nem lát arra, hogy az Egyesült Államok elleni támadást követő esetleges megtorló hadjárat részeként NATO-csapatok a közép-ázsiai egykori szovjet köztársaságok területén vonuljanak fel. Három ilyen ország - a türkmén, a tádzsik és az üzbég állam - szomszédos a tálibok afgán államával, ahol a szaúdi milliárdos terrorista, Oszama bin Laden, az Egyesült Államok első számú gyanúsítottja rejtőzik.
Bővebben: Pakisztán időt kér Bushtól

Tízmilliós vérdíj bin Ladenre
Az internetből meggazdagodott extravagáns német hacker, Kim 'Kimble' Schmitz 10 millió dolláros díjat ajánlott fel annak, aki információval segíti Oszama Bin-Laden kézrekerítését. A hackerből multimilliomossá lett Schmitz honlapján közölte a felhívást. A kitűzött díjról ezen kívül email-ben értesítette a Reuters hírügynökséget. A biztonsági szakértővé vált német hacker magánvagyonát kereken 200 millió dollárra becsülik. 1998-ban az FBI már 5 millió dollárt tűzött ki a terroristavezér fejére, miután bombatámadás érte az USA két afrikai követségét.

Háromperces néma gyász Európában
Pénteken délben Európa-szerte három perces néma gyásszal emlékeztek meg a keddi amerikai nagyvárosok ellen irányult terrortámadások áldozatairól. Az EU-tagországok és -intézmények, amelyek pénteken közös nyilatkozatban biztosították ismételten teljes szolidaritásukról és támogatásukról az Egyesült Államokat, a napokban több rendkívüli tanácskozáson foglalkoznak a terrortámadások után kialakult új helyzettel. A terrorizmus elleni harc amerikai és európai szakértői pénteken zárt ajtók mögötti megbeszélést folytatnak a hírszerző szolgálatok közötti együttműködésről, a jövő hét közepén pedig az EU bel- és igazságügyi minisztereinek tanácsa tart rendkívüli ülést.
Bővebben: Szünet szünet nélkül