Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Milliárdos segély a Balkánnak

2000.11.24. 19:31
A balkáni országok is csatlakozhatnak majd az Európai Unióhoz - hangzott el Zágrábban a pénteken megrendezett EU-Balkán csúcstalálkozón. Az unió négy és fél milliárd euró segélyt juttat a balkáni államoknak a szükséges reformok lebonyolítására. A csúcson részt vevő Kostunica jugoszláv elnök bírálta Európát, mert szerinte Koszovóban továbbra sem uralkodik béke és nyugalom. Kostunica együttműködési szándékát fejezte ki, de a hágai Nemzetközi Törvényszékről szót sem ejtett, és Horvátországtól sem kért bocsánatot, mint ahogy többen Zágrábban várták.
Az Európai Unió pénteken nyilatkozatban erősítette meg, hogy a Balkán öt állama előtt is nyitva áll az európai integrálódás lehetősége: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Jugoszlávia és Macedónia is - megfelelő feltételek teljesítése után - csatlakozhat majd az integrációs szervezethez. Az EU pénteki zágrábi csúcsértekezletén elfogadott zárónyilatkozatban az öt ország vállalta, hogy megállapodásokat kötnek egymással a regionális együttműködés érdekében. A megállapodások regionális szabadkereskedelmi övezet kialakítását és szoros együttműködés kibontakoztatását célozzák.

Társulási megállapodások az EU-val

Stipe Mesic boldog
Stipe Mesic horvát elnök szerint országának elismerést és kötelezettségvállalást is jelent az EU-csúcs zágrábi megrendezése. Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy éppen a horvátországi politikai fordulat nyitott utat a térségben a demokratikus reformokhoz. A politikus megelégedettségét hangoztatta, hogy Macedónia társulási megállapodást köt a csúcs ideje alatt az EU-val, Horvátország - és később Albánia - pedig most kezdi meg a tárgyalásait. Brüsszel hasonló lépésre készül majd a jövőben Jugoszláviával és Bosznia-Hercegovinával is.

Négy és fél milliárd euró segélyt nyújt az EU a Balkánnak

Az EU kifejezte eltökéltségét, hogy támogatja az öt országban a demokratikus folyamatokat, és hozzájárul a térség államai közötti megbékélés és együttműködés kialakításához. Az EU hamarosan megindítja az öt országra kidolgozott segélyprogramot, amelynek keretében 4,65 milliárd eurót folyósít 2006-ig ezeknek az országoknak a szükséges reformok végrehajtásának támogatására. Az EU megerősítette, hogy továbbra is kereskedelmi kedvezményekben részesíti ezeket az országokat.

Kostunica nem kért bocsánatot, de együttműködne

Vojiszlav Kostunica
a nyugatot vádolta a koszovói helyzetért
A jugoszláv elnök - aki a várakozásokkal ellentétben nem kért bocsánatot a horvátoktól a háború során elkövetett szerb bűnökért - szerint ma már csak Koszovóban uralkodik terror a volt Jugoszlávia területén. Vojiszlav Kostunica szerint a nemzetközi közösség nem valósította meg maradéktalanul a Koszovóra vonatkozó ENSZ-határozatot, hisz a szerbek üldözése és az erőszak - amely az elmúlt napokban Dél-Szerbiára is átterjedt - továbbra is folyik.

A jugoszláv elnök bírálta a szerinte megosztott Európai Uniót a koszovói helyzet kezeléséért, mert egy Európán kívüli hatalmat vontak be a problémák megoldásába. Kostunica egy szóval sem utalt a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésre, de hangsúlyozta: Belgrád kinyilvánítja teljes készségét az európai integrációs folyamatokhoz történő csatlakozásra. Az elnök azt is kifejtette, hogy a jugoszláv szövetségi állam rekonstrukcióját "figyelmesen és türelmesen" fogja végrehajtani.

A montenegrói elnök jóval lazább államszövetséget szeretne

Milo Djukanovic montenegrói elnök viszont felszólalásában felszólította a nemzetközi közösséget, hogy adjon nemzetközi elismerést Szerbiának és Montenegrónak, és Podgorica ezt követően állna készen arra, hogy tárgyalásokat kezdjen Belgráddal e két állam szövetségéről. A politikus szerint az utóbbi 8 esztendő is bebizonyította, hogy nagyon nehéz működtetni egy ennyire kiegyensúlyozatlan államalakulatot. Úgy vélte, Kostunica is egyetért vele abban: a jelenlegi helyzet nem tartható fenn tovább.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?