Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

EU-tiltás a szexuális zaklatásra

2000.06.09. 18:00
Az Európai Unió új törvénytervezete a munkahelyi szexuális zaklatást szeretné megszüntetni, ha ez lehetetlen, akkor megfelelően büntetni. A törvény nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is megfelelő védelmet nyújtana a szexuális zaklatással szemben. Magarországon a munkahelyi szexuális zaklatás kérdésköre egyelőre nincs szabályozva, igaz, nem ez az egyetlen nem EU-konform terület.
Az Európai Bizottság tanulmánya szerint a tagállamok női lakosainak több mint 50 százaléka ,,nemkívánt szexuális ajánlatokat" kapott
Az EU Szociális- és Munkaügyi biztosa, a görög Anna Diamantpoulou úgy véli, hogy a törvény léte bátorítólag fog hatni a nőkre, hogy ,,a nyilvánosság elé tárják a zaklatás tényét, ne fogadják azt el passzívan". A törvényjavaslat egy nappal azután érkezett az EU-hoz, miután az megtiltotta a munkahelyen, iskolában stb. tapasztalható faji diszkriminációt.

Az EU-biztos, aki egyébként önnön magát is szexuális zaklatás áldozatának vallja, úgy véli a törvény elfogadásának nem célja szexuális zaklatás tárgyú perek áradatát elindítani. Diamantpoulou 19 évesen, egyetemista korában érte szexuális zaklatás munkahelyén, az egyedüli megoldás az volt, hogy otthagyta a céget.

Az Európai Bizottság 1999-es tanulmánya szerint a tagállamok női lakosainak több mint 50 százaléka ,,nemkívánt szexuális ajánlatokat" kapott, átlagban a nők 35 százalékát, illetve a férfiak 10 százalékát szexuálisan zaklatták munkahelyükön. Ezzel párhozamosan azt is kimutatták, hogy az EU-államok lakosságában ijesztően alacsony szintű a jelenség tudatosítása.

A zaklatás formái

Az amerikai joggyakorlat kétféle szexuális zaklatást különböztet meg, és büntet. Az első eset, amikor a szexuális zaklatást a nő előreléptetés, fizetésemelés, vagy alkalmazás reményében szenved el. A második esetben az amerikai szabályozás szerint a zaklatás annyira komoly és kitartó, hogy a beosztott teljesítményét rontja, ellenséges, sértegető és kellemetlen munkalégkört teremt.

A tagállamok jogi szabályozásai e kérdésben eltérőek: míg Franciaország és Belgium törvényei kifejezetten tiltják a szexuális zaklatást, a többi EU-ország is rendelkezik (többnyire) részleges szabályozás, addig Portugáliában és Görögországban egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel.

Magyarországon egyetlen törvény sem szabályozza a munkahelyi szexuális zaklatást - nyilatkozták az Indexnek a Magyar Nők Szövetségétől. 1992-ben volt ugyan egy törvénymódosítási kísérlet, de az Országgyűlés nem tartotta tárgyalásra méltónak. A Magyar Nők Szövetsége próbaperekkel szeretné a közfigyelem elé tárni a zaklatás tényét. A gond az, hogy nehéz panasztevőt találni, a magyar nők nem vállalják a pert, inkább eltűrik a zaklatást vagy munkahelyet változtatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?