Bence
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Már alig tudnak beszélni a brit tinik

2010.01.10. 16:15 Módosítva: 2010.01.10. 16:34
Minimálisra apadt az sms-ek, közösségi portálok és csevegőfórumok nyelvezetén nevelkedő brit tizenévesek napi rendszerességgel használt szókincse, és ez már jövőbeni foglalkoztatási lehetőségeiket is veszélyezteti, állapította meg a brit kormány illetékes szakértője. Mások szerint ugyanakkor korántsem ennyire baljós a helyzet, csak éppen a kutatók nem értik a fiatalok nyelvét.

Jean Gross, a kormány gyermekkori nyelvfejlesztési főtanácsadója a The Sunday Times jelentése szerint kimutatta, hogy a brit tinik – jóllehet valójában legalább 40-50 ezer szót ismernek – a napi beszédben egy mindössze 800 szóból álló készletet használnak.

Gross szerint a helyzet odáig fajult, hogy a mai tinédzsereknek segítséget kell adni az elektronikus szöveges üzenetek és a sikeres életvitelhez szükséges formális nyelvhasználat közötti különbség megértéséhez, mert "800 szavas szókinccsel senki nem fog munkához jutni". Szakértők még a külföldieknek is minimum ezer szó ismeretét ajánlják az angol nyelv legalább alapszíntű megértéséhez.

Mások ugyanakkor nem látják ennyire borúsan a helyzetet. David Crystal, a walesi Bangor egyetemének tiszteletbeli nyelvészprofesszora a vezető vasárnapi brit lapnak azt mondta: sok szakember alábecsüli a tinédzserek szókincsének kiterjedtségét és összetettségét. Crystal szerint a gyerekek nagyon is változatos szókészlet használnak "mindarra, amiről ők akarnak beszélni", csak a kutatóknak vajmi kevés fogalmuk van e speciális szókészlet összetételéről.

Valójában arról van szó, hogy egyeseknek nem tetszik, ha a fiataloknak például "van egy jó szókincsük a hip-hopra, de nincs a politikára" - tette hozzá.