Bernadett
0 °C
4 °C

Már 1948-ban kérték Zentai Károly kiadatását

2005.11.02. 14:14
Ötvenhét évvel ezelőtt lehetett bizonyíték arra, hogy Zentai Károly tényleg részt vett Balázs Péter agyonverésében. A második világháborúban elkövetett gyilkossággal gyanúsított, Ausztráliában élő Zentai ellen már 1948-ban elfogatóparancs volt érvényben.

Valóban van a Holokauszt Dokumentációs Központ birtokában egy 1948-ból származó levél, amelyben az agyonvert zsidó fiatalember, Balázs Péter édesapja Zentai Károly kiadását kéri az amerikai hatóságoktól, erősítette meg a központ munkatársa szerdán az MTI-nek a Magyar Televízió Híradójának információját.

Levél az amerikaiaknak

Balázs Péter bátyja, Balázs Ádám szerint ez a levél egyértelműen bizonyítja, hogy 1948-ban hiteles bizonyítékok voltak arra, hogy Zentai Károly részt vett az egyik budapesti egyik laktanyájában Balázs Péter agyonverésében, írja a híradó.hu. A levelet 1948-ban a Balázs testvérek édesapja írta, az Európában állomásozó amerikai erők főparancsnokához, mert akkor már tudták, hogy Zentai Károly Nyugat-Európába szökött a nyomozás elől.

Kovács Tamás történész elmondta, hogy Zentai ebben az időben már külföldre távozott, ekkor éppen Németország amerikai megszállási övezetben tartózkodott. Ezek alapján kérte Balázs Dezső az amerikai hatóságokat, hogy derítsék fel és adják ki Zentait a magyar hatóságoknak, amelyeknek már elfogatóparancsuk volt ellene.

Levél a Wiesenthal Központba is

Nem tud róla, hogy válasz érkezett volna a levélre az amerikaiaktól, de információja szerint a levelet a család eljuttatta a Wiesenthal Központba is, ahol vélhetően csatolták a Zentai-ügy aktájához.

Az Ausztrália nyugati részén, Perthben élő 86 éves Zentai Károlyt (Charles Zentai) azzal gyanúsítják, hogy 1944. november 8-án a magyar hadsereg katonájaként több társával együtt megkínzott és megölt egy zsidó fiatalembert, Balázs Pétert, mert az nem viselte a sárga csillagot. A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Zentai ellen, s ezt követte a hivatalos kiadatási kérelem.

Zentai Károly nyomára a zsidók elleni bűncselekményekben vétkes náci háborús bűnösök felkutatására alakult Simon Wiesenthal Központ nácivadászai jutottak, az igazságszolgáltatás elől még mindig bujkáló háborús bűnösök felkutatását célzó "Utolsó esély" elnevezésű kampány keretében.