Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Felfüggeszthetik Zimbabwe nemzetközösségi tagságát

2002.01.30. 13:05
Zimbabwe nemzetközösségi tagságának felfüggesztését javasolja a szervezet külügyminisztereinek találkozóján a brit külügyminiszter. Az időszakos kizárás hátterében Mugabe elnök kormányának folyamatos jogsértései állnak. Ezek egyikét, az ország új sajtótörvényét parlamenti tárgyalásán még a kormánypárt egy képviselője is alkotmányellenesnek nevezte.
Találkozót tartanak szerdán Londonban a Brit Nemzetközösség külügyminiszterei, miután Nagy Britannia Zimbabwe szervezetbeli tagságának felfüggesztésére szólított fel. Jack Straw brit külügyminiszter az emberi jogok folyamatos megsértésével vádolta meg a közelgő zimbabwei választások előtt Robert Mugabe kormányát.

Döntés leghamarabb márciusban

A felfüggesztés indokaként a zimbabwei kormány ellenzéke elleni erőszakos, megfélemlítő kampányát hozta fel a brit külügyminiszter. Ez megsérti a Nemzetközösség tagjai által elfogadott szabályokat. A kizárásról azonban az ötvennégy ország kormányfői dönthetnek, akik legközelebb kora márciusban találkoznak, egy héttel a zimbabwei választások előtt.

Amennyiben Zimbabwe felfüggesztése mellett döntenének, az mindenképpen példa nélküli lenne, hiszen eddig csak olyan országokat zártak ki időlegesen, ahol törvénytelen hatalomátvétel történt - figyelmeztet azonban James Robbins, a BBC diplomáciai szakértője. Legutóbb Pakisztánt függesztették fel Pervez Musarraf katonai hatalomátvétele után.

'Alkotmányellenes' - véli Mugabe támogatója

Az ellenzék politikai elnyomásának egyik legjelentősebb példája - így közvetve az esetleges felfüggesztés egyik fő kiváltója - az ország sokat vitatott médiatörvény-tervezete, melynek bevezetését eddig már kétszer elhalasztották. A törvénytervezet legutóbbi tárgyalási napján még Mugabe pártjának egy képviselője is alkotmányellenesnek bélyegezte azt.

A tervezet szerint az újságíróknak évente egy kormányzat által kinevezett bizottsághoz kell fordulnia újságírói engedélyért, és akár két év börtönnel is büntethetőek az információk külföldre szivárogtatásáért. A törvény alapján külföldi nem dolgozhat újságíróként az országban. Bár a törvény egyes pontjait finomították, az újságírók továbbra is a törvény azonnali bíróság elé vitelét tervezik, amennyiben azt a zimbabwei parlament - ahol Mugabe pártjának kétharmados többsége van - elfogadja.