Szilvia
5 °C
16 °C

Felfüggeszthetik Zimbabwe nemzetközösségi tagságát

2002.01.30. 13:05
Zimbabwe nemzetközösségi tagságának felfüggesztését javasolja a szervezet külügyminisztereinek találkozóján a brit külügyminiszter. Az időszakos kizárás hátterében Mugabe elnök kormányának folyamatos jogsértései állnak. Ezek egyikét, az ország új sajtótörvényét parlamenti tárgyalásán még a kormánypárt egy képviselője is alkotmányellenesnek nevezte.
Találkozót tartanak szerdán Londonban a Brit Nemzetközösség külügyminiszterei, miután Nagy Britannia Zimbabwe szervezetbeli tagságának felfüggesztésére szólított fel. Jack Straw brit külügyminiszter az emberi jogok folyamatos megsértésével vádolta meg a közelgő zimbabwei választások előtt Robert Mugabe kormányát.

Döntés leghamarabb márciusban

A felfüggesztés indokaként a zimbabwei kormány ellenzéke elleni erőszakos, megfélemlítő kampányát hozta fel a brit külügyminiszter. Ez megsérti a Nemzetközösség tagjai által elfogadott szabályokat. A kizárásról azonban az ötvennégy ország kormányfői dönthetnek, akik legközelebb kora márciusban találkoznak, egy héttel a zimbabwei választások előtt.

Amennyiben Zimbabwe felfüggesztése mellett döntenének, az mindenképpen példa nélküli lenne, hiszen eddig csak olyan országokat zártak ki időlegesen, ahol törvénytelen hatalomátvétel történt - figyelmeztet azonban James Robbins, a BBC diplomáciai szakértője. Legutóbb Pakisztánt függesztették fel Pervez Musarraf katonai hatalomátvétele után.

'Alkotmányellenes' - véli Mugabe támogatója

Az ellenzék politikai elnyomásának egyik legjelentősebb példája - így közvetve az esetleges felfüggesztés egyik fő kiváltója - az ország sokat vitatott médiatörvény-tervezete, melynek bevezetését eddig már kétszer elhalasztották. A törvénytervezet legutóbbi tárgyalási napján még Mugabe pártjának egy képviselője is alkotmányellenesnek bélyegezte azt.

A tervezet szerint az újságíróknak évente egy kormányzat által kinevezett bizottsághoz kell fordulnia újságírói engedélyért, és akár két év börtönnel is büntethetőek az információk külföldre szivárogtatásáért. A törvény alapján külföldi nem dolgozhat újságíróként az országban. Bár a törvény egyes pontjait finomították, az újságírók továbbra is a törvény azonnali bíróság elé vitelét tervezik, amennyiben azt a zimbabwei parlament - ahol Mugabe pártjának kétharmados többsége van - elfogadja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?