Gerzson
-3 °C
2 °C

Tovább gyűrűzik a Hohmann-botrány Németországban

2003.11.04. 16:31
Kedden elmozdítottak pozíciójából egy magas rangú német katonát, mert egyetértett a múlt héten antiszemita kijelentéseket tett kereszténydemokrata politikussal. A dandártábornokot menesztő védelmi miniszter szerint a német katonák nem antiszemiták.
Peter Struck, német védelmi miniszter kedden felmentette A német különleges alakulatok vezetőjét, Reinhard Guenzelt, miután kiderült, hogy a dandártábornok elismerő szavakkal nyilatkozott Martin Hohmann kereszténydemokrata képviselő vihart kavaró kijelentéseiről.

Guenzel állítólag levélben dícsérte a képviselő bátorságát, írja a BBC. A levélből maga Hohmann olvasott fel részleteket a ZDF Frontal 21 című műsorában: "Kitűnő beszéd volt, ilyen bátrat és igazat ritkán hallani országunkban. [...] Még ha szélsőjobboldalinak is bélyegzik az ezekkel a nézetekkel egyetértőket, biztos lehet benne, hogy Ön a többség nevében szólt."

A múlt héten kirobbant botrány főszereplője egy korábbi, csak most nyilvánosságra került beszédében a zsidóságot tette felelőssé az 1917-es orosz forradalmat követő gyilkosságokért. Hohmann párttársait felháborította az antiszemita hangvételű nyilatkozat, és elhatárolódtak az álláspontja mellett kitartó képviselőtől.

A védelmi miniszter kijelentette, a német hadseregben nem terjedtek el széles körben az eltávolított tábornok nézetei, ez csupán "egy megzavarodott katona és egy még zavarodottabb konzervatív képviselő egyedi esete".