Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Milliárdos segély a Balkánnak

2000.11.24. 19:31
A balkáni országok is csatlakozhatnak majd az Európai Unióhoz - hangzott el Zágrábban a pénteken megrendezett EU-Balkán csúcstalálkozón. Az unió négy és fél milliárd euró segélyt juttat a balkáni államoknak a szükséges reformok lebonyolítására. A csúcson részt vevő Kostunica jugoszláv elnök bírálta Európát, mert szerinte Koszovóban továbbra sem uralkodik béke és nyugalom. Kostunica együttműködési szándékát fejezte ki, de a hágai Nemzetközi Törvényszékről szót sem ejtett, és Horvátországtól sem kért bocsánatot, mint ahogy többen Zágrábban várták.
Az Európai Unió pénteken nyilatkozatban erősítette meg, hogy a Balkán öt állama előtt is nyitva áll az európai integrálódás lehetősége: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Jugoszlávia és Macedónia is - megfelelő feltételek teljesítése után - csatlakozhat majd az integrációs szervezethez. Az EU pénteki zágrábi csúcsértekezletén elfogadott zárónyilatkozatban az öt ország vállalta, hogy megállapodásokat kötnek egymással a regionális együttműködés érdekében. A megállapodások regionális szabadkereskedelmi övezet kialakítását és szoros együttműködés kibontakoztatását célozzák.

Társulási megállapodások az EU-val

Stipe Mesic boldog
Stipe Mesic horvát elnök szerint országának elismerést és kötelezettségvállalást is jelent az EU-csúcs zágrábi megrendezése. Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy éppen a horvátországi politikai fordulat nyitott utat a térségben a demokratikus reformokhoz. A politikus megelégedettségét hangoztatta, hogy Macedónia társulási megállapodást köt a csúcs ideje alatt az EU-val, Horvátország - és később Albánia - pedig most kezdi meg a tárgyalásait. Brüsszel hasonló lépésre készül majd a jövőben Jugoszláviával és Bosznia-Hercegovinával is.

Négy és fél milliárd euró segélyt nyújt az EU a Balkánnak

Az EU kifejezte eltökéltségét, hogy támogatja az öt országban a demokratikus folyamatokat, és hozzájárul a térség államai közötti megbékélés és együttműködés kialakításához. Az EU hamarosan megindítja az öt országra kidolgozott segélyprogramot, amelynek keretében 4,65 milliárd eurót folyósít 2006-ig ezeknek az országoknak a szükséges reformok végrehajtásának támogatására. Az EU megerősítette, hogy továbbra is kereskedelmi kedvezményekben részesíti ezeket az országokat.

Kostunica nem kért bocsánatot, de együttműködne

Vojiszlav Kostunica
a nyugatot vádolta a koszovói helyzetért
A jugoszláv elnök - aki a várakozásokkal ellentétben nem kért bocsánatot a horvátoktól a háború során elkövetett szerb bűnökért - szerint ma már csak Koszovóban uralkodik terror a volt Jugoszlávia területén. Vojiszlav Kostunica szerint a nemzetközi közösség nem valósította meg maradéktalanul a Koszovóra vonatkozó ENSZ-határozatot, hisz a szerbek üldözése és az erőszak - amely az elmúlt napokban Dél-Szerbiára is átterjedt - továbbra is folyik.

A jugoszláv elnök bírálta a szerinte megosztott Európai Uniót a koszovói helyzet kezeléséért, mert egy Európán kívüli hatalmat vontak be a problémák megoldásába. Kostunica egy szóval sem utalt a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésre, de hangsúlyozta: Belgrád kinyilvánítja teljes készségét az európai integrációs folyamatokhoz történő csatlakozásra. Az elnök azt is kifejtette, hogy a jugoszláv szövetségi állam rekonstrukcióját "figyelmesen és türelmesen" fogja végrehajtani.

A montenegrói elnök jóval lazább államszövetséget szeretne

Milo Djukanovic montenegrói elnök viszont felszólalásában felszólította a nemzetközi közösséget, hogy adjon nemzetközi elismerést Szerbiának és Montenegrónak, és Podgorica ezt követően állna készen arra, hogy tárgyalásokat kezdjen Belgráddal e két állam szövetségéről. A politikus szerint az utóbbi 8 esztendő is bebizonyította, hogy nagyon nehéz működtetni egy ennyire kiegyensúlyozatlan államalakulatot. Úgy vélte, Kostunica is egyetért vele abban: a jelenlegi helyzet nem tartható fenn tovább.